AcasăFermieri cu profitFerma de vaci cu fonduri europene: reusita unui tanar din Olt

Ferma de vaci cu fonduri europene: reusita unui tanar din Olt

O ferma de vaci cu fonduri europene este un proiect la care multi tineri fermieri aspira. Realitatea este insa uneori dura. Cu toate acestea, exista cativa tineri romani care au reusit sa inceapa o afacere serioasa in domeniul zootehnic si sa o creasca datorita fondurilor europene.

O ferma de vaci cum vezi mai adesea pe plaiurile elvetiene am regasit in comuna Rusanesti, din judetul Olt, acolo unde Florin Chirea, un tanar agricultor care a muncit cativa ani in strainatate, a decis sa-si puna la bataie economiile si sa construiasca ferma mult visata.

Afacerea famliei Chirea a inceput in anul 2000, cand tatal lui Florin a preluat o veche sectie de macanizare a unui CAP. Utilajele era depasite ca si tehnologie. Dupa 4 ani, Florin Chirea si-a terminat studiile.

Chiar daca familia sa detinea 600 de hectare luate in arenda si o moara de cereale, de capacitate mica, tanarul a inteles ca utilajele vechi nu il vor ajuta niciodata sa faca performanta, scrie revista Romania Rurala.

Astfel ca a inceput aventura accesarii fondurilor europene. Au inceput prima data cu un fond SAPARD care -a ajutat sa achizitioneze utilaje agricole performante pentru cultura vegetala.

Ferma de vaci cu fonduri europene – nevoia de a da plus valoare agriculturii

Deoarece preturile cerealelor erau mici, iar costurile erau destul de mari, familia Chirea a inceput sa se gandeasca tot mai serioasa si la activitatea zootehnica.

Astfel ca in 2008 au accesat prin PNDR un nou proiect cu fonduri europene in valoare de 1.700.000 de euro, din care 55% reprezentand contributia europeana. Cu ajutorul acestei sume au cumparat echipamente si au construit un adapost pentru 300 de vaci, precum si o sala de muls.

Rezultatele investitiei

Suprafaţa de teren arabil exploatată de societate s-a triplat, calitatea produselor agricole a crescut, iar numărul angajaţilor s-a dublat. De la mulsul manual, cu mult efort și eficienţă scăzută, s-a ajuns la un proces computerizat. Cele 120 de locuri de muncă de la fermă reprezintă un mare beneficiu pentru comunitate, iar perspectivele promit posibilităţi și mai mari.

Chiar dacă rezultatele financiare nu au apărut „de azi pe mâine”, timpul a dovedit că este o afacere profitabilă, care crește an de an.

Florin Chirea mărturisește că nu a fost un drum ușor, dar cu siguranţă a meritat efortul. A fost greu pentru că, la vremea respectivă, băncile priveau cu reticenţă acordarea împrumuturilor pentru agricultură, o zonă sensibilă aflată parţial la voia naturii. Cu timpul, însă, mentalităţile s-au schimbat și în acest sens, iar băncile sunt cele care propun astfel de parteneriate.

Citeste si: Tipuri de adaposturi si grajduri pentru vaci

În prezent, ferma de vaci din comuna Rușănești, judeţul Olt, deţine peste 700 de capete de bovine, majoritatea cumpărate din Olanda, dintre care 300 sunt vaci de lapte. Toată activitatea este mecanizată, cu tehnologie de ultimă generaţie. Producţia totală zilnică de lapte este de aproape 5.000 de litri, iar ferma este furnizor permanent al unei mari fabrici de procesare a laptelui din România.

Un nou proiect de dezvoltare cu fonduri europene

Societatea exploatează 2.500 de hectare de teren arabil și deţine tehnologie pentru exploatarea a 5.000 de hectare. Anul trecut, S.C. Agro Chirea S.R.L. a semnat un alt contract de finanţare prin PNDR, de data aceasta pentru dezvoltarea sectorului de creștere a bovinelor de carne și pentru eficientizarea activităţii de producere a cerealelor.

Proiectul, în valoare de 1,5 milioane de euro, se află, în prezent, în faza de achiziţii. Contribuţia firmei este de 700.000 de euro, iar finanţarea nerambursabilă este de 800.000 de euro.

După toate experienţele prin care a trecut, tânărul întreprinzător este mai hotărât ca niciodată să nu se oprească aici.

„O astfel de activitate este foarte intensă și sunt solicitat 12-14 ore pe zi, dar merită orice sacrificiu. Nu simţi niciodată oboseala, dacă faci ceea ce-ţi place! În continuare dorim să depunem și alte proiecte cu finanţare europeană, dar tot pentru activităţile pe care le cunoaștem și le stăpânim”, spune Florin Chirea.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine