AcasăCerealeLucrarile solului: 10 greseli de evitat

Lucrarile solului: 10 greseli de evitat

Lucrarile solului, indiferent ca vorbim de culturile de porumb, floarea soarelui, rapita ori alte plante din cultura mare, ocupa un loc cheie in tehnologie. Chiar daca exista numeroase moduri de lucrare a solului, fiecare cu avantaje si dezavantaje, ne vom concentra in acest articol pe cele mai frecvente greseli si cum le putem evita.

Cel mai utilizat sistem de lucrare a solului in Romania este cel clasic, avand in vedere conditiile pedo-climatice din tara noastra. Unii fermieri adopta si sisteme minime de lucrare, iar altii chiar sisteme de semanat direct in teren nelucrat.

Din pacate, este mai dificil de folosit un astfel de model deoarece majoritatea terenurilor de la noi au in grad ridicat de imburuienare, fiind totodata si mai argiloase.

Prin aratura, stratul de sol este desprins din mediul sau natural, fapt care produce o schimbare radicala a conditiilor de aerisire si a proceselor biologice.

1. Lucrarile solului: Nu se lucreaza la umiditatea optima

Atunci cand solul este prea uscat, acesta se sparge rezultand bolovani. Pe de alta parte, cand este prea umed, se taie „in felii”, iar cand se usuca de asemenea devin niste bucati de pamant greu de sfaramat.

Fermierul va interveni in ambele situatii descrise mai sus cu utilaje care sfarama pamantul, insa va produce inevitabil si praf care astupa porii solului. Chiar si dupa o ploaie, acest praf se transforma intr-o crusta, tot cu un efect de obturare a porilor si a „respiratiei” solului.

Lucrarile solului efectuate la umiditate optima se realizeaza atunci cand pamantul este reavan, acesta nelipindu-se de uneltele utilajului agricol. De asemenea pamantul in acest caz va opune si cea mai mica rezistenta, lucru benefic pentru diminuarea consumului de combustibil.

Pe un sol argilor, umiditatea optima este intre 19 si 21 %, pe un sol lutos este intre 15 si 25%, iar pe un sol nisipos intre 8 – 30 %.

2. Lucrarile solului: nu se respecta adancimea de lucru

Inca o greseala frecventa pe care o intalnim la lucrarile solului se refera la adancimea de lucru, care in mod normal ar trebui corelata cu tipul solului, precum si cu planta cultivata.

In cele mai multe situatii adancimea optima pentru lucrarile solului este de 19-20 cm. Peste 20 cm solul are deja o afanare optima care permite infiltrarea apei. Exista insa unele culturi, precum sfecla de zahar, unde se va interveni cu lucrari la o adancime mai mare.

3. Plugul nu se foloseste mereu in agregat cu grapa stelata

Acest lucru face ca terenul sa nu fie maruntit, ci mai degraba nivelat, aspect care va avea consecinte in pierderi de apa.

Fermierul va fi nevoit sa aiba alte interevntii asupra solului pentru nivelare, ceea ce se traduce prin costuri financiare mai mari.

4. Folosirea araturii adanci la incorporarea ingrasamintelor organice

O astfel de tehnica nu face nimic altceva decat sa duca ingrasamintele organice la fundul brazdei. Aici au loc procese de descompunere care elimina substante nocive pentru seminte.

De aceea, se recomanda ca incorporarea ingrasamintelor sa se faca sub brazdele rasturnate sub un unghi de 45 grade si nu mai adanc de 12-15 cm.

In acest mod are loc descompunerea aeroba si se formeaza humusul alaturi de substantele nutritive pentru sol si plante.

5. Lucrarile solului: folosirea utilajelor neadecvate tipului de sol

Pentru cea mai buna eficienta este necesar ca utilajele folosite sa fie adecvate tipului de sol si culturii pentru care se executa lucrarea. De exemplu, pe un sol de tipul hardpan vom utiliza un plug cu scormonitori care mobilizeaza solului sub fundul brazdei, la o adancime de circa 10 cm.

Daca avem un sol compactat pe o adancime mai mare vom folosi de exemplu scarificatorul.

6. Cum lucram pe terenurile in panta

Se fac inevitabil si aici cateva greseli, lucru care le aduce fermierilor costuri mai mari, cat si o diminuare a recoltei. Trebuie mentionat ca pe aceste terenuri in panta se recomanda ca lucrarile sa fie efectuate din deal in vale si nu pe curbele de nivel.

In caz contrat, solul va suferi din cauza eroziunii.

7. Araturile de primavara

De multe ori se fac araturi de primavara care provoaca pierderi importante de apa si se intarzie semanatul.

Consecintele negative aici se rasfrang asupra productiei, atat calitativ cat si cantitativ.

8. Patul germinativ pregatit cu grapa cu discuri

Grapa va rascoli pamantul si va produce o evaporare foarte rapida a apei.

Grapa cu discuri lucreaza la adancimi mari si nu poate asigura un substrat „asezat” pe care sa se depuna samanta, conform profesorului Dr. Ing. Vasile Popescu.

9. Lucrarea in aceeasi directie, in fiecare an

Eroziunea solului si denivelarea acestuia pot fi accentuate daca se lucreaza anual in aceeasi directie.

Este recomandat sa se schimbe sensul si modul cum se brazdeaza.

10. Lucrarile solului: folosim sapa rotativa pe terenuri prea umede sau prea uscate

In momentul in care buruienile sunt deja inradacinate sapa rotativa nu mai are niciun efect.

Cu siguranta mai sunt si alte greseli care se intalnesc in practica, insa cu mai multa atentie asupra modului in care executam lucrarile solului putem sa ne imbunatatim nivelul productiei, precum si sa facem economii importante.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine