Fumul este un aliat puternic al pomicultorilor, deoarece ne ajuta sa limitam efectele negative ale brumelor si ingheturilor tarzii asupra pomilor fructiferi aflati in perioadele de imbobocire, inflorire si legare a fructelor.
Pomul are de suferit atunci cand apa ingheata brusc in structura celulara a organelor vegetative, mai exact la butoni florali, muguri, flori, frunze.
Brumele si ingheturile tarzii se produc in mod diferit pe teritoriul tarii; exista zone in care numarul zilelor din lunile de primavara cu scaderi critice de temperaturi sunt destul de numeroase.
In luna aprilie cele doua fenomene climatice se suprapun cu perioadele de inflorire la majoritatea speciilor. Pagubele pot fi si mai mari cand acest inghet vine dupa o perioada mai calda decat in mod obisnuit.
Perioada de inflorire a pomilor fructiferi
Pentru mar si par perioada de inflorire, estimativa, este 20 aprilie – 10 mai; Pentru gutui 16 aprilie – 5 iunie; Pentru prun 30 aprilie – 25 mai.
La cires si visin 20 aprilie – 15 mai. La piersic si cais 1 aprilie – 30 aprilie. Iar la nuc intre 30 aprilie si 20 iunie.
Cum se pot prevedea temperaturile de inghet, in afara prognozei
Brumele si ingheturile din lunile de primavara, ce se inregistreaza in primele ore ale diminetii, se pot prevedea cu o zi inainte, seara, timp suficient pentru a lua masuri de protectie.
Criteriile de prognoza constau in urmarirea temperaturii:
- cer senin si timp linistit cu scaderea brusca la apusul soarelui a temperaturii sub 10 grade Celsius;
- scaderea temperaturii atmosferice la orele 21 intre 4-5 grade Celsius, cer senin si lipsa de curenti de aer;
- scadere a temperaturii la nivelul solului intre 1,5 – 2 grade Celsius, cer senin si atmosfera calma.
Brumele si ingheturile timpurii nu se inregistreaza in noptile cu nori sau cu vant. Pe vai si pe pantele cu expunere nordica exista mai multe riscuri. Terenurile sudice sunt mai putin afectate.
Masuri de a evita pagubele
Metoda cea mai cunoscuta si utilizata este fumigatia, crearea prin fum a unui ecran protector care sa imbrace pomii. Gramezile de fumigene pot fi realizate din materiale existente precum buruieni ucate, paie semi-putrezite, vreascuri, rumegus.
Materialele de ardere se depun in straturi in jurul unui par, fixat in pamant, perpendicular pe altul, asezat pe jos – orizontal.
Citeste si: Cum protejam pomii de inghet: 6 sfaturi practice impotriva gerului si a brumei
Primul strat din jurul parului central este format din materiale uscate ca talaj, surcele, paie etc. Al doilea strat este din materiale mai umede, cu ardere lenta, dar generatoare de fum, precum frunze in amestec cu gunoi de grajd, buruieni umede etc.
Cele doua straturi se acopera cu pamant cu grosimea de 8-10 cm, care are rolul de a limita patrunderea aerului, pentru a arde lent. Se aprind prin scoaterea parului orizontal si vertical si punerea unor carpe sau paie imbibate cu gaz, motorina.
O alta masura – stropirea cu lapte de var
Inghetul la pomii fructiferi mai poate fi combatut si cu stropirea completa a pomilor cu lapte de var la sfarsitul lunii februarie.
Culoarea alba contribuie la reflectarea razelor de soare si la intarzierea incalzirii si a pornirii sevei, precum si a dezvoltarii mugurilor.
O alta masura este strangerea zapezii la baza tulpinilor, apasarea ei cu piciorul si acoperirea ei cu un strat de paie. Topirea lenta a zapezii protejata de stratul de paie contribuie la mentinerea rece a solului si la intarzierea pornirii in vegetatie.
Sursa informatiilor: Fumul si utilizarea lui in gospidarie, Vadim Nesterov.