AcasăFonduri europene agriculturaFonduri europene pentru ferme mici: de la subzistenta la prosperitate

Fonduri europene pentru ferme mici: de la subzistenta la prosperitate

În Cociuba Mare, din județul Bihor, fondurile europene destinate agriculturii și mediului rural au fost accesate de mulți posesori de exploatații agricole cu profl vegetal, zootehnic sau mixt.

„Numeroși localnici din Cociuba Mare au accesat fonduri europene prin care au reușit să-și înfințeze mici ferme. 17 locuitori din comună au întocmit proiecte pentru accesarea Măsurii 112 – «Instalarea tinerilor fermieri», reușind astfel să-și dezvolte adevărate afaceri“, ne-a spus Eugen Fiterău, consultant la Camera Agricolă din Cociuba Mare.

Asa cum am scris in cadrul acestui articol despre instalarea tinerilor fermieri – sfaturi importante privind accesarea, acum este momentul sa vedem cateva exemple ale unor mici agricultori care au reusit sa isi puna la punct o mica afacere.

Consultantul a adăugat că atât Măsura 141, destinată susținerii fermelor de semi-subzistență, cât și altele au fost accesate de mulți fermieri din localitatea bihoreană. Iată, așadar, că fermierii comunei Cociuba Mare au înțeles importanța fondurilor europene pentru bunăstarea lor și a spațiului rural.

Încet – încet, de la gospodărie la fermă comercială

Paul Sârb, localnic din Cociuba Mare, a apelat la Măsura 141 pentru a investi în micuța fermă de semi-subzistență pe care o deținea.

Înainte de accesarea banilor europeni, Paul Sârb avea în gospodărie un număr nesemnifcativ de vaci, porci, păsări, un solar și 4,4 hectare de teren arabil, pe care îl lucra cu un tractor utilat cu plug. Banii europeni i-au dat posibilitatea de a înfința o plantație de căpșuni pe o suprafață de 50 de ari. Și-a cumpărat o freză și a mărit efectivul de porci, urmând să mai înfințeze o pepinieră de pomi fructiferi.

A intrat pe rod și plantația de căpșuni, nu la întreaga capacitate, dar a avut satisfacția valorifcării integrale, la un preț avantajos. S-au ivit, astfel, primele semne că propria gospodărie poate să devină una comercială.

„Intenționez ca, în scurt timp, să măresc spațiul destinat culturilor protejate, să trec de la necesarul pentru propria familie la vânzarea produselor legumicole pe piață. Am pregătire în domeniul silvic și, inițial, am vrut să înfințez o pepinieră pomicolă. Am aflat că va începe reconversia în pomicultură. Aștept să iau fonduri europene pentru a-mi face o plantație de pomi fructiferi, spune bihoreanul Paul Sârb. În zona noastră se pretează înfințarea livezilor cu nuc, cireș, chiar și cu peri. Nucul este un arbore care poate să aducă benefcii serioase de-a lungul multor ani. Arborii din pepiniera în care vreau să investesc bani europeni vor fi folosiți atât pentru înfințarea propriei livezi, cât și pentru vânzare.“

Startul bun, facilitat și de accesarea fondurilor europene, i-a întărit încrederea fermierului Paul Sârb că, în scurt timp, propria-i fermă de semi-subzistență va f capabilă să intre în rândul fermelor cu potențial comercial. Atât pentru Paul Sârb, cât și pentru ceilalți consăteni ai lui, care au accesat fondurile europene pe Măsura 141, valorifcarea produselor este uneori o problemă, potrivit revistei Romania Rurala.

„A mers lesne cu vânzarea căpșunelor, dar cu laptele și valorifcarea animalelor este mai greu. Dacă ne-am uni toți fermierii din comună într-o cooperativă, am rezolva rapid cu valorifcarea produselor. Dar, din păcate, când este vorba de unire se naște o altă problemă: cine conduce? Nu poți să pui în frunte pe oricine. Cooperativele au nevoie să fie conduse de oameni bine pregătiți, să cunoască legislația. Asemenea oameni ar trebui școlarizați și autorizați, iar membrii cooperatori să știe pe cine să aleagă pentru a le susține interesele“, a precizat fermierul Paul Sârb.

Fonduri europene pentru ferme mici: Mici afaceri dezvoltate „cu cap“

De la Eugen Fiterău, de la Camera Agricolă a Primăriei Cociuba Mare, am aflat că un specialist, localnic al comunei, inginerul zootehnist Florin Onița, a implementat un proiect european pe Măsura 321. Fiica acestui inginer, imitându-și tatăl, a întocmit un proiect pe Măsura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri“.

„Despre realizările lor se vorbește ca realizări ale familiei Onița“, ne-a menționat Eugen Fiterău. Ferma celor din familia Onița a început să se consolideze încă din anul 2000 și a pornit cu creșterea scroafelor. În prezent, crește în sistem gospodăresc în jur de 320 de porci. Purceii rezultați de la scroafele gestante sunt rapid valorificați către cumpărătorii cu care și-a stabilit relații constante și de încredere. Animalele primesc furaje de foarte bună calitate, obținute în gospodăria familiei Onița.

„Datorită fondurilor accesate prin Măsura 312, am reușit să achiziționăm un tractor și alte utilaje, cu care lucrăm cele 95 de hectare de teren, pământ pe care-l avem în proprietate. În ceea ce privește animalele, porcii sunt crescuți în sistem gospodăresc, pe așternut de
paie. Nu îngrășăm purcei, doar îi producem. Piața ne dictează afacerile“, povestește inginerul zootehnist Florin Onița.

În concluzie, acolo, în Cociuba Mare, județul Bihor, localnicii simt că fondurile europene cheltuite cu cap reprezintă un mijloc sigur pentru dezvoltarea unor afaceri, care să asigure venituri decente unei familii.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine