AcasăFonduri europene agriculturaFonduri europene apicultura: exemplul tinerilor care si-au modernizat stupinele

Fonduri europene apicultura: exemplul tinerilor care si-au modernizat stupinele

Fonduri europene apicultura este o sintagma des intalnita in randul crescatorilor de albine care isi doresc sa-si modernizeze sau sa-si extinda stupina cu bani europeni. Desi a existat o perioada in care multe persoane deveneau apicultori fara sa aiba o prea mare pasiune pentru asta, in special datorita banilor europeni, in prezent lucrurile au inceput sa se mai cearna. Fireste, raman multe de facut in acest sector, care ar merita sprijinit. Mai ales ca mierea de calitate, autentica, romaneasca, se face cu niste costuri mari.

Dorim sa va prezentam in acest articol trei exemple ale unor tineri care s-au incapatanat totusi sa-si dezvolte o afacere in apicultura cu fonduri europene.

Fonduri europene apicultura: Mirea I.Ion din judetul Prahova

Primul exemplu este cel al lui Mirea I.Ion, un tanar din comuna Izvoarele, judetul Prahova, care a reusit in urma cu cativa ani sa finalizeze cu succes un proiect de accesare a fondurilor europene pentru apicultura, mai exact pe masura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”.

Proiectul tanarului crescator de albine din Izvoarele a avut o valoare totala, nerambursabila, de 106.925 lei. Cu ajutorul acestor bani, Mirea I.Ion si-a modernizat stupina, a cumparat cateva utilaje apicole noi si si-a crescut numarul de familii de albine la 220.

Am avut ocazia sa-l intrebam cum a decurs pentru el acest proiect de accesare a fondurilor europene pentru apicultura.

„Utilajele pe care le-am cumparat au fost: o centrifuga, un uscator de polem, de asemenea o camera de lichefiat miere, niste maturatori si de asemenea am facut si o hala. Am si ingradit proprietatea unde aveam stupii si, bineinteles, am mai achizitionat cativa stupi. Despre experienta in sine de accesare a fondurilor pentru apicultura pot sa va spun ca ai nevoie de multe documente. E o bataie destul de mare de cap. Apicultura insa e o afacere de suflet, cel putin asa consider eu”, spune tanarul apicultor Mirea I.Ion.

Tinerii care doresc sa acceseze bani europeni au sanse ceva mai mari, fiind dedicate niste masuri speciale pentru acestia. Nu trebuie uitat insa ca existat o competitie destul de mare pe aceste proiecte.

Albinele crescute de Mirea I.Ion fac parte din grupa Apis mellifera, una dintre cele mai valoroase rase de albine de la noi.

Fonduri europene apicultura: proiect de 16.000 euro in judetul Iasi

Un alt exemplu de accesare a fondurilor europene pentru apicultura este si cel al lui Sebastian Ciocan, din localitatea Tomesti, judetul Iasi. Tanarul apicultor a obtinut o finantare de 16.000, fonduri europene nerambursabile, tot prin masura dedicata tinerilor fermieri.

Proiectul implementat a fost finalizat in 2014 si s-a ridicat la suma totala de 20.000 euro.

Primul obiectiv al lui Sebastian Ciocan, care este de profesie medic veterinar, a fost marirea numarului de familii de albine, precum si cumpararea unor stupi mai performanti – stupi multietajati. Acest tip de stup, conform specialistilor, ofera o mai mare mobilitate apicultorilor, in sensul ca lucrarile de intretinere se pot face mult mai usor, prin mutarea corpurilor de stup. De asemenea, si iernarea familiilor de albine se face in mai bune conditii.

Fonduri europene apicultura: 36.000 de euro pentru dezvoltarea unei afaceri apicole

In randul apicultorilor care au accesat bani europeni este si Adriana Dogaru, din Focsani, care a reusit sa se instaleze sef al exploatatiei agricole tot prin intermediul masurii dedicate tinerilor fermieri, din PNDR.

Tanara antreprenoare din satul Muncei, comuna Vrancioaia, judetul Vrancea, detine in proprietate 160 de stupi, 1.500 m² de teren pe care este situata vatra stupinei, de 1.343 m², si un punct de lucru al exploatatiei.

Citeste si: Instalarea tinerilor fermieri: 15 sfaturi pentru a obtine finantarea de 50.000 euro

Valoarea sprijinului nerambursabil la acest proiect a fost de 11.160 euro, diferenta de bani, din fonduri proprii, fiind utilizata pentru cumpararea de materii prime si materiale consumabile, plata utilitatilor la punctul de lucru, plata lucrarilor mecanice si a celor prestate de terti, precum si a altor cheltuieli aferente activitatii in cadrul exploatatiei.

Legat de fonduri europene apicultura, trebuie mentionat ca in prezent exista submasura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din noul PNDR, unde se pot obtine maximum 50.000 euro pe proiect (75% din suma la primirea deciziei de finantare).

In Romania sunt peste 11 milioane de hectare de flora melifera, cu un potential care ajunge la peste 200 de mii de tone de miere. Ramane sa facem toate eforturile pentru gestionarea acestei rezervatii deosebite pentru albine.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

3 COMENTARII

  1. Anul acesta 2021.care sunt proiectele pt.Apicultură.Am40ani,și 90stup.Vreau să obțin un proiect European Nerambursabil,pt a mă dezvolta.cum trebue să procedez mulțumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine