AcasăCasa si gradinaCum udam vara pomii fructiferi din livada, in functie de anul de...

Cum udam vara pomii fructiferi din livada, in functie de anul de plantare

Udarea pomilor este deosebit de importanta pentru buna lor dezvoltare, mai ales cand temperaturile sunt caniculare, cum se intampla deja de cativa ani, in fiecare vara.

Exista studii care spun ca pomii fructiferi ar trebui sa fie udati diferit in functie de anul de plantare. Sa incepem asadar cu cei mai tineri.

Pomii fructiferi de un an

Udarea pentru pomii fructiferi tineri, care au un an, trebuie facuta cat mai regulat, constant, dar nu cu o cantitate excesiva de apa. Solul trebuie sa fie udat profund, fara ca apa sa balteasca.

O udare doar superficiala va face ca pomul sa dezvolte doar radacini superficiale, iar acest lucru se va traduce prin roade slabe si inclusiv o prindere deficitara in sol.

La un pom tanar puteti uda cu circa 15-20 litri de apa pe saptamana. Aceasta cantitate o puteti imparti in 2 maxim 3 udari.

Udarea pentru pomii de an 2

La acestia udarea poate sa fie usor moderata, mai ales deoarece pomii au deja o radacina mai bine dezvoltata si isi pot lua resursele din sol. Totusi, in perioadele secetoase pastrati solul umed.

Aici, o cantitate de 20-30 litri pe saptamana este suficient. Ar fi cel mai bine sa udati de doua ori 12/14 litri.

Cum udam pomii mai batrani

Pomii care au peste 3-4 ani de viata au un sistem de radacini mult mai bine dezvoltat si pot rezista mai bine la seceta. In cazul lor nu este necesara o udare frecventa. Totusi, daca seceta este prelungita, udarea solului ii va ajuta sa isi incorporeze nutrientii necesari din pamant.

In plus, incercat sa nu udati doar la radacina, baza trunchiului, ci pe o raza de 2-3 metri in jurul pomului. Doar asa apa va ajunge si la radacinile extinse.

Si la noi au fost facute mai multe studii privind regimul de udare al pomilor, iar dintre rezultatele acestor cercetari s-a desprins faptul ca o udare moderata a contribuit cel mai bine la dezvoltarea optima a pomilor (mar, par), avand coroane ample si productii bune.

Prunul a avut rezultate foarte bune cand a avut un regim mai intens de udare decat unul moderat, potrivit studiului „Efectul regimului de udare asupra creșterii și producției unor soiuri de pomi fructiferi”.

Citeste si: Udarea pomilor fructiferi dupa plantare: respecta aceste reguli!

Cea mai simpla si ieftina metoda pentru a va face sistem de udare prin picurare

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine