AcasăCulturi bioDalii: totul despre plantare, inmultire, ingrijire. Coloreaza-ti gradina

Dalii: totul despre plantare, inmultire, ingrijire. Coloreaza-ti gradina

Daliile sau gherghinele, cum li se mai spune, sunt originare tocmai din Mexic. Acolo, descoperirea acestor plante a fost facuta de un medic, in jurul anului 1570. In Europa, primele dalii patrund sub forma de seminte, in anul 1789.

In prezent, dalia se situeaza alaturi de speciile floricole de larga utilizare, fiind aproape intodeauna prezenta in decorul de vara si toamna al gradinilor sau in cadrul locuintelor.

Dalia este una dintre florile cele mai populare si in tara noastra. De cele mai multe ori, datorita marimii deosebite a florii, domina celelalte specii din gradina. Straluceste indeosebi in zonele de deal si submontane.

De ce sunt daliile flori deosebite mai ales in decoratiuni

Dalia face parte din randul florilor care isi pot etala frumusetea atat in compania altor plante ornamentale cat si singure. Impresioneaza prin tinuta zvelta, forma, coloritul florilor.

Se intalnesc astazi in cultura soiuri foarte diferite ca talie, de la 20-30 cm pana la 300 cm inaltime. Faptul ca de pe tulpinile principale se dezvolta multe ramnificatii, planta capata aspectul de tufa bine garnisita cu lastari, frunze si flori, castigand din punct de vedere estetic.

Particularitatea de a ramnifica bogat recomanda dalia pitica ca una dintre florile de mare efect la alcatuirea de rabate, ronduri etc. Insa, principalul punct de atractie ramane fara indoiala frumusetea florii.

Frumusetea daliilor
Frumusetea daliilor

Culoarea constituie, de asemenea, un element esential de intregire a caracterelor decorative. Dalia primeaza datorita nuantelor stralucitoare sau discrete ale tuturor culorilor. De asemenea, si coloritul frunzelor variaza ca tonalitate de verde, pana la un brun roscat chiar.

Soiuri de dalii

Forma inflorescentelor si a florilor liguate sunt elementele care au stat la baza dezvoltarii soiurilor de dalii. Iata care sunt acestea.

Dalii cu flori simple

Inflorescenta este plata, alcauita din numeroase flori scurte. Mai interesante sunt formele pitice (Dalia Mignon). Aceste dalii au avantajul de a se cultiva ca anuale, inmultindu-se usor prin seminte.
Soiuri: Domingo – rosu, Frances – galben, Allard Stevens – rosu caramiziu, Damasc – roz, Murillo – mov deschis, Regina – violet deschis.

Dalia Baby – sunt flori foarte pitice, de 30 cm inaltime, care se preteaza foarte bine la plantarea in ghivece, jardiniere, platbande.

Dalia cu flori de anemone

Acest tip de dalii pot ajunge la o inaltime de 1-2 m si un diametru de circa 15 cm. Soiuri: Bridesmaind – alb cu galben, Brio – oranj stralucitor, Comet – rosu cu galben portocaliu, Granato-rosu – foarte florifer, Lucy – purpuriu violet, Thalia – roz cu crem.

Dalii colerette sau gulerate

Diametrul calatidului nu depaseste 15 cm, iar inaltimea plantei poate ajunge la 1-2 m. Sunt deosebit de frumoase ca flori taiate in buchete.

Dalie roz
Dalie roz

Soiuri: Grand Dux – rosu inchis, La Cierva – rosu inchis cu colereta alba, Alstergruss – oranj viu.

Dalii stelate

Soiuri: White star – alb, Pink star – roz.

Dalii cu flori globuloase

Inflorescentele la aceste soiuri ajung la un diametru de 20-30 cm.
Soiuri: Aica – violet inchis, Komodor – galben, Omar Haim – oranj.

Ce pretentii au daliile fata de clima si sol

Dalia prezinta un grad mare de adaptabilitate, stralucind in egala masura in regiuni destul de diferite in privinta conditiilor de mediu, daca cel ce o cultiva cunoaste pretentiile ei si ii ofera macar un minim necesar.

Pretentiile daliei fata de lumina

Ii place sa se scalde in lumina solara. Locurile deschise, insorite, o ajuta sa infloreasca din belsug pe parcursul intregii veri.

Crescute la umbra, plantele devin alungite si se mentin foarte greu in pozitie verticala. Florile vor fi si ele putine la numar si calitatile lor, culoare, parfum, vor fi reduse.

Dalie galbena
Dalie galbena

Cele mai bune rezultate se obtin pe pantele sub-vestice, atunci cand soarele straluceste puternic mai ales dupa-amiaza.

Temperatura

Dalia se inscrie in randul plantelor ce pretind un climat temperat. Este o planta careia ii place caldura in cursul zilei si mai putin noaptea.

Nu suporta gerurile, nici chiar cele usoare (sub -2 grade Celsius), drept care, odata cu scaderea temperaturilor, toamna, si dupa caderea brumelor, isi pierde mai intai florile si frunzisul, apoi tulpinile.

Se recomanda asadar o usoara musuroire a plantei odata cu sosirea toamnei, pentru a nu avea surpriza neplacuta ca in urma unui inghet sa pierdem soiurile cele mai sensibile. Seara putem acoperi florile cu hartie, tifon, folie de polietilena.

Dalia, cu toate acestea infloreste cel mai frumos toamna. De ce? In acest anotimp se amplifica diferentele de temperatura dintre zi si noapte, ceea ce o apropie mai mult de zonele din care provine. Toamna lunga o ajuta si in dezvoltarea radacinilor.

Umiditatea pentru dalie

Umiditatea solului are un rol deosebit in reusita culturilor de dalie. De la inceput, subliniem ca aceasta planta necesita umezeala mare in sol, dar nu stagnanta. Deci ne vom feri in a o planta in locuri in care solul retine umezeala.

Dalii violet
Dalii violet

Plantata pe un sol usor, bine drenat, dalia se uda din abundenta pentru a-si putea mentine mereu proaspete frunzele si florile.

Solul

Terenurile bune pentru dalia sunt cele cu textura medie, bogate in substante organice, nu prea umede: cele argilo-nisipoase, nisipo-lutoase, cu capacitati de drenare si aerisire.

Dalia prefera terenurile bine ingrasate cu ingrasaminte organice, cel mai bine cu un an inainte. Nu se vor neglija nici fertilizarile minerale.

Inmultirea daliilor

Dalia poate fi inmultita usor pe cale vegetativa, prin despartirea radacinilor tuberizate, prin butasi si prin altoire. Inmultirea prin seminte se practica la daliile cu flori simple.

Inmultirea prin despartire a radacinilor tuberizate

Prima intrebare: ce sunt radacinile tuberizate? Dalia prezinta in pamant asa-zisii „tuberculi” mari, voluminosi, de forma rotunda sau ovala. In realitate sunt radacini laterale mult ingrosate, ca urmare a depozitarii de substante nutritive.

Inmultire dalii
Inmultire dalii

Cum se folosesc radacinile tuberizate la inmultire

Inmultirea daliilor prin radacini tuberizate consta in despartirea acestora, astfel incat la 1-3 radacini ingrosate sa revina o tulpina sau portiune de tulpina cu zona coletului intacta.

Operatiunea se realizeaza primavara in luna aprilie simultan cu lucrarea de plantare in teren.

Mai mult, se recomanda ca in vederea realizarii inmultirii, radacinile de dalia sa se scoata din depozitele de pastrare si sa se planteze in ladite intr-un pamant usor, astfel ca tulpina impreuna cu coletul sa ramana neingropate. Se tin asa la temperatura de 15-18 grade Celsius si la umiditate ridicata.

In decurs de cateva zile, mugurii se umfla, devin vizibili si ating 1-2 cm.

Este bine ca taieturile pe tulpina sa se realizeze cat mai departe de muguri, altfel lastarii care iau nastere vor avea un ritm de crestere mult mai slab. Ranile se pot prafui cu pulbere de carbune vegetal.

Fragmentarea radacinilor ingropate este si o metoda de reintinerire a plantelor, deoarece s-a observat ca atunci cand aceasta operatiune lipseste, inflorirea este mai slaba.

Pentru a obtine plante de dalii / rasad dalii timpuriu se practica metoda plantarii radacinilor dupa divizare in ghivece sau direct in rasadnite (in luna martie). Temperatura se regleaza la 15-18 grade Celsius. La inceput se uda moderat, apoi pe masura ce creste se uda mai des. Odata ce au crescut pot fi scoase afara plantele.

Inmultirea prin butasi

Inmultirea daliilor prin butasi este metoda cea mai eficienta. Ea prezinta unele avantaje fata de celalalt tip de inmultire: obtinerea unui numar mai mare de plante, radacinile care se formeaza sunt mai puternice si hranesc mai bine planta.

Inflorirea, la plantele obtinute prin butasi, are loc, adesea, cu 10-12 zile mai tarziu decat cealalta metoda.

Pentru inmultirea prin butasi sunt absolut necesare spatiile incalzite in cadrul serelor, rasadnitelor.

Pentru a asigura radacinilor o buna sanatate se dezinfecteaza cu o solutie slaba de permanganat de potasiu (culoarea roz) sau formalina 1 % sau Benlate 0,2%. Timpul de tratare: 20-30 minute.

Dalii plantare
Dalii plantare

Radacinile astfel pregatite se planteaza pe parapete in sera, in ladite, in ghivece sau intr-o rasadnita incalzita. Amestecul de pamant folosit poate fi alcatuit din mranita, pamant de frunze. Adancimea se stabileste in asa fel incat radacinile sa se acopere pe jumatate din lungimea lor cu pamant sau cel mult pana la baza coletului.

Plantarea radacinilor in vederea obtinerii butasilor se face in cursul lunii februarie.

Pentru inceput, temperatura poate fi mai ridicata de 20-23 grade Celsius, iar umiditatea moderta (se uda de circa 2 ori pe saptamana). Din momentul in care mugurii ating inaltimea de 1-2 cm, temperatura optima va fi de 15 grade Celsius. De asemenea, se itensifica udatul si trebuie sa avem grija ca spatiul sa fie bine iluminat.

In decurs de 2-3 saptamani, lastarii cresc pana la circa 8 cm lungime. Recoltarea si fasonarea butasilor se realizeaza astfel: executarea de butasi cu călcâi, in care caz lastarii se iau de pe planta mama impreuna cu o portiune de radacina tuberizata. Acestia au avantajul unei inradacinari rapide, dar vor fi mai putini la numar.

Inradacinarea butasilor de dalie

Pentru inradacinarea butasilor sunt necesare, de asemenea, spatii incalzite. Butasii se planteaza pe parapete, in ladite sau in rasadnite, intr-un substrat de nisipi de rau. Grosimea stratului trebuie sa fie de 10-12 cm. Adancimea de plantare 3-4 cm, iar distantele intre butasi 5 cm.

Dupa plantare se uda abudent. Timp de 3-4 zile se umbresc cu hartie, tifon. Apoi se descopera, se intervine cu aerisirea, lumina intensa si se continua cu udarea. Rezultate foarte bune se obtin si daca se intervine cu iluminat artificial in perioada februarie-martie.

Temperatura substratului nu trebuie sa scada sub 18 grade Celsius. Daca din mugurii de la abza butasului apar lastari, in perioada de inradacinare, acestia se indeparteaza, altfel dezvoltarea va fi ingreunata.

Dupa ce butasii s-au inradacinat, se planteaza in ghivece cu diametrul de 8-10 cm, in acelasi tip de sol. Pana la plantarea in teren (in general in luna mai), butasii se ciupesc o data sau de doua ori.

Cand se planteaza daliile

Reusita culturii depinde in mare masura de lucrarea solului, adica de pregatirea terenului unde urmeaza sa plantam daliile.

Plantare dalii
Plantare dalii

O aratura adanca sau desfundarea terenului din toamna (30-40 cm) si o afanare timpurie in primavara, asigura conditii bune pentru acumularea umiditatii in sol, fapt foarte important pentru cultura daliilor.

Inaintea mobilizarii profunde a solului, se administreaza ingrasaminte organice (gunoi de grajd, mranita, turba sau compost).

Peste iarna, solul se lasa asa fara alte interventii pentru ca sub actiunea gerului, pamantul sa se marunteasca bine.

Prelucrarea de primavara nu se va face nici prea devreme, insa nici prea tarziu. Se considera optim, momentul cand bulgarii de pamant mai mari sunt uscati.

Atentie deosebita trebuie acordata unor anumite tipuri de sol. Astfel, solurile nisipoase se vor imbunatati prin adaugarea de turba, argila, mranita sau gunoi de grajd semifermentat, iar solurile acide se vor amenda cu var.

Daliile pitice sunt perene?

Multe intrebari sunt despre cat de mult pot fi cultivate daliile pe un teren. Merita spus ca daliile, in general cele pitice, care nu cresc mai mult de 60-70 cm, sunt plante anuale. Cele perene sunt de obicei soiurile cu inaltime de circa un metru si chiar peste un metru.

Daliile perene se inmultesc cel mai adesea prin despartirea radacinilor tuberizate, asa cum am detalia anterior in articol.

De retinut ca daliile nu pot fi cultivate mai mult de 1-2 ani pe acelasi loc. Atacurile daunatorilor si bolile pot fi reduse daca se respecta rotatia culturilor, astfel ca daliile sa revina pe acelasi loc abia dupa 4-5 ani.

Alte detalii despre plantare

Distantele de plantare difera in functie de soiuri si mod de cultivare. In cazul plantarii daliilor in parcele speciale, vom avea 1,2 x 1,2 m, iar in cazul in care plantam un singur rand, pe rabate, distanta va fi de 0,80 – 0,90 m.

Atentie trebuie acordata si fixarii tutorilor de care urmeaza sa fie legate daliile inalte, pentru a nu fi rupte de vant.

De ce se usuca dalia
De ce se usuca dalia

Gropile vor avea dimensiuni de 30 x 30 cm, iar grosimea stratului acoperitor trebuie sa fie de 6-8 cm. Deosebita importanta se va asigura adancimii la care sunt asezate radacinile, deoarece plantarea superficiala are ca efect formarea unui numar redus de tuberculi. Insa cei plantati prea adanc, de asemenea nu se dezvolta corespunzator.

Pentru plantare se vor prefera zilele noroase. Daca nu este posibil, plantarea se poate face dupa-amiaza sau spre seara. In cazul plantarii in zile umede, nu mai este necesara udarea dupa plantare.

Operatiuni de taiere si ingrijire la dalii

Daca daliile se lasa sa creasca libere, fara a le dirija cresterea, ele infratesc rapid, se maturizeaza repede si dau tulpini si flori de proasta calitate.

Pentru a inlatura aceasta situatie se practica ciupirea varfului de crestere a plantei in faza tanara, copilirea lastarilor si indepartarea a o parte din boboci.

Taierea varfului de crestere se face cand planta are o inaltime de circa 15 cm. De obicei, pe o planta se lasa 2-4 lastari porniti de pe radacinile tuberizate, iar restul se plivesc. Toate ramurile de prisos care indesesc tufa spre interior se vor inlatura, pentru a asigura o buna aerisire.

Dalie
Dalie si albina incarcandu-se cu polen

Daliile formeaza catre trei boboci laolata, unul in mijloc, pe un peduncul mai scurt si doi laterali, cu pedunculi mai lungi. Cand se urmareste obtinerea unei inflorescente foarte mare, se ciupesc cei doi boboci laterali. Daca dorim obtinerea de inflorescente cu tija ciupeste de timpuriu bobocul din mijloc.

Lucrari de ingirjire

Odata cu terminarea plantarilor, se va trece de urgenta la afanarea solului. Afanarea solului se va face cu regularitate, fiind o masura obligatorie. In interval de 10 zile este bine sa se faca 1-2 afanari.

Dupa fiecare ploaie mare, de asemenea, se va afana solul. Atentie deosebita se va acorda solurilor argiloase (grele), care de obicei dupa precipitatii bogate formeaza o crusta groasa, care nu mai permite buna aerisire a solului.

Indepartarea buruienilor este de asemenea importanta. Acestea trebuie indepartate cu radacini cu tot.

Cultivare dalie

Rezultatele bune se obtin cand se combina udarea cu ingrasarea, adica ingrasamintele solide sa fie aplicate inaintea udarilor sau solubilizandu-le in apa de udat.

Umiditatea solului se poate pastra mai bine prin mulcire. Mulcirea consta in acoperirea solului de jur imprejurul tufei cu material de protectie: mranita, turba, hartie, folie de polietilena.

Ingrasamintele care se aplica plantatiilor de dalii se administreaza o parte toamna, iar cealalta parte in timpul vegetatiei. Gunoiul proaspat de grajd se aplica neaparat din toamna, cate vreme mranita se administreaza primavara. Spre sfarsitul lunii august nu se mai recomanda aplicarea ingrasamintelor.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine