Varuirea pomilor ne ajuta sa-i pastram sanatosi, fara boli si daunatori. Exista numeroase metode prin care putem sa preparam solutia de varuit, insa am avut placerea sa discutam cu un pomicultor care ne-a dezvaluit micile sale trucuri in legatura cu acest subiect.
Prima reteta de varuire a pomilor
Aceasta prima varianta este reteta simpla sa spunem, pe care o utilizeaza cei mai multi. La 10 litri de apa punem 3 kg de var praf. In acea apa se recomanda sa puneti si un insecticid, pentru a distruge toate bolile, acarienii care sunt pe tulpina pomului, ascunsi in crapaturi.
De exemplu, puteti utiliza insecticidul Novadim Progress, 15 ml la 10 litri de apa. Sau alte substante pe care dvs. vreti sa le folositi si se pot utiliza in acest scop, se explica pe canalul Ingrijirea pomilor.
Pentru ca varul sa aiba o aderenta cat mai buna pe tulpina pomului este bine ca la 10 litri de apa sa punem si 50 grame de aracet pentru lemn (aveti grija sa fie pentru lemn, nu aracet pentru constructii).
Daca doriti mai degraba sa folositi var pasta, cum se gaseste deja la magazine, puneti acea pasta intr-o galeata si amestecati-o pana cand are consistenta smantanii.
De asemenea, un alt sfat interesant: Daca aveti gradini unde pot patrunde rozatoarele, iepuri sau caprioare – care pot roade tulpina pomului – e bine sa puneti nisip foarte fin, cernut, in galeata cu var si sa amestecat. Nisipul se va prinde de trunchi, iar animalele cand vor roade se vor indeparta de acel pom.
De retinut ca la pomii tineri, pana in anul 2, nu dam cu var. Doar incepand cu cei de anul 3.
A doua reteta pentru varuirea pomilor: calciu pur
O a doua reteta de varuire a pomilor are la baza calciul pur. La 6 litri de apa punem prima data insecticidul (eu am folosit insecticid Zebra). Se poate si fara insecticid, dar substanta va fi mai putin eficienta. Apoi, punem putin cate putin calciu pur (Terra Calco) in apa (cernut) si amestecam mereu pentru a face o pasta uniforma, fara cocoloase. Calciul este un element de care pomul are nevoie.
Ulterior, se poate utiliza si un adjuvant (16-18 ml), acesta fiind tot un fel de „lipici” pentru ca substanta sa se prinda mai bine.
O alta recomandare: inainte sa aplicati substanta, vom curata tulpina pomilor, cu o perie.
Citeste si: De ce se ingalbenesc frunzele: cauze frecvente si solutii