AcasăFonduri europene agriculturaFerma de bivoli realizata cu fonduri europene la Arad

Ferma de bivoli realizata cu fonduri europene la Arad

Ferma de bivoli – cine ar fi crezut că în Pecica, judeţul Arad, o localitate cu puţin peste 12.000 de locuitori, o mână de oameni va reuși să înfiinţeze nu doar o fermă de bivoli, ci și un centru modern de vizitare?

După cinci luni de construcţie, în octombrie 2013, a fost inaugurat Centrul de Vizitare al Fermei de Bivoli din Pecica, un loc în care arhitectura modernă fuzionează cu informaţiile despre fermă, tradiţii și atracţii locale, dar și cu tehnologia de ultimă generaţie, graţie unui muzeu digital.

De la panourile 3D cu informaţii despre centru și despre Pecica, pe care le poţi citi doar cu ajutorul ochelarilor 3D și până la cele 60 de biciclete cu care vizitatorii pot face excursii în zonă Centrul de Vizitare te duce ușor cu gândul la muzeele moderne din marile orașe ale lumii.

Muzeul multimedia de la Pecica

Sub atenta supraveghere a arhitectului Claudiu Ionescu, clădirea muzeului multimedia, inspirată din sculptura „Miracolul”, a lui Constantin Brâncuși, adăpostește tehnologie de ultimă generaţie prin intermediul căreia vizitatorii pot explora orice muzeu din lume. Asta înseamnă că turiștii se pot informa despre mediul înconjurător, tradiţii și istorie, fără a fi nevoie de un spaţiu expoziţional de mii de metri pătraţi sau costuri substanţiale de întreţinere.

În plus, muzeul multimedia, despre care Claudiu Ionescu spune că „se ridică de la sol urmând modelul spiralei lui Fibonacci”, având o suprafaţă de aproximativ 125 de metri pătraţi, poate găzdui o gamă destul de largă de evenimente, de la prezentări și până la vernisaje sau expoziţii. Printre dotările muzeului se regăsesc proiectoare, televizoare și panouri lenticulare 3D, dar și o bicicletă cu care se pot face „excursii” virtuale.

Pentru că la baza acestui muzeu multimedia a stat dorinţa de a fi cât mai eco-friendly, la construcţia clădirii s-au folosit sisteme ce nu poluează mediul înconjurător, iar, prin terasa înverzită de deasupra, constructorii și-au dorit să redea naturii suprafaţa pe care s-a construit centru și, în plus, să ofere vizitatorilor un loc de unde pot admira nestingheriţi frumuseţea Parcului Natural „Lunca Mureșului”.

Un strop de culoare eco este și existenţa unui perete acoperit exclusiv de ferigi. O altă curiozitate a muzeului digital o constituie și ceasul solar descris de umbra lăsată de clădire pe suprafaţa pardoselii care o înconjoară. Practic, întregul centru este un ceas solar.

Colaborare România – Ungaria

Complexul a fost construit în cadrul proiectului „Program complex de reabilitare a biotopurilor de sărătură şi de apă pe terenuri ocrotite prin creşterea şi folosirea speciilor autohtone”, finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi de cele două state membre, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România, conform revistei Romania Rurala.

Proiectul este continuarea colaborării cu oraşul maghiar Mórahalom, prin care s-a construit și Ferma de Bivoli din Pecica.

Ferma a fost realizată în cadrul proiectului FENNREHAB, o colaborare româno-maghiară, care avea ca scop reabilitarea teritoriilor ocrotite, cu potenţial economic nevalorificat, prin creșterea speciilor de animale autohtone.

În cazul Pecica, specia a fost bivolul, o specie din ce în ce mai rară în România. Ţinerea în aer liber a celor 10 bivoli (nouă bivoliţe de lapte și un bivol) a însemnat nu doar niște principii sănătoase de creștere a acestora, ci și reconstrucţia teritoriilor cu costuri
minime.

Mai mult, pășunatul a avut ca scop și revigorarea florei originare din Parcul Natural „Lunca Mureşului”.

Valoarea totală a proiectului prin care s-a construit Ferma de Bivoli din Pecica a fost de 225.152 de euro.

Centrul de vizitare Pecica a fost construit pe o suprafaţă de peste 12.000 de metri pătraţi. Suma destinată părţii române prin acest proiect de cooperare a fost de 390.748 de euro, din care finanţarea nerambursabilă a reprezentat 98%.

Proiectul de cooperare transfrontalieră a avut valoarea totală de 695.149 de euro. Pentru că proiectul a fost realizat prin fonduri europene, intrarea e liberă timp de cinci ani și, până acum, au trecut pragul centrului de vizitare câteva sute de turiști curioși. Așa că, dacă vă aflaţi în zona Aradului, îndreptaţi-vă pașii către Centrul de vizitare al Fermei de Bivoli din Pecica!

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine