Categorii
Apicultura

Cum vrea MADR sa protejeze rasa autohtona Apis Melifera Carpatica

Asociatia Crescătorilor de Albine din Romania a transmis o intrebare oficiala Ministerului Agriculturii cu privire la modalitatile prin care autoritatile pot sa crea un cadrul legal mai bun in vederea protejarii rasei autohtone Apis Melifera Carpatica.

Iata raspunsul Ministerului Agriculturii la petitia ACA:

Precizăm ca pentru a proteja rasa autohtona Apis melifera Carpatica si pentru a descuraja patrunderea de material biologic pe teritoriul Romaniei, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prin Agentia Nationala de Zootehnie care a participat la toate dezbaterile privind modificarea si completarea Legii apiculturii nr.383/2013, a propus modificarea art. 18 (1) lit. f, din Legea Apiculturii 383/2013 cu modificarile si completarile ulterioare, printr-o majorare a contraventiei privind vanzarea materialului biologic apicol de elita si multiplicare neautorizat.

Ministerul Agriculturii mai mentioneaza ca pentru pastrarea si conservarea albinei romanesti pe teritoriul Romaniei exista un Program national de ameliorare care are drept scop protectia materialului biologic autohton prin ameliorarea rasei locale Apis Melifera Carpatica, in rasa curata.

Producerea pentru comercializare a matcilor poate fi realizata doar de stupine de multiplicare si de elita a caror familii de albine apartin acestei rase si sunt autorizate in acest scop.

Cu privire la decontarea hibrizilor trirasiali din PNA 2017-2019, Ministerul precizeaza ca achizitionarea de matci sau familii de albine se realizeaza si se poate deconta doar in baza certificatului de origine sau/si a declaratiei de conformitate care reprezinta conditiile de eligibilitate si care atesta provenienta matcilor din stupine de elita/multiplicare, se mai arata in raspunsul MADR.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.