AcasăPasariIncubator oua: ce temperatura, umiditate si ventilatie trebuie sa asiguram

Incubator oua: ce temperatura, umiditate si ventilatie trebuie sa asiguram

Metoda de incubatie pentru oua are o serie de avantaje. De exemplu, se pot incuba un numar mult mai mare de oua simultan, in comparatie cu metoda naturala de clocit. Apoi, faciliteaza reproductia speciilor si a raselor unde instinctul de clocit este slab dezvoltat.

Mai mult decat atat, incubatia artificiala este sustrasa de sub influenta sezoniera (femelele cad closti doar primavara), asigurand astfel o populare in orice perioada a anului.

Cu toate acestea, exista cativa factori deosebit de importanti pentru succesul procesului de incubare a oualor.

Incubator oua: Temperatura

Este factorul cel mai important, pentru ca embrionul nu iese din starea de latenta la care l-au obligat conditiile exterioare dupa expulzarea oului din organismul matern, decat daca ajunge in conditii favorabile de temperatura.

Rase de gaini de carne: topul celor mai grele si calitative

La temperaturi de peste 27 grade Celsius reincepe dezvoltarea embrionului. Dar incubatia decurge in bune conditii numai daca temperatura se mentine la un nivel mai ridicat (37 – 38 grade Celsius) si aproximativ constant.

In incubatia naturala, temperatura se asigura prin emanatia de caldura din corpul clostii prin contact direct cu ouale. Incubatoarele sunt dotate cu o sursa de caldura de la care aerul incalzit se repartizeaza fie natural, fie artificial, prin ventilatie mecanica.

Umiditatea

Aerul umed actioneaza asupra embrionului determinand cantitatea de apa evaporata din continutul oului, deci modificand concentratia continutului oului. Cerintele embrionului fata de umiditate difera in functie de etapa incubatiei.

Astfel, in prima saptamana de incubatie cand si temperatura este ridicata o umiditate mai mare modereaza evaporarea de apa din oua, le impiedica sa piarda prea multa apa.

In urmatoarele 10 zile este binevenita o reducere a umiditatii pentru a favoriza evaporarea produselor de excretie din ou.

In ultimele 3 zile se recomanda din nou cresterea umiditatii pentru a usura desprinderea puilor din membranele oului. In aceasta etapa, aerul umidificat ajuta puiul proaspat eclozionat sa se adapteze la respiratia pulmonara si inlatura pericolul deshidratarii.

Ventilatia

Ventilatia are doua efecte: pe de o parte ajuta la distribuirea uniforma a caldurii si umiditatii in interiorul incubatorului iar pe de alta parte primeste aerul introducand aer proaspat si eliminand excesul de dioxid de carbon.

In primele 6 zile de incubatie oua, ventilatia este moderata, necesarul de oxigen al embrionului fiind minim. La varsta de 6 zile embrionul incepe respiratia, iar la 19 zile incepe respiratia pulmonara.

Acestea sunt momentele cand aerul din incubator trebuie sa fie bogat in oxigen.

Intoarcerea oualor

Este necesara pentru distribuirea uniforma a umiditatii si temperaturii pe toata suprafata oualor si evitarea lipirii embrionului de coaja. Exista in prezent incubatoare oua unde aceasta operatiune – de intoarcere – se realizeaza automat.

Citeste si: Cu acest aliment gainile vor face oua non-stop

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine