AcasăLegume si fructeDe ce se ingalbeneste rasadul de ardei si plantele tinere

De ce se ingalbeneste rasadul de ardei si plantele tinere

Daca ati incercat vreodata sa faceti rasad de ardei, probabil ati intampinat si o problema: frunzele s-au ingalbenit. In acest articol incercam sa mentionam care sunt principalele cauze.

Irigarea

Dezvoltarea rasadului de ardei are o stransa legatura cu modul in care se face irigarea si, fireste cu nivelul de apa. Excesul de umiditate provoaca deseori aceasta ingalbenire a frunzelor, deoarece planta pur si simplu se sufoca in solul mult prea umed.

Ar trebui sa vedeti ca pamantul la suprafata a inceput sa se usuce inainte sa veniti cu o a doua udare.

De asemenea, si udarea prea rara are acelasi efect, ducand la uscarea frunzelor. Aveti grija totodata sa nu udati rasadurile de ardei cu apa rece, cel mai bine la temperatura camerei.

Carente de nutrienti

Ingalbenirea poate sa provina si de la carenta de nutrienti, fie ca vorbim de fosfor, mangan, magneziu, azot sau potasiu. Perioada de crestere a unui rasad este de circa 2 luni.

Rasadurile cresc in recipiente mici si chiar daca substratul a avut nutrientii necesari la inceput, pe masura ce planta creste nivelul acestora scade.

Recomandare: Dacă vrei ardei de calitate copilește și defoliază în felul acesta

Lipsa de azot are ca un prim simptom chiar ingalbenirea frunzelor (in general porneste de jos). Puteti interveni cu ingrasamant foliar lichid cu azot. Cititi cu atentie instructiunile de utilizare.

Si lipsa magneziului, precum si carenta de fier va avea ca efect o ingalbenire treptata, usoara, a frunzelor.

Totodata, si clorul din apa poate provoca o ingalbenire a frunzelor, mai ales la aceste plante tinere de ardei, insa aceasta cauza nu este cea mai frecventa.

Curenti de aer

In spatiile protejate in care tineti rasadurile de ardei ar trebui sa va asigurati ca nu exista curenti de aer. Efectul aici este ca veti vedea zone neregulate de ingalbenire a frunzelor.

Diferente de temperatura

Pentru rasadurile de ardei caldura este foarte importanta. Un interval optim este de 23 – 25 grade Celsius.

Daca aerul devine mai rece apar si ingalbenirile de frunze, iar de la 15-16 grade Celsius in jos rasadurile isi opresc evolutia.

Lumina insuficienta

Si ea poate fi la randul ei o cauza pentru care rasadurile de ardei sa nu se dezvolte.

Rasadurile au nevoie de o zi cu circa 12 ore de lumina. Puteti sa suplimentati timpul de lumina cu ajutorul unor lampi cu led sau cu o lampa fluorescenta, care sa fie puternica, dar nu cu lumina fierbinte.

Cultura ardeiului in solar

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine