Categorii
Apicultura

Dansul albinelor: cum il recunoastem si ce reprezinta

Dansul albinelor este un subiect important in apicultura. Cand albinele culegatoare gasesc in camp nectar si polen bogat, indata ce se inapoiaza in stup fac miscari asemanatoase unui dans.

Felul acestuia este in functie de directia si distanta pana la sursa de cules: unele fac dans circular, altele in forma de secera sau imitand cifra 8, iar unele isi balanseaza abdomenul.

Acest loc il stabilesc in raport de pozitia soarelui in momentul cand efectueaza dansul, cat si de unghiul miscarilor ce le fac fata de aceasta pozitie.

Concomitent albinele care-l executa transmit si mirosul florii respective si calitatea nectarului adus de stup.

In dansul albinelor, acestea emit si sunete, mai precis ultrasunete. Cercetatorii au incercat sa inregistreze aceste sunete si zgomotul se aseamana foarte mult cu o bataie rapida de toba si duce la concluzia ca menifestatia sonora constituie un complement esential al dansului.

Ce simbolizeaza dansul albinelor

Dansuri ale albinelor se observa atunci cand, concomitent, in natura au aparut dupa culesuri – care nu pot avea o valoare egala. Intr-o astfel de situatie, in stup apar doua grupe de albine, fiecare dansand altfel, in raport cu bogatia nectarifera a plantelor respective si distanta ce o are fiecare fata de stup.

Cele care culeg de la floarea cu valoarea nectarifera mai mare, vor face un dans mai agitat, mai energic, fata de grupa ce aduce nectar cu procent de zahar mai scazut.

Cand nectarul are un procent mic, de 10 pana la 15% zahar, dansul este saltaret, pe cand culesul de la o floare cu nectar in proportie de 30%, ele fac dansuri circulare.

Cand concentratia de zahar in nectar scade sub 8-9% dansurile albinelor inceteaza.

Comunicarea, sau felul in care o albina culegatoare transmite albinelor din stup descoperirea unei noi surse de nectar sau polen este urmatoarea: dansatoarea impartaseste albinelor din juru-i o parte din nectarul adus in gusa. Vecinele ce o inconjoara isi intind si ele limba si sug nectarul oferit de culegatoare miscandu-si antenele, ca si cand ar comunica ceva unele altora.

Albinele primitoare ating cu labutele fata culegatoarei, ca si cand ar indemna-o sa le mai dea. Tot astfel se comporta in primavara si caratoarele de apa, mai ales cand apa lipseste si ele au dat peste un izvor nou.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.