AcasăPasariFerma de gaste: cat costa o astfel de afacere si ce profit...

Ferma de gaste: cat costa o astfel de afacere si ce profit ai

O ferma de gaste este o activitate putem spune traditionala pentru fermierul roman din cele mai vechi timpuri, avand in vedere ca de la aceste pasari se poate produce carne, ficat gras, oua, pene, puf si grasime.

De la o gasca de rasa Alba Italiana se poate obtine 35-40 de boboci anual sau 245-280 kg de carne, cu un continut ridicat de grasime (pana la 30% si chiar mai mult). Avantajul major al cresterii gastelor este determinat de faptul ca de la varsta de o luna gastele se trimit la pasune, apoi pe miristi.

O gasca consuma zilnic peste 2 kg de iarba. Conditiile care favorizeaza organizarea unei ferme pentru cresterea gastelor sunt existenta in apropiere a unor rezerve naturale de apa si a locurilor pentru pasunat.

Ferma de gaste: principalele motive pentru care se pot incepe o afacere

De la gaste se pot obtine o serie de produse de inalta calitate:

  • carnea si ficatul de gasca au calitati nutritionale exceptionale. Ele pot fi comercializate atat in forma proaspata sau preparate culinar, afumaturi, mezeluri sau diverse conserve.
  • grasimea de gasca pentru compozitia sa chimica deosebita este frecvent folosita in arta culinara, precum si in industria farmaceutica.
  • ouale incubabile fiind unul din principalele scopuri a intretinerii gastelor adulte, la incubarea carora se obtin boboci de o zi.
  • puful de gasca este usor si are numeroase calitati inalte de termoizolare si este folosit in industria usoara. In gospodarii puful de gasca se foloseste pentru confectionarea pernelor, plapumelor etc.

O asemenea afacere poate fi administrata si deservita de catre membrii unei familii, prin urmare nu necesita neaparat, cel putin in prima faza angajati. De asemenea, nutreturile sunt in general ieftine si se pot realiza in cadrul gospodariei.

Ferma de gaste: investitia necesara

O ferma de gaste crescute cu scopul comercializarii de carne si oua poate fi construita dintr-un lot de circa 500 de pasari. Orice afacere necesita pentru inceput o invesitie initiala, care poate fi materializata in forma de bani sau fizic. Pentru crearea unei astfel de ferme ar fi necesare urmatoarele:

  1. Incapare pentru intretinerea gastelor (cotete)
    In cele mai dese cazuri in gospodariile taranesti exista spatii ce pot fi utilizate la inceputul lansarii afacerii. Cotetele pentru gaste de obicei se amplaseaza in apropierea bazinelor de apa si pasuni. Pentru argumentarea afacerii a fost luata in calcul o suprafata de 0,5 hectare.
  2. Incubator
    Pentru incubarea oualelor va fi necesar procurarea unui incubator. Luand in considerare volumul afacerii, se poate incepe cu un incubator de capacitate medie, cu o valoare de 2.000 – 3.000 lei.
  3. Generator
    In perioada de incubare exista riscul deconectarii energiei electrice, de aceea se recomanda un generator, circa 1.000 – 2.000 lei.
  4. Instalatie de macinare a cerealelor
    Necesara pentru pregatirea si obtinerea nutreturilor in conditii casnice mai economice.

Alte materiale auxiliare precum adapatoare, cuibare etc. Putem spune ca o investitie medie pana in acest moment ar fi in jurul valorii de 4.500 lei adaugand si achizitionarea oualor de rasa cu potential biologic.

Desfasurarea afacerii

Rase de gaste pentru ferma

Cele mai raspandite rase de gaste sunt: Alba Italiana, Chinezeasca, Cubaneza si Lands. De la rasa alba italiana in primul an de exploatare se poate obtine pana la 25-28 de boboci de o zi, care la 9 saptamani au o greutate corporala de 5-6 kg.

Gastele de rasa Cubaneza sunt usoare, dar au o productivitate de oua mai inalta, insa bobocii cresc mai incet. Greutatea corporala la 10-12 saptamani constituie 3-4 kg.

Incubarea oualelor

Procesul de incubare la gaste dureaza 30-34 de zile. Daca se initiaza o afacere mai larga (500 de capete) este nevoie de incubator.

Cresterea bobocilor

Pentru o ferma de gaste profitabila trebuie selectati boboci sanatosi. La varsta de 20-30 de zile bobocii se transfera din locurile incalzite in soproane cu densitatea de 8-10 capete la 1 metru patrat de suprafata.

Bobocii sunt eliberati in solarii chiar din primele zile de viata. Pentru carne bobocii se cresc pana la varsta de 80-90 zile, cand ating o greutate corporata pana la 4,5-5,5 kg. O importanta mare la cresterea bobocilor o are asigurarea permanenta cu apa.

Maturizarea si productivitatea gastelor

Capacitatea de ouat a gastelor incepe la sfarsitul primului an si sporeste cu varsta, timp de 4-5 ani. Ouatul gastelor incepe la sfarsitul lunii februarie. In timpul ouatului se recomanda o intensificare a hranirii, marindu-se cantitatile de nutreturi bogate in proteine, vitamine si minerale.

Sezonul de ouat este scurt si se intinde pe o perioada de 17-20 saptamani pana in luna iunie. Productivitatea medie a unei gaste este de 40-60 de oua anual.

Hranirea gastelor

Bineinteles, o ferma de gaste are succes daca se acorda o importanta substantiala hranirii pasarilor. Gastele folosesc in cantitati mari furaje verzi si daca gastele au acces liber la pasane, atunci e de ajuns un adaos de minim 80-100 de grame/cap de concentrate pe zi.

In perioada rece a anului sunt binevenite amestecuri din grauntoase, faina de fan de lucerna, sroturi de floarea soarelui si soia. Nutreturile se distribuie de trei ori pe zi.

Analiza veniturilor si cheltuielilor la o ferma de gaste

Venitul realizat de la cresterea gastelor consta din comercializarea oualelor, carnii si pufului. Pentru calculul venitului incasat de la vanzarea oualelor de gasca s-a folosit productivitatea medie anuala de 50 de oua (circa 12.000 de oua anual de la 250 de gaste).

Pentru calculul venitului incasat de la comercializarea carnii de gasca s-a folosit greutatea medie de 8 kg si reiese ca la sacrificare vor merge doar 200 gascani, iar 250 de gaste si 50 de gascani vor fi pastrati pentru largirea lotului de reproductie.

De la jumulirea unei gaste se primesc 300 grame de puf, deci de la un lot de 500 capete se va produce 15 kg de puf, care poate fi realizat la un pret de 5 lei.

Folosirea abundenta a nutreturilor verzi in alimentatia gastelor sporeste rentabilitatea acestei afaceri fata de cresterea altor pasari domestice.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

10 COMENTARII

  1. Am spatiu ideal pentru a creste 500-1000 gaste ,problema e cu vanzarea
    Daca s-ar putea face contract pentru preluarea lor as fi interesat sa cresc.

  2. M-ar interesa si pe mine, si as vrea sa dezvolt o astfel de activitate ,potentialul meu ar fi la 300 de gaste. Vreau sa stiu daca in Romania exista o coperativa care se ocupa cu preluarea de produs avicol viu pentru procesare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine