De multe ori ajungem sa aruncam paine uscata, insa venim astazi cu un sfat foarte util pe care il puteti pune in practica in gradina dumneavoastra.
Unii gradinari cu experienta din trecut presarau painea in gradina pentru a fertiliza solul si pentru a se bucura astfel de recolte bogate de rosii, castraveti, ardei. Se recomanda sa utilizati aceasta metoda inainte de momentul plantarii, pentru a imbogati solul.
Cum sa pregatiti ingrasamantul din paine
Veti avea nevoie asadar de paine uscata, apa si cateva recipiente care se inchid. Puteti stabili cate cantitate de ingrasamant doriti sa faceti in functie de plantele pe care le aveti.
De exemplu, la o planta tanara veti pune jumatate de lingurita, iar la plantele mature o lingurita intreaga.
La fiecare litru de apa vom utiliza 30 de grame de paine. Fierbem apa, o lasam sa se raceasca la temperatura camerei. Taiem, rupem painea in bucati mai mici si punem in apa, apoi inchidem acel recipient. Amestecul il lasam la rece timp de o zi.
Vom strecura apoi amestecul printr-o sita si il lasam la rece apoi inca 5 zile. Prin procesul de fermentare, amestecul va fi mai concentrat.
Inainte sa aplicati la plante, udati intai pamantul, pentru a absorbi mai bine nutrientii. Practic, drojdia din paine este ingredientul care stimuleaza astfel plantele sa se dezvolte mai bine.
De asemenea, puteti produce compost in care sa incorporati atat painea uscata, cat si resturi din fructe si legume.
Recomandare: Ai un sol in care nu cresc legumele? Iata cum sa-l transformi intr-un sol usor si bogat