AcasăAfaceri profitabile la taraFerma de rate: cum poti face o afacere profitabila, de familie

Ferma de rate: cum poti face o afacere profitabila, de familie

Ferma de rate se poate dovedi o afacere de familie inteligenta, mai ales daca dispui deja de spatiu pentru cresterea lor la tara si ai capacitatea sa le valorifici in mai multe forme. In acest articol dorim sa explicam de ce lucruri trebuie sa tii cont daca vrei sa incepi o afacere cu rate.

Ferma de rate: primele lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a incepe

Dupa destinatie ratele se clasifica in: rate pentru carne, rate mixte pentru carne-oua si rate pentru oua. Principalele rase de rate pentru carne sunt rasa Pekin si rasa Lesasca (rata muta). Aceste rate se caracterizeaza printr-o productivitate inalta in carne si oua, au o greutate si dimensiuni corporale mari.

In gospodarii se mai folosesc hibrizi obtinuti de la incrutisarea acestor doua rase, care se numesc milarzi, cu o intensitate mai mare de crestere si care sunt crescuti nu numai pentru obtinerea carnii, dar si pentru obtinerea ficatului gras, produs foarte solicitat mai ales in Franta, Spania etc.

Compozitia chimica a carnii de rata, la un continut de umiditate de 54%, este urmatoarea: 18% proteine, 27% grasime, 1,1 % saruri minerale, cu o valoare nutritiva de 1200 kcal/100 g. Greutatea medie a oului de rata este de circa 70 g si, in comparatie cu ouale altor pasari, are cel mai mare continut de substante uscate, de circa 30 % dintre care: 13% proteine, 15% grasime, 0,8% glucide si 0,9% saruri minerale.

Perioada de incubatie a oualor de rata Lesasca este de circa 33 zile, iar la rasa Pekin de circa 28 zile. Anual, de la o rata Pekin se primesc circa 80-120 de oua. La o alimentare echilibrata si sporita, la varsta de 50-60 zile, ratele ating greutatea de 2 + 2,5 kg. Greutatea corporala a unei rate mature de rasa Pekin este de 3 – 3,5 kg, iar a unui mascul de 3,5 – 4 kg. Randamentul carnii la sacrificarea ratei este de 66%. Pentru aceasta rasa de rate productiile maxime de oua sunt in primii 2-3 ani.

Ce investitii sunt necesare

Ca pentru orice alta afacere, este necesar sa investim un anumit capital. Iata de ce avem nevoie pentru o ferma de rate. Se propune o crescatorie de rate din rasa Pekin formata din 50 de femele si 10 masculi.

Spatiul de intretinere pentru bobocii de rate va fi cald, luminos, ventilat si comod in deservire. Adapostul va fi realizat simplu si se va construi din material ieftin (lemn, piatra, lut). Peretii vor fi tencuiti din ambele parti. Podeaua va fi din lemn si se va acoperi cu un strat de paie pentru asternut. Podeaua se va instala la inaltimea de 20 cm de la nivelul terenului sub constructie.

Rate Pekin ferma investitie
Rate Pekin ferma investitie

Bobocii de rate vor fi feriti de curentii de aer. La inaltimea de 1,5… 1,8 m a incaperii se va asterne un pat de paie proaspete de grau si orz, cu grosimea de 50 cm, care va asigura spatiul cu aer proaspat si va permite indepartarea gazelor nocive provenite de la pasari.

O conditie obligatorie la infiintarea unei ferme de rate este ca pana la varsta de o luna sa se realizeze o iluminare slaba a incaperilor de intretinere pe timp de noapte. Acest lucru va feri bobocii de speriat, din cauza diferitelor zgomote.

Spatiul de intretinere va fi impartit in sectii cu capacitatea de intretinere de circa 150-200 de boboci. Sectiile vor fi despartite cu pereti, cu inaltimea de circa 70 cm. Geamurile si usile incaperii de intretinere vor fi indreptate in partea sudica.

Densitatea de crestere a bobocilor de rata este urmatoarea: boboci de 1-5 zile (14-16 pe metru patrat); boboci de 6-10 zile (12-14 pe mp); boboci de 11-20 zile (10-12 pe mp); boboci de 21-30 zile (8-10 pe mp).

Citeste si: Cresterea bibilicilor in gospodarie: cum sa pornesti o afacere

Astfel, pentru intretinerea a 2500 de boboci cu varsta de o luna va fi nevoie de o incapere cu suprafata totata de circa 260-290 metri patrati.

Pentru nutritia si adapostul ratelor se vor construi jgheaburi separate. Jgheaburile pentru nutritie, construite din lemn, vor avea lungimea de 110 cm si latimea de 23 cm. Adapatoarele automate pentru boboci, pentru a nu permite scaldatul, nu vor fi adanci.

Pentru cresterea eficienta a bobocilor de rate incaperile de intretinere vor fi asigurate cu surse de caldura. Astfel, pentru bobocii cu varsta de 1-5 zile temperatura incaperilor va fi de 26-28 grade Celsius, la umiditatea relativa a aerului de 65-70%. Pe masura cresterii bobocilor temperatura de intretinere va scadea la 18 grade Celsius. De aceea, pentru a micsora cheltuielile scoaterea bobocilor de rata se va face in perioada calda a anului.

Pentru ecoziunea bobocilor de rate se va folosi incubatorul. Consumul de energie electrica pentru incubator este de circa 2,5 kW/h.

Caracteristici ale pietei de desfacere

Exista cateva caracteristici ale pietei de desfacere cand dorim sa realizam o afacere cu rate. In primul rand, vanzarile de oua de rate cresc in lunile martie – mai.

Apoi, vanzarile bobocilor de rate cresc in lunile mai – iunie. Vanzarile de rate vii si a carnii de rate se majoreaza in perioada rece a anului.

Ferma de rate cum sa pornesti o afacere
Ferma de rate cum sa pornesti o afacere

Desfasurarea afacerii

Necesarul zilnic de furaje pentru ratele adulte este de circa 240 grame pe pasare. Incaperile de intretinere a ratelor mature vor asigura o suprafata de 3-4 rate pe metru patrat.

La nutritia nuala a unei rate adulte se vor folosi urmatoarele cantitati de furaje: 18 kg de furaje concentrate, 7 kg crupe de grau, 25 kg crupe de porumb, 7 kg crupe de mei, 1 kg de faina de oase, 1,5 kg faina din oase si carne, 0,5 kg faine de peste, 0,5 kg srot de floarea-soarelui, 2 kg de drojdie, 0,4 kg sare, 5 kg faina de iarba.

O atentie deosebita se va acorda hranirii ratelor in perioada de pregatire pentru depunerea oualor. In acest scop se va majora procentul de furaje cu continut inalt de proteine si substante minerale. Primavara devreme ratele ouatoare vor primi pana la 20% de boabe incoltite.

Dupa perioada de depunere a oualor ratia ratelor va fi constituita preponderent din furaje verzi, plante radacinoase si cantitati mici de boabe cerealiere uruite (70-100 g/cap).

Ratia zilnica a bobocilor de rate trebuie sa contina morcov ras, verdeata, drojdie, untura de peste si altele. La furajarea zilnica a bobocilor cu nutreturi umectate cu lapte degresat se vor face 7-8 alimentari. Incepand cu a 15 zi se va trece la 5 alimentari pe zi.

Bobocii care refuza sa manance singuri vor fi alimentati in mod fortat cu amestec de galbenus de ou, branza si lapte de vaci. verdeata tocata marunt va fi amestecata cu crupe de porumb, grau si tarata.

Incepand cu ziua a patra bobocii de rate sunt scosi afara si plimbati. Plimbatul se face de preferinta in orele calde ale zilei.

Dupa 2 saptamani bobocii de rate vor primi morcov ras, frunze taiate de urzica, mazare, varza, ceapa. Folosirea drojdiei sporeste cantitatea de proteine, vitamine si imbunatateste calitatea gustativa a furajelor. Drojdiile dizolvate in apa calda (30 grade) se administreaza impreuna cu crupele cerealiere. Ratele vor avea acces permanent la apa potabila curata, lipsa careia scade apetitul si sporul in greutate.

Pui gata eclozati sau folosim incubatorul?

ecloziune rate oua

O ferma de rate va ridica si cateva intrebari privind modul de gestionare a afacerei. De exemplu, multi dintre crescatori se gandesc daca sa cumpere deja pui vii si sa nu mai investeaca intr-un incubator. Raspunsul la aceasta intrebare il constituie timpul care poate sa fie alocar acestui proces. Daca nu prea exista timp, atunci, intr-adevar, cumpararea puilor gata eclozati este o varianta mai buna.

Atentie la boli si daunatori. Ratele pot fi afectate de anumite boli si daunatori, chiar daca sunt crescute in cele mai bune conditii. Pentru a nu avea astfel de probleme, este necesar sa le deparazitezi si vaccinezi.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine