AcasăApiculturaFurtisagul albinelor: cum il combatem eficient

Furtisagul albinelor: cum il combatem eficient

Orice apicultor se va confrunta mai devreme sau mai tarziu cu furtisagul albinelor, o problema destul de serioasa care poate afecta chiar viata stupinei.

S-au putut constata stupine atacate de albinele hoate care in circa doua saptamani si-au pierdut cea mai mare parte din colonii. Albinele ramase, uzate, nu au putut sa mentina stupina. De aceea, furtisagul este un fenomen care nu trebuie sa-l subestimam.

Dar sa vedem mai exact ce este furtisagul.

Furtisagul albinelor: ce este acesta?

Pentru apicultorii la inceput de drum merita sa precizam ce este furtisagul. Uneori, coloniile puternice de albine iau drept tinta familiile mici si slabite. In masura in care in camp exista suficiente resurse melifere nu vom vedea (sau exista cele mai mici sanse) sa vedem acest fenomen – de furtisag.

Furtisagul apare cand nectarul din flori este epuizat. Atunci albinele fura unele de la altele.

Oricine priveste cu atentie zborul unei albine hoate iti poate da seama ca nu este normal. Intr-adevar, de unde albinele culegatoare care pleaca la camp isi iau zborul dintr-o data, avantandu-se inainte si in sus, deoarece au gusa goala.

De asemenea si pozitia picioarelor este alta decat cea normala.

In cazul in care colonia atacata are populatie multa, atacul este respins, mai ales daca si apicultorul intervine cu unele masuri.

Daca se prind unele din cele ce ies grabite si le strangem intre degete, albinele hoate scot in gusa o picatura de miere. E dovada cea mai sigura a hotului, iar stuparul trebuie sa ia imediat masuri.

Mare atentie: Furtisagurile se pot petrece cu usurinta si atunci cand apicultorul foloseste substante puternic mirositoare care anihileaza mirul caracteristic fiecarui stup. Astfel, albinele hoate pot profita sa situatie.

Ce masuri putem lua impotriva furtisagului

Furtisagul albinelor poate fi combatut cu o serie de metode. Le detaliem mai jos:

O bucata de tifon ce acopera bine partea din fata si partile laterale ale stupului, prinsa sub copac, lasand spatele neacoperit si urdinisul deschis, este o masura buna.

Se va lasa acest tifon pana seara, cand va fi rasfrant din urdinis pentru cateva minute astfel incat albinele hoate sa plece.

O alta metoda presupune asezarea peste cuibul stupului hotit a unei geam, dupa ce i s-a ridicat capacul si podisorul, lasand urdinisul ceva mai mic.

Albinele hoate intrate, trag sus, la lumina geamului, fara a mai incerca urdinisul. Acolo vor fi prinse de albinele gazda ori vor renunta sa mai incerce a doua oara.

De asemenea, daca furtisagul este provocat de hranire, putem apela la urmatoarea solutie: hranirea se va face tarziu, spre seara, cand in prisaca a incetat activitatea albinelor. Hranitoarele pe care le folosim trebuie sa stea in sus si deasupra ramelor.

In cazul in care masurile prezentate nu sunt eficiente se poate apela si la capcanele pentru roi.

Sursa: ABC Apicol. Constantin I. Hristea si L.S. Padurean

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Am avut in stupina furtisag in perioada in care am aplicat tratament antivaroa, toate familiile au acelasi miros si nu pot deosebi ,,hoatele ,, de albinele proprii.Parerea mea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine