Ingrijirea livezilor a reprezentat mereu un subiect important pentru cei care si-au dorit sa isi puna in valoare gradina, peticul de pamant cum se spune, mai mic sau mai mare, fiecare in functie de posibilitati.
Exista multi oameni care afirma ca in urma cu multi ani in urma, mai ales in perioada comunista, pomii fructiferi nu erau tratati cu substante chimice, reusind insa sa se bucure de fructe.
Mai multe lucrari stiintifice, inclusiv cele din perioada de dupa 1989 (precum Gradina de langa casa, publicata in anul 1960 de catre inginerul agronom Constantin Budan) afirma insa contrariul: si anume ca in livezile din acea perioada se foloseau o gama larga de substante pentru a se combate bolile si daunatorii.
Fireste, substantele chimice erau cele de la acea vreme, multe chiar cu o toxicitate destul de mare. Am scris un articol mai demult aici despre cum se întrețineau plantațiile de pomi fructiferi in comunism.
In schimb, o substanta naturala folosita si atunci era cu precadere zeama bordeleza.
Iata cum arata calendarul unui gradinar in perioada comunista, ce lucrari se efectuau si ce substante erau utilizate la acea vreme.
Ianuarie si februarie: In aceasta perioda se efectua repararea uneltelor si se procurau ingrasamintele, precum si semintele de flori si legume. Se aduna de asemenea zapada din jurul pomilor.
Martie: se curatau pomii de muschi si licheni si se incepea varuirea lor; se adunau cuiburile de omizi si a fructelor stricate; se incepeau taierile de fructificare la pomi si arbusti; se aplica tratamentul pentru combaterea paduchelui de San Jose si a altor insecte; se sapau gropile pentru plantarile de primavara; se pregateau rasaduri, potrivit populare.ro.
Aprilie, inainte de pornirea in vegetatie: se fac altoiri; se realizeaza efectiv plantarea pomilor si arbustilor; se administreaza ingrasaminte; se curata frunzele uscate din plantatia de capsun; stropirea piersicului cu zeama bordeleza 2-3 % impotriva basicarii frunzelor;
Aprilie, dupa pornirea in vegetatie: se ingrijesc rasadurile; se continua semanarea si plantarea in gradina; mulcirea solului; stropirea pomilor cu zeama bordeleza 1% plus 250 – 400 g verde de Paris; aplicarea unur tratamente cu DDT contra paduchilor verzi (nu se mai folosesc astfel de produse); pregatirea unor materiale fumigiene pentru a combate bruma; prasile; plantarea de rasaduri de rosii, vinete, ardei etc.;
Mai: Se continua tratamente de combatere a gandacului paros; prasit si mulcirea solului; aplicarea tratamentului cu zeama bordeleza 1% pentru combatere rapan, putregai etc.; de asemenea se aplica si ingrasaminte suplimentare la pomi; in trecut se aplica zeama sulfocalcica 2% contra fainarii la mar.
Iunie: In aceasta luna se aloca o mai mare atentie udarii pomilor recent plantati; se aplicau prasile; se faceau si unele tratamente cu eoatox si parridol pentru a combate paduchii; se indepartau drajonii de prisos de la zmeura si capsuni; scoaterea bulbilor de lalele, zambile etc. pentru a despartii bulbii mici.
Apoi, in septembrie si octombrie reveneau o serie mai ampla de lucrari in gradina si in camp. In primul rand se pregateau gropile pentru plantarile de toamna, se recoltau bineinteles fructele si se rareau tufele de coacaz si agris.
De asemenea, in octombrie se administra gunoiul de grajd, se curatau trunchiurile pomilor; adunarea frunzelor si fructelor cazute. Se planteaza pomi si arbusti, precum si bulbii de lalele, zambile, crini.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro