Categorii
Cresterea porcilor

MADR: Cine creste porci pentru vanzare, trebuie sa respecte de la anul regulile!

Noi reguli pentru cresterea porcilor destinati vanzarii vor trebui sa fie respectate de catre fermieri, a anuntat ministrul Agriculturii, Adrian Oros. Masurile ar urma sa intre in vigoare de la anul, pentru a limita focarele de pesta porcina.

Iata ce a declarat seful MADR in cadrul unei conferinte:

„Sunt convins că de la anul, indiferent cine va veni, măsurile vor fi mult mai clare şi ele vor trebui să fie respectate de către toţi, şi de crescătorii mari şi de crescătorii mici, şi atunci va exista porc în gospodărie. Toţi cei care vor dori să crească porc pentru consum vor avea posibilitatea, toţi cei care vor vrea să facă creştere şi comercializare vor trebui să respecte măsuri minime de biosecuritate şi încet problema se va rezolva”, a precizat Oros, conform Agerpres.

„De ce spun încet? Pentru că în Spania există de 30 de ani această boală, în Sicilia de 40 de ani, a fost doar izolată această pandemie, care seamănă foarte mult din acest punct de vedere cu Covid-19, pentru că tot aşa virusul având o capacitate antigenică foarte mică nu are vaccin. Soluţiile sunt mai mult administrative legate de restricţionarea circulaţiei animalelor şi a vectorilor care poartă virusul”, a mai spus Oros, conform Agerpres.

În opinia sa, dacă toate aceste măsuri de biosecuritate nu vor fi respectate această problemă va rămâne „aproape de nerezolvat” indiferent câte despăgubiri va da statul român.

„Anul trecut statul a oferit câteva zeci de milioane ca despăgubiri. La începutul anului, în februarie, am reuşit să aducem de la Bruxelles, împreună cu preşedintele ANSVSA, 17 milioane (de euro n.r.) doar pentru despăgubiri la pestă, din cele 50 de milioane pe care Comisia ni le-a dat pentru combaterea pestei, pentru că am demonstrat că în ultimii ani s-au cheltuit pentru despăgubiri şi pentru combaterea acestei pandemii sume considerabile. În continuare statul poate să dea despăgubiri, dar până nu se respectă de toată lumea şi de către funcţionarii publici ai statului care trebuie sa verifice şi de către crescătorul mic şi de cel mare rămâne o problemă aproape de nerezolvat. Când am încercat să vorbim de măsuri de biosecuritate în fermele mici, în gospodăriile populaţiei, toată lumea a sărit că va dispărea porcul din gospodărie. Nu se pune problema aşa”, a reiterat Oros.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.