AcasăBovineDespre vaci: factorii care influenteaza dezvoltarea si ingrasarea

Despre vaci: factorii care influenteaza dezvoltarea si ingrasarea

Despre vaci se pot scrie carti intregi, insa in articolul de fata dorim sa va prezentam cele mai importante aspecte care influenteaza cresterea si dezvoltarea bovinelor.

Fara indoiala, hrana si calitatea acesteia este un factor important, insa pe langa acest lucru mai sunt si alte cateva aspecte care va pot ajuta sa aveti o ferma de bovine de succes.

Cel mai intens ritm al modificarilor micro si macrostructurale au loc in primele 16-18 luni de viata a taurinelor, realizandu-se peste 80% din greutatea de adult, insa raportul optim intre viteza de crestere si consumul specific se mentine pana la 11-13 luni.

Masa corporala se multiplica de 11 ori pana la 18 luni si de 13 ori pana la 29 luni si de 21 de ori pana la adult.

Despre vaci: furajarea, primul factor modelator

Este cel mai important factor care influenteaza cresterea, dezvoltarea si ingrasarea animalului. Animalele tinere au nevoie de cantitati optime de energie, proteine, saruri minerale si vitamine.

Energia asigura substratul caloric necesar cresterii si ingrasarii. Proteinele au rol atat in asigurarea functiilor vitale cat si in stimularea sporului de crestere, in special al musculaturii. Nivelul proteic in ratia animalelor tinere variaza in functie de stadiul ingrasarii intre 9 si 16%.

De asemenea, si sarurile minerale, in special Ca, P, Mg, F, S, sunt importante deoarece ajuta formarea tesutului osos. Face posibila totodata si activarea digestiei.

Vitaminele sunt indispensabile pentru cresterea si dezvoltarea bovinelor. De exemplu, vitamina A are un rol hotarator in procesul de crestere si dezvoltare intrucat intevine in procesele oxido-reductoare, in metabolismul grasimilor, in nutritia sistemului nervos. Importante sunt si vitaminele D, E, cele din complexul B si C.

Calitatea hranei

Aceasta se reflecta in primul rand in asigurarea raporturilor nutritive optime (relatia nutritiva, concentratia ratiei in energie si proteina, raportul fosfo-calcic), in functie de greutate, varsta si intensitatea cresterii.

Calitatea hranei se refera si la cea a furajelor, care trebuie sa contina si principii nutritivi cu un grad ridicat de utilizare, sa fie bogate in aminoacizi esentiali, saruri minerale si vitamine.

Masa verde favorizeaza obtinerea unei carni superioare, ca si fibroasele de calitate foarte buna, acestea din urma determina o carne mai inchisa. orzul influenteaza favorabil insusirile organoleptice ale carnii.

Tipul de hranire influenteaza si el. Fie ca vorbim de tipul lactat de hranire in care hrana viteilor se bazeaza exclusiv pe lapte, ori pe tipul concentrat, unde o pondere si hranire este reprezentata de furaje, ori tipul voluminos de hranire (70% furaje si 30% concentrate).

Despre vaci: intretinerea si adapostirea

Intretinerea legata influenteaza pozitiv atunci cand hranirea se face dirijat, deoarece se realizeaza un control mai bun al hranirii cu concentrate. Intretinerea legata, comparativ cu cea libera, determina un spor zilnic de crestere mai mare cu 6% si un consum de hrana mai redus cu 5%.

Intretinerea libera asigura o crestere mai eficienta si sanatate mai buna, atunci cand se asigura confortul tehnologic, evitarea stresului pe grup.

Legat tot despre vaci, merita precizat ca si adapostul joaca un rol important in cresterea si dezvoltarea animalelor.

Sporirea vitezei curentilor de aer a determinat efecte pozitive: cresterea apetitului, respectiv a ingestiei de hrana cu efecte favorabile asupra sporului de greutate.

In cazul unei densitati mai mari pe boza (20 cap. fata de 10 cap, respectandu-se suprafata de 1,4 metri patrati pe cap) a determinat un spor de crestere mai redus cu 19%. Prin sporirea suprafetei pe cap (de la 1,4 la peste 2 metri patrati), sporul de greutate a crescut la lotul cu 10 capete/boxa la 1223 g/zi fata de 973 g/zi la boxele cu 20 de animale.

Temperatura si umiditatea

Confortul termic sau zona de neutralitate (10-20 grade Celsius) presupune ca animalele nu lupta nici cu caldura, nici cu frigul, permitand obtinerea unor performante maxime, cu costuri reduse.

Temperaturile de peste 27 de grade Celsius genereaza cresterea temperaturii corpului, a frecvenetei respiratiei s a consumului de hrana. Sub 5 grade de asemenea se initiaza un consum mai mare de hrana, insa cu scaderi progresive ale sporului de crestere.

Din punct de vedere al umiditatii, zona de confort este de 65-75%. Curentii de aer participa si ei la confortul animalului, daca au intensitatea cuprinsa intre 0,3 si 1 m pe secunda. 

Iluminatul natura prelungit mareste consumul si influenteaza pozitiv sporul de crestere cu circa 3%, potrivit profesorului Gheorghe Georgescu.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine