AcasăCasa si gradinaLoboda rosie si verde: cultivare, ingrijire, recoltare

Loboda rosie si verde: cultivare, ingrijire, recoltare

Loboda rosie si verde au un stramos comun in specia salbatica Atriplex ritens, care se regasea, in mod spontan, in sud-estul Europei, cat si in Asia Centrala.

Desi loboda ocupa in trecut suprafete insemnate din cultura, in secolul 17-18 a fost detronata de spanac, mai ales datorita calitatilor nutritive mai bogate.

Totusi, culturile de loboda, fie ca vorbim de cele realizate pe suprafete mai mari sau de cele puse in gradinile gospodaresti, nu au disparut.

Loboda se cultiva pentru frunzele sale bogate in saruri minerale si folosite la prepararea ciorbelor si a piureurilor.

Caracteristici ale plantei

Este o planta anuala, care se cultiva destul de usor. Un aspect important este ca ne poate oferi primavara recolte, adica intr-o perioada a anului in care majoritatea legumelor nu sunt facute.

Are frunze ample, late, usor incretite, de culoare galbena, verde si rosie. Tulpina ajuge si la 1,70 m. Florile sunt hermafrodite, iar fructul este o achena, impropriu numit samanta.

Cerintele de cultivare

Cum spuneam, loboda nu este o planta pretentioasa. La temperatura de 15-25 grade Celsius semintele bune incoltesc in circa 3-4 zile.

Are capacitatea sa creasca si in locuri mai umbroase, cat si in cele insorite.

Loboda are si o rezistenta buna la frig, ceea ce o face sa fie o planta pretabila pentru semanarea in toamna, iarna sau chiar primavara timpuriu.

Cele mai bune recolte sunt oferite daca pamantul este usor umed, fara ca apa sa balteasca, si dispune de ingrasamant. Se recomanda fertilizarea cu gunoi de grajd, bine descompuns. Norma aici este de maxim 20 de tone la hectar.

Cum se cultiva loboda rosie si cea verde

Plantele premergatoare recomandate sunt vinetele, tomatele, mazarea, conopida, ardeiul.

Indiferent de perioada in care se infiinteaza cultura, semanarea direct in camp trebuie sa se faca la o adancime de 1,5 – 2 cm.

Loboda rosie
Loboda rosie

Solurile pe care le prefera sunt cele fertile, reavene, afanate, luto-nisipoase, argilo-nisipoase, care se incadreaza intr-un pH de 6,5 – 7,5.

Epoca de insamantare pentru toamna este intre sfarsitul lunii octombrie si inceputul lunii noiembrie, inainte de venirea ingheturilor sau primavara cat mai devreme (sfarsit de februrie, inceput de martie).

Cum se planteaza leusteanul

Pentru un hectar, norma de samanta necesara ajunge la 9 kg, daca se seamana la o distanta de 32-34 cm intre randuri si 5-10 cm intre plante.

Loboda are nevoie de irigatii. Este necesara o norma de 230 de metri cubi de apa la hectar, in cazul in care suntem intr-o zona lipsita de precipitatii. Umditatea medie recomandate, in sol, este de 70-73%.

Recoltarea

Spre final de aprilie si in toata luna mai se poate recolta, in mod esalonat. Daca vorbim de suprafete mici, pur si simplu plantele se smulg. Ori, pe suprafete mari, se realizeaza mecanizat.

Cum depozitam si pastram loboda

Loboda se poate pastra o saptamana in celule frigorifice, cu atmosfera controlata, fara sa-si piarda din prospetime.

Asigurarea semintelor necesare pentru inmultire se poate face din culturile infiintate, fara a se mai recolta lastarii si frunzele tinere. In conditii normale, plantele infloresc si fructifica in luna iunie, iar semintele pot fi recoltate la sfarsitul lunii august.

Productia de seminte este de 50-60 kg la hectar.

Recomandare: Stropirea rosiilor cu lapte: remediu excelent impotriva manei

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine