AcasăCombaterea daunatorilorErbicid pentru costrei: ce solutii eficiente putem folosi

Erbicid pentru costrei: ce solutii eficiente putem folosi

Fermierii interesati de erbicid pentru costrei au in prezent numeroase metode de combatere chimica a acestui daunator. Insa, pentru o cultura sanatoasa si productiva, este important sa cunoastem mai multe despre metodele de combatere, inclusiv agrotehnice, a acestei buruiene.

In primul rand, denumirea stiintifica pentru costrei este Sorgum Halepense, insa in diferite zone ale tarii acesta se regaseste sub diferite denumiri precum belengher, iarba-barboasa, balaur, iarba ghimpoasa etc.

Costreiul este o planta monocotiledonata, termofila (care se dezvolta cel mai bine la temperaturi calde) si afecteaza in principal culturile de rapita, porumb, floarea-soareului, cartof, mazare, soia etc.

Fiind o planta daunatoare, germinarea costreiului este primavara si vara, avand o capacitate rapida de dezvoltare. O planta poate produce pana la 5.000 de seminte. Are o rezistenta crescuta la seceta, poate aparea pe majoritatea solurilor, indiferent de tipul acestora si poate rezista, ca durata, in sol, chiar si 6 ani.

Erbicid pentru costrei – factori favorizanti a acestei buruieni

Costreiul se poate dezvolta in orice regiune a Romaniei, pe majoritatea solurilor, insa un cuvant greu de spus in dezvoltarea sau nu a a acestei buruieni o au si lucrarile agrotehnice pe care le realizeaza fermierii, precum si substantele chimice pe care le utilizeaza.

Mediul propice de dezvoltare a costreiului este solul cald, secetor, chiar arid.

Merita mentionat ca aceasta planta, costreiul, a fost prezent in culturile de camp inainte de anul 1693 (anul introducerii porumbului in tara noastra), combaterea acestei specii fiind mereu in atentia specialistilor.

Totodata, se cunoaste faptul ca folosirea excesiva a produselor chimice pe baza de atrazin pot favoriza aparitia costreiului.

Cum putem deosebi costreiul? In primul rand, florile costreiului seamana cu niste spice, cu o lungime de circa 15 cm. Aspectul florilor este usor rosiatic. Cand ajunge la maturitate, planta elibereaza mii de seminte in aer, ceea ce face ca costreiul sa se inmulteasca repede si pe suprafete mari.

Radacinile au si ele o caracteristica importanta, si anume ca sunt foarte adanci, de circa 2 metri.

Cum se previne aparitia costreiului

Este aproape imposibil sa nu folosim erbicid pentru costrei, daca planta daunatoare deja s-a format, insa putem folosi diverse metode pentru a diminua pe cat posibil aparitia acestei plante.

In primul rand, plantarea culturilor trebuie sa respecte masurile agrotehnice corecte si sa se realizeze numai pe soluri curatate. De asemenea, se recomanda si rotatia culturilor. In functie de arealul afectat se pot folosi si masuri precum plivitul pentru combatere.

Erbicid pentru costrei
Erbicid pentru costrei

Trebuie retinut insa ca aceasta planta, costreiul, umbreste celelalte plante, prin inaltimea ei si, de asemenea, diminueaza substantele nutritive din sol.

Erbicid pentru costrei – ce substante se pot folosi

Este important de stiut ca tratarea/combaterea costreiului se poate face, sau mai bine spus, este de preferat sa se faca, in etapa preemergenta, adica in stadii timpurii de dezvoltare, pentru a preveni cresterea acestei plante daunatoare in cultura. Cu toate acestea exista si metode de combatere postemergente.

Erbicid costrei pentru aplicare preemergenta (combatere costrei din samanata):

FRONTIER FORTE – de la Agro BASF, care are la baza substanta activa dimetenamid-P, din grupa amidelor, cu efect sistemic. Efectul maxim al erbicidului se atinge la circa o saptamana de la aplicare. Se poate folosi la cartof, floarea soarelui, porumb, sfecla de zahar, soia.

WING P – de la Agro BASF, are la baza substanta pendimetalin, din clasa dinitroaniline si dimetenamid-P, din grupa amidelor. Erbicidul ajuta la eliminarea timpurie a costreiului, precum si a altor plante daunatoare, din cultura, ca urmare a absorbtiei prin varfurile de crestere coleoptil.

Amintim si cateva erbicide pentru costrei, aplicate postemergent:

REKORD MAX – este un pached de erbicidare de la Agro BASF, cu 3 substante active. Se aplica postemergent, de la 2 la 6 frunze in cultura de porumb. In cazul costreiului se poate utiliza pana la inceputul stadiului de infratire – adica pana la o inaltime de 20 cm a costreiului.

Nicogan 40 SC, de la ADAMA – este un erbicid sulfonilureic, care contine nicosulfuron ca substanta activa. Combaterea totală a buruienilor se realizează într-o perioadă mai lungă, de până la 3 săptămâni, însă acestea îşi încetează creşterea imediat după tratament.

Combaterea costreiului la cultura graului

Influenta negativa a infestarii cu costrei asupra productiei de grau este cunoscuta de catre femieri. Ca urmare a reducerii ifestarii cu costrei prin prasile mecanice si manuale, s-a obtinut o productie de 5.796 kg/ha. In al doilea sistem, datorita faptului ca s-au facut numai prasile mecanice si nu s-a aplicat niciun erbicid, costreiul s-a inmultit foarte mult, ceea ce a dus la o diminuare cu 12% a productiei.

Citeste si: Proiect model pentru o sera de legume prin fonduri europene PNDR

In celelalte sisteme unde s-a intervenit si cu erbicide la plante premergatoare, productia de grau a fost net superioara. Cele mai bune productii s-au inregistrat la sistemele de cultura unde in anii precedenti s-au aplicat si erbicide speciale care combat costreiul din rizomi (Roundup si Fusilade).

Combaterea costreiului la cultura porumbului

Din cauza infestarii puternice cu costrei in sistemul unde s-au facut numai prasile mecanice productia de porumb a fost extrem de redusa reprezentand numai 20-32% fata de productia de porumb realizata in sistemul unde s-au facut 3 prasile mecanice + 3 prasile manuale.

Combaterea costreiului inca din faza de rizomi este o abordare cat se poate de eficienta. De exemplu, plantei premergatoare – sfecla de zahar – se pot aplica erbicide care combat costreiul din rizomi.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine