AcasăCulturi bioLucrarile solului pentru cresterea ecologica a fructelor si legumelor

Lucrarile solului pentru cresterea ecologica a fructelor si legumelor

Pentru reusita in agricultura ecologica, lucrarile solului reprezinta un aspect fundamental. De aceea, va prezentam in acest articol cateva sfaturi foarte utile despre cum trebuie sa gestionati aceste interventii asupra solului.

In primul rand, lucrarile solului trebuie sa se efectueaza toamna, deoarece iarna (prin ingheturi si umiditate) solul revine la structura sa naturala.

Materia organica proaspata (compost, resturi din cultura) nu se va incorpora profund in sol, ci doar la suprafata. In acest fel favorizam descompunerea la suprafata solului (poate dura si o luna), inclusiv prin aer.

Atunci cand cultivam ecologic vom evita pe cat posibil aratura adanca. Din pacate, acest tip de aratura distruge in buna masura viata microbiana din sol si unele procese care au loc aici.

Lucrarea de baza a solului se va face toamna, dupa compostarea la suprafata a resturilor vegetale si a ingrasamintelor organice. Afanarea solului se face cu rotosapa la 18-20 cm, fara rasturnarea completa a brazdei.

Daca avem terenuri care s-au confruntat cu o umiditate excesiva sau cu tasare, se recomanda ca la 5-6 ani sa realizam si un subsolaj.

Nu trebuie sa uitam de lucrarile de afanare (prasile) pentru combaterea manuala ori mecanica a buruienilor.

Citeste si: Calendar gradinarit: cand se planteaza legumele

Din nou, se recomanda evitarea folosirii prea dese a unor utilaje prea grele care pot tasa solul.

Iar pentru ca solul sa-si pastreze nutrientii si capacitatea fertila se recomanda sa existe sole cu leguminoase perene si anuale.

Sursa: Cultivarea legumelor in sistem ecologic, dr. ing. Lucian Stoian, Ioana Andrievici, Viorel Andrievici av. Florin Turza, ing. Damian Dragomir.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine