AcasăCasa si gradinaDe ce nu creste ceapa? Cauze si recomandari

De ce nu creste ceapa? Cauze si recomandari

Ceapa este un aliment care nu lipseste din gradinile oamenilor, indiferent ca dispunem de o suprafata mai mica sau mai mare de teren. Totusi, unii gradinari se confrunta cu probleme la aceasta leguma.

Exista mai multe cauze care pot duce la recolte slabe de ceapa.

Alegerea soiului gresit

Sunt soiuri de ceapa care formeaza bulbi foarte mici sau deloc, fiind mai multe pentru frunze. De aceea conteaza sa cunoasteti ce soi cultivati si cat se potriveste el la conditiile pe care le aveti in gradina.

Alegerea gresita a locului de plantare

Ceapa iubeste soarele (10-12 ore pe zi), asadar plantarea ei in locuri umbroase nu o va ajuta sa atinga potentialul sau maxim, se explica pe canalul Secretele Gradinarului.

Apa in exces este de asemenea o problema pentru ceapa. Exista riscul ca bulbul sa putrezeasca.

Pentru ceapa se recomanda solul cu pH neutru si afanat.

Nerespectarea distantei de plantare

De regula, atunci cand plantam arpagicul, multi gradinari sunt tentati sa planteze ceapa cat mai apropiat. In mod normal ar trebui sa lasam 10-15 cm, in functie de soi. Cu cat bulbul care se va forma e mai mare, cu atat trebuie sa lasam o distanta mai mare intre plante.

Intre randuri ar trebui sa lasam minim 15-20 cm.

Lipsa de nutrienti

Cand solul este sarac, ceapa nu se va dezvolta. La inceputul perioadei de vegetatie, ea o sa aiba nevoie de azot. Aproape de recoltare este nevoie de potasiu si fosfor.

Putem administra macerate pe baza de balegar, gainat, plante (in luna aprilie spre mai, dar nu mai tarziu), iar cand observam ca se dezvolta bulbul putem utiliza cenusa.

Exces sau lipsa de apa

Seceta este un dusman al cepei, mai ales ca planta nu reuseste sa incorporeze nutrientii de care are nevoie din sol. Ceapa se uda de obicei o data pe saptamana.

Citeste si: De ce se strica ceapa in pamant?

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine