AcasăFermieri cu profitFerma piscicola de crap de 2 mil. de euro, realizata cu fonduri...

Ferma piscicola de crap de 2 mil. de euro, realizata cu fonduri europene

O ramura a agriculturii pusa mai putin in valoare, piscicultura, a reusit in ultimii ani sa mai iasa la mal datorita fondurilor europene disponibile. Una dintre societatile comerciale care au reusit sa acceseze bani europeni este Delta Fish SRL (localitatea Enisala – jud. Tulcea), aflata sub conducerea domnului Cornel Ivanov.

Fondurile atrase au s-au ridicat la circa 2 milioane de euro si au fost accesate pe baza Programului Operational de Pescuit. In prezent, compania foloseste o suprafata de productie de 69 de hectare.

Fonduri europene piscicultura

Proiectul initiat de Cornel Ivanov a avut ca scop modernizarea unei foste statii de epurare, care era doar partial functionala pentru activitatile de crestere a pestilor in sistem intensiv.

Banii accesati prin program s-au utilizat pentru amenajarea dupa standarde europene a bazinelor piscicole, realizarea unor statii de pompare si alimentare eficiente. De asemenea, s-au construit si o gospodarie pentru furaje, sediul firmei si un laborator.

„Fondurile europene pentru piscicultura au reprezentat foarte mult pentru noi. Familiile noastre au trait in aceste locuri de sute de ani, insa sprijinul material nu a existat pentru aceasta activitate. Proiectul a fost unul greu, lung, dar a fost implementat asa cum ne-am dorit. Scoatem pe hectar circa 4 tone de peste. Ne mandrim ca aceste peste este crescut pe baza tehnologiilor romanesti”, spune Cornel Ivanov, pentru Romania Rurala.

Necesitatea popularii Deltei Dunarii cu peste

Amenajarile piscicole sunt rar incurajate la noi. Chiar daca au existat diverse initiative, precum si Bursa de Peste, multe dintre ele fie au ramas la faza de proiect, fie s-au dovedit niste investii facute fara o argumentare temeinica.

Cornel Ivanov lucreaza de mai bine de 30 de ani in fermele piscicole. prima sa afacere in acest domeniu a inceput in 1999. „Popularea Deltei Dunarii este cel mai important aspect, altfel vom muncii cu totii degeaba”, spune piscicultorul.

Cornel Ivanov
Cornel Ivanov

Proiectul cu fonduri europene accesat de compania Delta Fish SRL este constituit din 60% bani europeni si restul banii societatii.

Ferma piscicola se bazeaza pe crapul din Romania

Una dintre nemultumitile frecvente ale piscicultorilor este legata de pretul de comercializare a pestilor pe piata, mai ales ca pestele din viviere flotante are cam acelasi pret cu cel din acvacultura.

Citeste si: Ferma de vaci cu fonduri europene: reusita unui tanar din Olt

„O productie sanatoasa, adica si la un nivel bun, dar si pe termen lung, se realizeaza doar prin tehnologii adecvate. Prin urmare trebuie sa investesti, inclusiv in ingrasaminte etc. Noi suntem foarte multumiti de crapul romanesc, deoarece are un randament bun. De la noi nu pleaca niciun crap sub 2 kg”, explica piscicultorul.

Ferma piscicola fonduri europene
Ferma piscicola fonduri europene

In ferma sa piscicola, Cornel Ivanov hraneste pestele cu proteina in procent de 60%, ritmul de crestere fiind unul mediu spre mic.

De asemenea, in ferma Delta Fish SRL mai putem regasi o specie deosebita de peste si anume Anghilia. In Romania exista foarte putine crescatorii care sa detina acest peste.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine