Hranirea albinelor este foarte importanta in primavara, moment in care micile insecte ies din iarna, in general, mai slabite. De aceea trebuie sa ne asiguram ca le putem intarii, pentru a rezista la diversi agenti si, mai ales, pentru a putea iesi la cules.
Aprovizionarea familiei cu pastura este o alta operatie obligatorie primavara intrucat cuibul aparut inca din ianuarie trebuie sa se intareasca, mai ales atunci cand toamna stupul nu a fost aprovizionat.
Fagurii ce contin pastura sunt depozitati la adapost de ger pentru a-i feri de degradare.
Aprovizionarea cu pastura se face cu circa o luna inainte de aparitia primelor flori cu polen proaspat. In contitiile tarii noastre, numai la campie primele plante infloresc in aprilie.
O familie care are un puiet de circa 4.500 larve, albinele doici si larvele de peste 2-3 zile aflate in cuib consuma circa 0,5 kg de pastura. Prin urmare cu 1 kg de pastura se pot creste 10.000 respectiv 1 kg de albine. Cand incepe culesul la primele plante inflorite (in luna aprilie) la pomi, arbori, rapita etc., o familie trebuie sa consume 3 kg pastura daca are greutatea de 3 kg.
Hranirea albinelor: cum se prepara pastura
Pastura se da fie in faguri, fie facuta turtisoare de catre stupar. In cazul introducerii fagurilor cu pastura in stup, se vor scoate cei pe care nu a fost cladit cuib si cei fara miere. Aceasta operatiune se face numai prin deschiderea stupului asa incat se va astepta pana cand se incalzeste timpul. Daca insa pastura este data sub forma de turtisoare atunci podisorul se ridica usor si intr-un timp foarte scurt (in cateva secunde) se introduce operativ turtita sub el. De aceea se prefera administrarea pasturii sub forma de turtisoare.
Prepararea turtei de pastura pentru hranirea albinelor se face in luna ianuarie (pentru a fi proaspata) astfel: se scot fagurii de la pastrare si se expun la ger, pentru ca ceara din fagure sa isi piarda elasticitatea devenind casanta, sfaramicioasa. Fagurii tratati cu frig se taie pe lungime in fasii prin mijlocul celulelor cu pastura, dupa care fasiile se freaca intre palme, astfel celulele se distrug ramanand pastura intreaga sub forma de hexagoane.
Alveolele de asta data de pastura se dau prin masina de tocat carne, obtinandu-se o pasta care nu este altceva decat polenul granule transformat. Aceasta pasta se amesteca cu o cantitate egala de miere semicristalizata. Prepararea acestui melanj de pastura se poate face cu mult inaintea folosirii in hrana albinelor, cu conditia sa fie pastrat in borcane in care se pune un strat protector de miere.
Aprovizionarea stupului cu pastura
Cand se doreste aprovizionarea stupului cu pastura se scoate din borcan o cantitate oarecare (in functie de nr. familiilor) cunoscand doza indicata, se trece din nou prin masina de tocat dupa care se toarna picurand peste ea 1 litru de apa calda la 2 kg pasta de pastura amestecata in cantitate egala cu miere.
In apa calda mai intai se dizolva 20 grame sare de bucatarie. Se ia o bucata de tifon de forma patrata pe care se asaza 1 kg de pastura preparata pentru fiecare familie si se introduce repede sub podisor asa cum s-a aratat.
Tot legar de hranirea albinelor, trebuie mentionat ca administrarea pasturii dureaza pana la aparitia pana la aparitia culesului cand albinele culeg aducand in stupi cantitati suficiente de polen si in caz de nevoie (culesul polenului intarzie) operatiunea se repeta dupa circa 10 zile de la prima transa.
Hranirea albinelor: nu dati pastura veche sau ingetata!
Pastura data ca hrana albinelor nu trebuie sa fie veche si mai ales sa nu fi fost inghetata. Pastura mai invechita pierde o buna parte din principiile active mai ales cand sta in fagure.
De aceea, este bine ca tot stocul ramas in plus sa nu fie pastrat mult timp in faguri, ci sa fie preparata toata cantitatea disponibila, si sa fie pastrata in magazie sau camara unde temperatura este constanta si mediul uscat.
Hranirea stimulatoare
Aceasta operatiune se face in stup, primavara, concomitent cu controlul de fond. Daca in toamna fiecarei familii i-a revenit circa 27 de kg de miere, consumul va fi de circa 11 kg si deci mai raman rezerve in stup 16 kg, care ar urma sa fie consumate pana la apritia primelor flori.
Daca insa in acest interval nu sunt semne ca albinele au unde sa culeaga nectar sau polen se intervine cu supliment de hrana intrucat rezerva in stup nu trebuie sa scada sub 10 kg.
Cand in stup rezerva scade albinele sunt grijulii si fac economie, incat puietul nu este hranit si se creaza pericolul reducerii puterii familiei in pragul marelui culres. Completand acum stupii cu fagurii pastrati din toamna, albinele hranesc suficient matca care stimulata depune oua din belsug, asa ca la inceperea activitatii exista formata rezerva de albine zburatoare.
Hranirea albinelor pentru a produce si laptisor de matca
Daca apicultorul intentioneaza sa produca si laptisor de matca, hranirea stimulatoare va incepe la sfarsitul lunii februarie, cel mai tarziu prima decada a lunii martie pentru ca primele doua generatii de albine sa fie capabile de cules pana in 15 mai cand incepe perioada de extragere a laptisorului.
Pentru a produce mai multa miere, de asemenea, trebuie avut in vedere ca familiile de albine, care au devinit puternice, sa nu apara fenomenul de roire.
Legat tot de subiectul abordat in articol, hranirea albinelor, mai precizam ca toamna se executa si hranirea suplimentara in care se poate adauga si substante proteice.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro
[…] Citeste si: Hranirea albinelor: prepararea pasturii pentru albine puternice […]
Interventia brutala a omului in viata familiilor de albine a dat nastere anumitor boli si otraviri care decimeaza familiile nefiind o colaborare strinsa agricultor ,pomicultor-apicultor sa fie ambii avantajati de polenizari directe aceasta se poate realiza prin legi clare aplicabile altfel vom ramine in curind fara albine