Atunci cand cultivam legume este important sa acordam o atentie sporita si distantei de plantare, deoarece acest factor influenteaza nu doar productia, ci si modul in care vom face lucrarile de intretinere.
Exista cateva reguli de baza cand vine vorba de plantarea rasadurilor, atat pentru rosii, ardei, varza si asa mai departe.
Evitati aglomerarea plantelor
Specialistii recomanda ca plantarile sa se faca de preferinta la distante mai mari, decat mai mici. Altfel, se ajunge la o „sufocare” a plantelor, iar de aici pot deriva boli si alte probleme.
Tot aglomerarea plantelor provoaca o alungire a lor, in cautarea dupa razele solare. Acest lucru face ca plantele sa nu poata oferi productia obisnuita.
Este important sa plantati sub forma de randuri ordonate, deoarece in acest mod veti putea lucra cu o mai mare usurinta. In plus, si gradina va avea un aspect deosebit.
Cum se face plantarea pe straturi inaltate
O recomandare importanta aici se refera la modul in care plantam. De exemplu, cele mai inalte la maturitate se vor plansa de obicei pe latura de nord. Apoi, cele mai mici pe latura de sud.
Iata cum putem planta in functie de tipul de legume pe care le avem, de la Nord la Sud: tomate, ardei, vinete, varza, apoi chiar plante aromatice.
Putem reduce distanta de plantare cu circa 25% pe straturile inaltate. In acest caz insa, trebuie sa ne asiguram ca ingrijim temeinic plantele.
Distantele optime de plantare
Pentru tomate avem o distanta optima de plantare de circa 70 cm intre randuri si de circa 40 cm intre plante.
Pentru vinete, valorile sunt in general aceleasi ca si la tomate.
Pentru ardei, putem scade la 60 cm intre randuri si circa 15 cm intre plante.
La varza, distanta optima de plantare este de circa 50 cm intre randuri si cam 40 cm intre plante.
Pentru plantele aromatice se poate utiliza o distanta de 30-40 cm intre randuri si de 15-20 cm intre plante.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro
[…] Citeste si: Distantele optime pentru plantarea rasadurile de legume […]