AcasăLegume si fructeCe fertilizari putem face la cires

Ce fertilizari putem face la cires

La fertilizarea ciresului trebuie sa avem in vedere ca acesta consuma cantitati mari de potasiu si azot.

Avand in vedere ca solurile din tara sunt in general bine aprovizionate in potasiu si ca ciresul reactioneaza deosebit de favorabil la ingrasamintele azotate, se recomanda ca in plantatiile tinere sa se administreze local, sub proiectia coroanei, cate 3-4 kg de gunoi de grajd, o data la 2-3 ani, iar anual cate 10-12 g/m² N, 6-8 g/m² P₂O₅ si 6-8 g/m² K₂O.

Fertilizarea ciresului aflat pe rod

In plantatiile pe rod se fertilizeaza toata suprafata. In zonele cu precipitatii sub 600 mm anual, si in cultura neirigata se administreaza 20-30 tone/ha de gunoi de grajd o data la 2-3 ani si anual 80 kg/ha N, 80 kg/ha P₂O₅ si 60 kg /m² K₂O.

In zonele cu precipitatii peste 600 mm anual se fertilizeaza cu 40 tone /ha gunoi de grajd, o data la 2-3 ani, 240 kg/ha N, 120 kg/ha P₂O₅ si 120 kg /m² K₂O anual.

Alt articol de interes pentru tine: In cat timp rodeste ciresul

Pe solurile cu reactie acida pronuntata se aplica 120 kg/ha nitrocalcar.

Fertilizare cires: alte recomandari

Ciresul este sensibil la carenta zincului in sol. In caz de carenta, frunzele de pe unele ramuri principale raman sub forma de rozete mici, in timp ce frunzele de pe alte ramuri principale ale aceluiasi pom se dezvolta normal.

Se recomanda stropirea pomilor iarna cu o solutie sulfat de zinc in concentratie de 5%. De asemenea, ciresul reactioneaza favorabil la fertilizarea cu magneziu si bor, mai ales cand acestea se aplica in prezenta azotului.

Cand facem fertilizarile la cires?

Mai merita spus ca ingrasamintele pe baza de fosfor, potasiu, cat si gunoiul de grajd este bine sa fie incorporate in sol toamna.

Iar in ceea ce priveste fertilizarile cu azot acestea ar trebui facute primavara, conform pomicultorilor. Fertilizare cires – cele mai importante lucruri de stiut. Speram ca acest articol ti-a fost de folos. Asteptam in sectiunea de comentarii sfaturile sau intrebarile tale.

Recomandari pentru tine: Clei pe tulpina ciresului: metoda eficienta de tratament

Sursa: Pomi fructiferi, lucrari de infiintare si intretinere a plantatiilor,

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine