AcasăIepuriIepurele Alaska, o rasa crescuta si apreciata pentru blana neagra

Iepurele Alaska, o rasa crescuta si apreciata pentru blana neagra

Primul lucru pe care il vei remarca la rasa de iepuri Alaska este blana lor lucioasa, scurta si neagra. Acesta este si principalul motiv pentru care sunt crescuti.

Chiar daca numele ti-ar putea sugera ca acesti iepuri sunt originari din Statele Unite, adevarul este ca rasa a fost obtinuta, tocmai in 1907, pe teritoriul Germaniei, din rasele Himalaia, Havanna si Argintiu pitic de culoare negra.

Greutatea pe care un exemplar din aceasta rasa o are este in medie de 3,25 kg. Exista insa si iepuri Alaska ce au ajuns la 4 kg.

Structura corpului

Corpul este unul cilindric, bine conturat, crupa este lata, iar membrele de lungime medie si puternice. Urechile sunt drepte, iar capul este sucrt si lat. Masculii sunt usor mai masivi si mai greoi, in comparatie cu exemplarele femele. Ochii sunt caprui inchis, iar ghearele negru-maronii.

Blana iepurilor Alaska

Blana este una deasa, uniforma pe intreaga suprafata a corpului, urechile sunt acoperite cu mult par. Culoarea este neagra, lucioasa, uniforma, doar in zona abdomenului este usor mata.

Subcoloritul la iepurele Alaska este de un albastru inchis: cu cat acesta este mai intens, cu atat exemplarul din rasa de iepuri Alaska devine mai valoros.

Particularitatile femelei

Are o structura mai delicata a corpului, pe cat posibil fara salba. La exemplarele mai in varsta se admite existenta unei salbe dezvoltate corespunzator.

Iepurele Alaska
Iepurele Alaska

Iepurele Alaska: Defecte usoare

Trasaturile capului si urechilor nu sunt suficient de pronuntate, culoarea blanii este mata, usoare diferente de culoare, nunante usoare de gri, culoarea pestrita predominant alba, nuante usor ruginii, subcolorit deschis sau inchis, culoare intermediara pronuntata.

Defecte grave

Capul si urechile nu corespund fenotipului rasei, par foarte inspicat, culoare predominant alba, pete albe pe culoarea de acoperire, nuante ruginii puternice, culoare nepotrivita a ochilor si a ghearelor.

Citeste si:

Rase de iepuri care pot fi crescute in Romania

Valorificarea iepurilor de carne: tot ce trebuie sa stim

Ce mananca iepurii: cele mai bune legume si furaje

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine