O fabrica de ciocolata din Romania se poate mandri ca isi vinde produsele pe piata din Germania, Statele Unite, Finlanda si Marea Britanie. Probabil ati auzit deja de fabrica de la Odoreu, Satu Mare, care apartine concernului „Wawi”. Este una dintre cele mai importante investii din judetul Satu Mare, asigurand locuri de munca pentru aproape 120 de persoane.
Walter Mueller, acționarul concernului „Wawi” – care produce ciocolată de peste 50 de ani – l-a cunoscut pe sătmăreanul Camil Burian și astfel s-a născut compania Mueller & Prietenii. Nu a fost decat un pas pana la construirea fabricii de ciocolata.
Cu fonduri nerambursabile disponibile prin PNDR, compania a construit o unitate de producție de 1758 mp, compusă din hală de producție, depozite de materie primă, produse finite și ambalaje, sală de mese, birouri, vestiare și grupuri sanitare, potrivit revistei Romania Rurala.
Finanțarea nerambursabilă a fost acordată prin Schema de Ajutor de Stat XS 13/123A/2008, aferentă Măsurii 123 – „Creșterea valorii adăugate a produselor agricole și forestiere”. Bugetul total al proiectului a fost de 3.026.020 euro, din care cofinanţarea beneficiarului a fost de 1.426.102 euro.
Utilaje moderne la fabrica de ciocolata
Proiectul a permis achiziționarea unor utilaje moderne, 100% computerizate. Printre acestea figurează maşini de ambalat produsele, maşini pentru dozat, etichetat, învelit, temperat (pentru a aduce ciocolata la o anumită temperatură), pentru turnat compoziţia în forme şi pentru expandat cereale.
Au mai fost achiziţionate şi un cuptor industrial, un rezervor pentru depozitarea ciocolatei, compresoare, filtre, canale de răcire şi benzi pentru descărcare.
Lângă hala de producție a fost amenajată o cafenea cu un perete de sticlă prin care clienții pot urmări operațiunile din fabrica de ciocolata, descoperind cum sunt produse sortimentele de ciocolată.
Forţa de muncă locală
Investiţia a avut un impact deosebit asupra creării de locuri de muncă în zonă: peste 100 de persoane și-au găsit loc de muncă aici.
În contextul economic actual, cu oportunități reduse pe piața muncii în mediul rural, investiția a fost de un real ajutor comunităților din Odoreu şi împrejurimi.
Produse de înaltă calitate
Cu noile tehnologii sunt produse aici mai multe sortimente de ciocolată din cereale expandate: batoane de orez şi grâu în ciocolată, ciocolată cu alune, figurine de ciocolată. Printre produsele firmei se află iepuraşi pentru Paşti, moşi de ciocolată şi diverse figurine, dar și alte sortimente, pentru piața locală.
Calendarele cu ciocolată, pentru Crăciun, sunt foarte apreciate. Pe toată cutia sunt împrăştiate, asemenea unui puzzle, mici „ferestre” din carton pe care cumpărătorii trebuie să le deschidă, câte una în fecare zi a Adventului Catolic (zilele din decembrie de dinainte de Crăciun), pentru a extrage din fiecare câte o bucățică de ciocolată.
Un produs inovator al fabricii din Odoreu este Ice-Bar, constând într-un înveliş de ciocolată cu lapte care este umplut cu o cremă grasă de cacao („icy confect”), după reţeta inventată de fondatorul companiei, doctorul Walter Mueller.
Fabrica de ciocolata din Odoreu produce și sortimente dietetice și pentru diabetici, cu orez expandat şi ciocolată cu fructoză. Orezul expandat este un înlocuitor natural pentru pâine, gustări şi alte produse asimilate acestei categorii.
Ce fabrici de ciocolata mai exista la ora actuala in Romania
Desi consumul de ciocolata in Romania a crescut simtitor in ultimii ani, ba chiar a ajuns la un record, in ceea ce priveste fabricile de ciocolata acestea sunt tot mai putine in tara noastra. Bineinteles, si in acest sector consumul este acoperit in proportie de peste 85% din import.
Mai exista in Romania doua unitati mari de productie a ciocolatei, Kandia si Heidi Chocolat, ambele detinute de grupul austriac Meinl.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro