AcasăBovineFurajarea viteilor de carne: cele mai bune metode

Furajarea viteilor de carne: cele mai bune metode

Furajarea viteilor de carne are o serie de particularitati, astfel incat animalele sa poata fi pregatite pentru procesul de ingrasare. Va prezentam in acest articol cele mai importante aspecte.

Reducerea consumului de lapte la vitei

Aceasta are o importanta economica pentru fermele producatoare de lapte si, in acelasi timp, constituie un element de baza in formarea rumegatorului precoce.

O serie de cercetari au studiat posibilitatea de reducere a consumului de lapte la vitei cu 7% prin introducerea sistemelor de intarcare prococe. Reducerea cantitatilor de lapte duce la cresterea consumului de furaje uscate (concentrare, fan), apa. Rezultate bune s-au obtinut prin administrarea a 350 l lapte integral si 200 l lapte smantanit, cu intarcare la 120 zile si realizarea unei greutati de 110 – 120 kg.

Concentrarea substituentilor de lapte

Furajarea viteilor de carne se bazeaza si pe reducerea volumului de substituent lichid, consecutiv cresterii concentratiei acesteia. Acest lucru stimuleaza timpuriu consumul de apa. Se realizeaza astfel accesul direct al apei in rumen si prin aceasta stimularea si dezvoltarea acestui comportament.

Influenta concentratiei substituentului asupra indicilor productivi si starii de sanatate a viteilor in perioada de alaptare este in avantajul acestei tehnologii. Astfel, adminisrarea substituentului de lapte in concentratie 1:5 (dupa o perioada prealabila de obisnuire de o saptamana), prin cresterea treptata a concentratiei, se mareste sporul de greutate pe perioada, consumul de concentrate pe cap si zi perioada mai ridicat, consumul de apa de asemenea mai mare.

Furajarea viteilor de carne: Reducerea numarului de alaptari

In ceea ce priveste cresterea viteilor, acestia sunt alaptati de trei ori pe zi, cel mult pana la varsta de trei saptamani, iar dupa aceea de doua ori pe zi.

Experientele au aratat ca limitarea numarului de alaptari la doua ori pe zi in cadrul introducerii timpurii in hrana viteilor a substituentilor de lapte sau a nutreturilor combinate de tip starter, nu influenteaza negativ asupra cresterii acestuia.

Reducerea frecventei alaptarii s-a dovedit a fi corelata cu cresterea consumului de hrana uscata, element decisiv intr-o tehnologie de intercare timpurie. Varsta viteilor, in momentul trecerii la o singura alaptare, nu influenteaza asupra cresterii si dezvoltarii acestora.

Modul de alaptare

Un alt aspect demn de remarcat in furajarea viteilor de carne este modul de alaptare. Alaptarea la biberon reprezinta cea mai buna metoda de alaptare artificiala a viteilor, deoarece imita suptul natural si inlatura principalele neajunsuri ale alaptarii la galeata. Totusi, durata alaptarii este mai mare (5-7 minute).

Experientele facute pe viteii derasa Baltata romaneasca au aratat superioritatea alaptarii la biberon. Sporul mediu zilnic realizat pe perioada experimentala de 60 zile a fost de 618 grame la alaptarea la galeata si 867 grame la alaptarea la biberon, deci cu 40% mai mar. De asemenea, consumul de furaje uscate este mai mare la aceasta metoda.

Prepararea substituentului de lapte cu infuzie de fan si plante aromatice

Prepararea substituentului de lapte cu infuzie de fan de lucerna contribuie mai mult la stimularea microflorii rumenale. Infuzia de fan s-a preparat intr-un boiler prin introducerea prin tifon a 2 kg de fan poliflor de buna calitate, la 100 de litri de apa, a carei temperatura s fost initial de 80-90 grade Celsius.

Sporul mediu zilnic inregistrat a fost de 783 de grame la lotul cu infuzie de fan poliflora, fata de 658 grame la lotul martor.

De asemenea, si extractul de musetel de exemplu poate ajuta viteii reducand cazurile de balonari frecvente. Pentru aparatul digestiv se utilizeaza urmatoarele plante: laba gastei, radacina de papadie, frunze de menta, sunatoare, musetel, stevie etc.

Administrarea nutretului concentrat

Utilizarea nutreturilor concentrate in furajarea viteilor de carne este iar o practica cu mare insemnatate in dezvoltarea animalelor. Concentratele trebuie sa fie administrate viteilor deja din a 4-5-a zi de viata, o parte macinata si o parte granulata.

Cantitatea optima de concentrate care trebuie sa fie consumate pe animal in perioada 30-120 zile este de 1,4 – 2,2 kg, cu un continut de 14-16% PB.

Se recomanda urmatoarea reteta: porumb 50%, ovaz 10%, orz 10%, grau (triticale) 10%, srot de floarea-soarelui 13%, srot de soia 5% si amestec mineral 2%.

Consumul de fan tocat si netocat

Inca din primele zile de viata (5-7 zile), fanul are un rol important in dezvoltarea musculaturii si capacitatii rumenului, precum si in popularea acestuia cu infuzori si rol excitant in declansarea rumgatului.

Cantitatea de fan consumta de vitei in perioada 30-120 zile depinde de calitatea acestora si variaza intre 0,7 si 22 kg. Sunt preferate amestecurilor de graminee si leguminoase.

Si pasunatul de asemenea e important. Iarba tanara, consumata, formeaza cantitati mari de amoniac, care favorizeaza dezvoltarea rumenului.

Asigurarea apei la discretie si a ceaiului de fan

Necesarul de apa pentru vitei este de circa 80 ml apa/Kcorp. In general, este nevoie de un consum de apa de 3,8 – 4,2 la 5,4 l in perioada de 30-90 zile si 6,4 – 9 l la sfarsitul perioadei (90 – 120 zile si greutatea de 100 – 120 kg). Consumul apei inhiba secretia de saliva cu atat mai mult cu cat diferenta de temperatura intre apa si cavitatea bucala e mai mare.

Apa se va de viteilor in primele zile de viata sub forma fiarta si racita. Pentru a creste consumul de lichid, in locul apei, se poate administra cu bune rezultate ceaiul de fan poliflor, usor indulcit si caldut, ajutand reglarea pH-ului rumenal.

Suplimentarea ratiei cu melasa

Aceasta constituie o sursa de hrana pentru microsimbiontii rumenali, o sursa de energie pentru viteii tineri. De asemenea, melasa imbunatateste gustul furajelor si creste palatabilitatea acestora.

Incorporarea in ratia viteilor (5% melasa in concentrate) duce la cresterea consumului de furaje cu 10-16% si a sporului mediu zilnic cu 60-150 grame.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine