AcasăApiculturaHidromelul: ce este si cum pot face profit apicultorii din ea

Hidromelul: ce este si cum pot face profit apicultorii din ea

Daca v-ati intrebat mereu ce este hidromelul si cum se obtine el am decis sa vorbim in acest articol despre acest produs alcoolic realizat prin fermentare.

Acesta poate deveni un vin de o calitate buna daca se respecta anumite conditii de preparare si depozitare.

Hidromelul este creat de procesul microorganismelor care traiesc pe suprafata fructelor sau a polenului de la flori. Prin intermediul acestor microorganisme zaharul din miere este transformat in bioxid de carbon si alcool.

Ce trebuie sa avem in vedere despre hidromel

Avand in vedere ca mustul din miere diluata cu apa este sarac in azot si substante minerale, se adauga fermenti naturali si o serie de saruri nitritive. In aces mod, zaharul din miere se transforma in alcool si putem vorbi de hidromel.

Mare atentie: Este foarte important ca mustul de miere sa fie initial sterilizat, pentru a nu avea loc fermentatia acetica (din cauza unor bacterii).

Astfel, toate vasele utilizate trebuie sa fie perfect curate. Mai mult decat atat, pentru a pastra un nivel optim de fermentare trebuie sa avem si o temperatura in incapere cuprinsa intre 10 si 12 grade Celsius, iar un nivel de umiditate de 76%.

Merita de precizat ca hidromelul va prelua culoarea mierii, iar pentru un gust deosebit al acestei bauturi este important ca apa sa aiba o duritate normala.

Iata cum se poate prepara hidromelul dupa metoda Godon

Se pune la fiert, intr-un cazan smaltuit, o cantitate de 30 kg de miere cu 100 litri de apa, pentru a se steriliza. Se ridica spuma.

Cazanul folosit trebuie sa aiba o capacitate cu un sfert mai mare decat cantitatea de hidromel pe care dorim sa o preparam.

Hidromelul
Hidromelul

Din cantitate se pune deoparte, intr-o cratita, circa jumatate de litru, aici fiind introduce saruri nutritive precum bitartrat de K (600 g), tartrat neutru NH4 (350g), acid tartric (250g), fosfat bazic de NH4 (100g), fosfat de Ca (50g), clorura de sodiu (8g), clorura de Mg (40 g).

Din acest amestec (mursa + saruri nutritive) se pune in butoiul cu must de miere o cantitate de 5 g la litru. Daca se prepara 200 litri de hidromel, se va topi acum 1 kg de saruri, care o data dizolvate se vor turna peste mura fierbinte.

Citeste si: Ceaiuri pentru albine puternice si sanatoase

Se va astupa cazanul cu un dop igienic model Noel pana cand temperatura compozitiei coboara la 20 grade Celsius.

Se aleg 7 kg de struguri proaspeti, necesari pentru 100 litri de mursa. Se zdobesc, dar nu se spara, pentru a se pastra fermentii naturali de pe coaja. Mustul se strecoara printr-un tifon.

Fermentarea dureaza circa doua saptamani.

Originea si beneficiile hidromelului

Hidromelul mai este cunoscut si sub denumirea de „bautura zeilor” si este preparat inca din antichitate.

Pe langa aroma placuta, energizanta, stimuleaza in buna masura circulatia sanguina, avand totodata si un efect afrodisiac.

Foto: Adevarul de Azi, Fagurele cu Miere

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine