AcasăLegume si fructeIntinerirea plantatiei de capsuni: metoda inedita a locuitorilor din Giurgiu

Intinerirea plantatiei de capsuni: metoda inedita a locuitorilor din Giurgiu

Unii producatori de capsuni mentin plantatiile timp de 5-7 ani, din cauza lipsei terenului necesar pentru schimbarea (rotatia) culturii sau din alte cauze. Plantele care depasesc varsta de 3 ani devin sensibile la atacul bolilor si insectelor, produc fructe multe, dar prea mici. Din acest motiv nu este avantajoasa mentinerea unor plantatii batrane.

Cand nu se poate asigura, in anul respectiv sau in urmatorul an, schimbarea culturii pe o alta suprafata de teren, se poate recurge la intinerirea plantatiei de capsun pe acelasi loc, asa cum au procedat si inca mai procedeaza unii locuitori din comuna Copaceni, jud. Giurgiu.

Intinerirea plantatiei de capsuni: cum se procedeaza

In anul al treilea se dirijeaza stolonii pe intervale de randuri, dupa o prealabila afanare a solului, avand in vedere ca rozetele de pe stoloni, alese pentru inmultire, sa fie cat mai bine aliniate, pentru a forma un nou rand. Toamna, dupa ce stolonii inradacineaza bine si se fortifica, se scot randurile vechi de capsun.

Aceasta metoda de intinerire a plantatiei de capsun prezinta urmatoarele avantaje:

  • inmultirea plantelor se face foarte usor, fara a mai necesita recoltarea, transportarea si plantarea stolonilor;
  • prinderea este asigurata (rozetele nefiind detasate de planta-mama) si, datorita faptului ca plantutele inradacineaza de timpuriu si diferentiaza muguri floriferi, capsunul da recolta economica in anul urmator.

Exista insa si cateva neajunsuri: nu permite lucrarea adanca a solului inainte de plantare, ceea ce influenteaza negativ cresterea si fructificarea plantelor in anii urmatori; se creeaza conditii mai prielnice pentru perpetuarea si intensificarea atacului de boli si daunatori.

Reintinerirea pe loc se poate practica numai o singura data, pentru un nou ciclu de 3 ani, apoi schimbarea terenului trebuie facuta neaparat.

Citeste si: Soiuri de capsuni care rodesc tot anul

Alta recomandare pentru tine: Cand se planteaza capsunile: Toamna, primavara sau vara?

Afacerea de succes cu o plantatia de capsun a unui tanar din Maramures, pe o suprafata mai mica de un hectar

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine