Desi galagioase, bibilicile pot reprezenta o idee de afaceri buna pentru cineva care locuieste la tara si nu are numeroase perspective. In primul rand, carnea si ouale de bibilica sunt sanatoase si cerute de cei care cunosc proprietatile lor. Apoi, carnea, cat si ouale se vand la un pret mai mare decat gainile.
Va prezentam exemplul unui fermier din Giurgiu, care are in propria gospodarie nu mai putin de 300 de bibilici.
„Am vreo 300 de bibilici, este o afacere pentru mine, dar trebuie spus ca aceasta carne a lor e mai buna decat fazanul. Unii oameni cresc prepelite, pentru oua. Prepelita daca nu-i dai concentrate, nu da oua. Bibilica se duce in gradina, mananca orice, de la boabe, lucerna, iarba. Este un avantaj”, povesteste fermierul Marin Constantin, din localitatea Bolintin Vale, judetul Giurgiu, pentru Lumea Satului.
Pasarile cresc in libertate in ferma crescatorului. „Eu doar asa le cresc, pentru ca altfel nu mai au acelasi gust. Este o pasare africana care s-a adaptat foarte bine”, mai spune acesta.
Greutatea medie pe care o are o bibilica este de circa 3 kilograme. De la acestea se valorifica deopotriva atat ouale, cat si carnea.
Recomandare: Cresterea bibilicilor in gospodarie: cum sa pornesti o afacere
„O bibilica are un sezon de ouat din aprilie pana in august – septembrie. Poate sa faca 80-100 oua, una care a trecut de 2-3 ani. Cele de un an dau mai putine oua. Un ou de bibilica se vinde dublu fata de un oul normal. Nu am eu cata cerere exista. Avem in total, circa 500-600 de pasari in gospodarie, gaini etc.. Vara, anual, cam 1000 de pui scoatem”, mai spune fermierul.
Mancarea si curatenia conteaza mult pentru pasari. Marin Constantin afirma ca face de 3-4 ori deparazitarea, varul fiind pentru el cea mai buna solutie.