AcasăFermieri cu profitLa doar 16 ani e "ciobanita" pentru 1.200 de oi

La doar 16 ani e „ciobanita” pentru 1.200 de oi

Oana Uilean are 16 ani si provine dintr-o familie pentru care oieritul este o traditie. Chiar daca in timpul saptamanii locuiesti in Bistrita, unde studiaza la liceu, in fiecare weekend revine in localitatea Posmus, acolo unde pastoreste cu mult drag aproape 1.200 de oi.

Învaţă la Liceul cu Program Sportiv din Bistriţa, profil Turism şi Alimentaţie Publică şi se străduieşte să ia note cât mai mari.

Daca in weekend cele mai multe dintre adolescente se relaxeaza, alaturi de prieteni, pentru Oana Uilean sfarsitul de saptamana inseamna multa munca, scrie eMaramures.ro.

Asta pentru că familia adolescentei are nu mai puţin de 1.200 de oi de care au grijă tatăl, mama şi fratele său.

„Pasiunea pentru oi e o moştenire de la părinţi, mai ales de la tata. Vreau să duc mai departe tradiţia oieritului. Pot să spun că aici, la stână, îmi găsesc liniştea. Mă simt altfel aici, comparativ cu Bistriţa. Animalele sunt ca prietenii mei”, mărturiseşte Oana.

Tanara are o relatie speciala am putea spune cu animalele din ferma familiei, fiind aproape singura care poate mangaia berbecii.

Oana duce oile la păşunat, ajută la mult şi chiar la prepararea produselor din lapte.

„Tata are destul de mare încredere în mine, pentru că ştie că ştiu rostul stânii, a oilor, mă pot descurca”, mai spune adolescenta.

Oana vrea ca după ce termină liceul să îşi dechisă un magazin cu produse tradiţionale de oaie, pentru a-i sprijinii pe ciobanii din zonă şi a duce astfel mai departe tradiţia, mai scrie eMaramures.ro..

Tatăl adolescentei se consideră norocos, pentru că spune că în această meserie, care implică izolare şi efort fizic destul de mare, nu rezista decât cei cărora le place.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine