AcasăLegume si fructeDe ce florile de tomate avorteaza: cele mai frecvente cauze

De ce florile de tomate avorteaza: cele mai frecvente cauze

Avortarea florilor de tomate se poate produce din mai multe motive, cele mai frecvente fiind totusi legate de temperatura, lumina sau umiditate.

De exemplu, daca temperatura exterioara este mai scazuta de 15 grade Celsius, florile tomatelor se pot opri din dezvoltare si inclusiv planta. Acest lucru poate provoca avortarea florilor.

De asemenea, o temperatura mai mare de 34-35 de grade Celsius poate avea acelasi efect. Temperatura optima, intre 26-29 grade Celsius este optima pentru fructificarea tomatelor.

Atentie asadar la temperatura inregistrata in sere si solarii, mai ales pe timpul verii.

Lumina, un alt factor posibil

Daca lumina primita de tomate este sub 10-11 ore pe zi, fiind totodata si de o intensitate mai scazuta, plantele pot avea de suferit. Si acesta este un factor din cauza caruia se poate produce avortarea florilor la tomate.

Tomatele au nevoie de un aport consistent de lumina, inca din faza de rasad si inclusiv in timpul proceselor de coacere a fructelor.

Umiditatea

Riscul avortului florilor de tomate poate aparea si din cauza lipsei de apa in sol sau in atmosfera. Tomatele cultivate din rasa vor avea nevoie de mai multa apa decat cele cultivate direct din samanta.

De asemenea, si fertilitatea solului joaca un rol important in dezvoltarea tomatelor. Un teren lipsit de buruieni si fertilizat corespunzator va asigura o crestere buna a plantelor. Ecitati asadar avortarea florilor de tomate avand grija, in primul rand, de cerintele, nevoile, plantei.

Ce putem face?

Putem sa combatem avortarea florilor de tomate cu un truc destul de simplu.

În ajutor ne vine soluţia de 1% de acid boric (10 gr la 10l apă călduţă). Stropim, cât de des posibil, o dată la două-trei zile pe flori dar şi pe frunze, seara, înainte de culcare.

Citeste si: Cultivarea tomatelor in sera: cele mai importante reguli

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine