Categorii
Apicultura

De ce mierea „elfilor” costa 5.000 de euro kg

Mierea „elfilor” este in prezent sortimentul apicol cel mai scump din lume, un borcan de un kilogram din aceasta miere valorand nu mai putin de 5.000 de euro. Va intrebati probabil de ce este atat de scumpa.

In primul rand, trebuie spus ca aceasta miere provine dintr-o peşteră din valea Saricayir, zonă de lângă oraşul Artvin, situat în nord-estul Turciei.

Cel care a facut descoperirea este un apicultor turc, pe numele sau Gunay Gunduz. Acesta a descoperit pestera care este situata la peste 1.000 de metri adancime si a observat un roi de albine care intra in grota respectiva.

In acea zona, aerul este cat se poate de curat, iar apa bogata in saruri minerale, de aceea si gustul mierii este unul deosebit, spune apicultorul.

“Datorita alpinistilor am reusit sa ajungem acolo si am recoltat 15 kg de miere depusa in orificiile peretilor. Analiza mierii a aratat ca re o vechime de 7 ani si este de o calitate foarte buna”, povesteste crescatorul de albine.

Citeste si: Furtisagul albinelor: cum il combatem eficient

În zonă, există o mulțime de plante medicinale, specifice locului, din care albinele își iau polenul, de unde și proprietățile uimitoare. Toate acestea influențează prețul, a mai spus apicultorul.

Mierea de Manuka este de asemenea un sortiment scump de miere, pretul mediu fiind de peste 100 de lei borcanul.

Citeste si: Stuparitul: cat costa si cum poti incepe cu succes o afacere apicola

Ar putea sa te intereseze si: Cum se pastreaza polenul: sfaturi esentiale

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.