AcasăLegume si fructeIngrijire capsuni: lucrari necesare de udare, mulcire, fertilizare si prasile

Ingrijire capsuni: lucrari necesare de udare, mulcire, fertilizare si prasile

Ingrijire capsuni – daca ati cautat acest lucru inseamna ca aveti sau intentionati sa realizati o plantatie de capsuni si sa o dezvoltati pentru minunatele fructe mici si gustoase. In acest articol vom vorbi despre udari, prasile, ingrasaminte si utilizarea foliilor de polietilena.

In cadrul culturii anuale, in anul plantarii, pana toamna, se realizeaza 4-5 udari. Dupa 2 udari se efectueaza afanarea superficiala a solului la 4-5 cm adancime, manual – pe rand si mecanizat – pe intervale.

La 2-3 zile dupa plantare se face controlul plantarii, acoperindu-se radacinile dezvelite daca este cazul si replantarea stolonilor plantati prea adanc, iar la 12-14 zile, se inlocuiesc plantele care nu s-au prins sau care sunt prea firave, utilizand stoloni din acelasi soi.

Ingrijirea capsunilor continua si pe parcursul perioadei de vegetatie, in anul plantarii.

Pe perioada de repaus, cand temperatura scade sub 5 grade Celsius, plantele se mulcesc cu paie, frunze uscate, rumegus, asezate intr-un strat subtire, astfel incat printre acestea sa se poata observa frunzulitele rozetelor.

Ingrijire capsuni: Mulcirea cu folii de polietilena

Foliile de polietilena de culoare neagra sau cenusie, late de 70 cm si groase de 3 mm, se perforeaza in prealabil la distantele dintre plante pe rand cu ajutorul unui cutit, orificiile rezultate avand largimea de 7 cm, dupa care foliile se intind pe solul bine lucrat si reavan, inainte de efectuarea plantarii.

Marginile foliilor de polietilena se introduc in sol la o adancime de 5-10 cm, ramanand la fiecare fasie o latime utila de 50-60 cm.

Stolonii se planteaza prin orificiile foliilor si apoi se efectueaza udatul. Conditia necesara este ca in momentul intinderii foliilor solul sa fie suficient de umed, eventuat tratat si cu erbicid.

Ingrijire capsuni primavara toamna
Ingrijire capsuni primavara toamna

Avantajele utilizarii foliei de polietilena la capsun:

  • structura solului ramane stabila
  • nu se pierde apa prin evaporare
  • temperatura solului este mai ridicata
  • cresterea buruienilor este impedicata
  • infloritul si coacerea sunt mai avansate

In primavara anului urmator, dupa zvantarea solului, se strang frunzele uscate si materialul folosit pentru protejarea culturii peste iarna, care se composteaza sau li se da foc.

Se administreaza circa 150 kg/ha azotat de amoniu pe intervalul dintre randuri si se incorporeaza la adancimea de 6-8 cm.

Citeste si: Cand se planteaza capsunile: Toamna, primavara sau vara?

Pana la inflorire, pe terenul neacoperit sunt necesare 3-4 prasile si eventual 1-2 irigari, daca timpul este secetos. De asemenea, se aplica tratamentele fitosanitare cu regularitate. La inceputul formarii primelor fructe din inflorescenta, pentru terenurile neacoperite cu folie se efectueaza mulcitul cu paie curate, rumegus sau frunze uscate.

Mulciul e indicat sa aiba o grosime de 3-4 cm, iar latimea de 20-25 cm pe o parte si alta a randului de capsuni. Pentru mulcit sunt necesare 5-10 tone de paie la hectar.

Cum ingrijim capsunii in cultura clasica (multianuala)

In fiecare an se aplica 3 prasile mecanice pana la inflorit, la adancimea de 8-10 cm, completata cu 3 prasile manuale pe rand, la adancimea de 4-6 cm. La inceputul formarii fructelor se face mulcitul ca si la cultura anuala.

Dupa recoltarea fructelor se scoate mulciul din plantatie si se face a patra lucrare a solului, la 8-12 cm, completata cu prasitul manual pe randuri la 4-6 cm adancime, plivitul buruienilor din jurul tufei si suprimarea totala a stolonilor.

In cursul verii, solul se lucreaza de 2-3 ori, la interval de 15-20 zile. Toamna, in septembrie sau octombrie, se efecturaza o mobilizare a solului la o adancime de 10-12 cm.

Prin utilizarea erbicidelor se previne imburuienarea culturii, fiind necesare doar 3 afanari ale solului pe an (la inceputul vegetatiei, dupa recoltarea fructelor si toamna). Erbicidele cele mai folosite in cultura capsunului sunt: Adol 80 WP, Venzar 80 WP, Devrinol 50 WP, Dual Gold 50 WP – 4,6 kg/ha.

Ingrijirea capsunilor
Ingrijirea capsunilor

Ingrijire capsun: acesta se fertilizeaza cu 400-500 kg/ha superfosfat, 200-250 kg sulfat de potasiu care se aplica jumatate toamna, iar cealalta jumatate dupa recoltarea fructelor si 300-360 kg/ha azotat de amoniu, care se aplica in 3 etape: toamna, primavara inainte de inflorit si dupa recoltarea fructelor.

Dupa recoltarea fructelor, in plantatiile cu varsta de peste 2 ani, cu frunzisul atacat de boli, se recomanda cositul frunzelor, cu conditia de a se efectua o fertilizare cu 120 – 150 kg/ha azotat de amoniu, irigarea si afanarea solului. In astfel de conditii, frunzisul se reface rapid si plantele rezista mai bine in decursul iernii.

Ingrijire capsuni remontanti

Capsunii remontanti au in general capacitatea sa rodeasca pe o perioada de 150-160 zile. Daca la stolonii plantati toamna apar inflorescente pana la venirea iernii, acestia nu se suprima, deoarece vor continua sa se dezvolte in perioada urmatoare.

La stolonii plantati primavara se suprima toate inflorescentele, lasandu-le numai pe acelea care apar in toamna. De altfel, aceste plante dau o recolta de toamna in anul in care sunt plantati.

Datorita fructificarii abundente si pe o perioada lunga de timp, capsunul remontant are cerinte mari de apa si fertilizare. Gunoiul de grajd, in cantitate de 30-40 tone la hectar se administreaza o data, doar la plantare. Superforsfatul (500-600 kg/ha) si sulfatul de potasiu (300-400 kg/ha) se dau anual, jumatate toamna si a doua jumatate in luna iunie, dupa recoltarea fructelor din primul sezon.

Citeste si: Cum se planteaza capsunii: Perioada optima, tehnica si ingrijirea necesara

Dupa fiecare fertilizare, solul se mobilizeaza si se iriga pentru ingrijire capsuni optima. Indepartarea stolonilor (la soiurile care emit stoloni) se face de 3-4 ori pe an, prentru a preveni epuizarea plantelor. Aplicarea mulciului este necesara pe toata perioada de recoltare, din luna mai pana in octombrie. Cele mai bune rezultate le da mulcitul cu folie de polietilena.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine