AcasăCasa si gradinaCum sterilizam borcanele si sticlele folosite la conservarea legumelor

Cum sterilizam borcanele si sticlele folosite la conservarea legumelor

Cateodata dorim sa pastram anumite legume pe o perioada cat mai lunga de timp, de aceea realizarea unor conserve este o idee foarte buna. Cel mai important aspect in acest proces este sterilizarea. Daca ea este facuta insuficient, microbii raman si vor duce la alterarea conservelor.

Sa vedem asadar cum sterilizau gospodinele in trecut, dar si astazi borcanele si sticlele.

Sterilizarea borcanelor

La inceput borcanele se spala bine cu apa calda in care putem adauga putin bicarbonat de sodiu. Le clatim foarte bine, apoi le putem usca in cuptor.

Borcanele inchise se asaza intr-un vas cu apa astfel incat apa sa acopere borcanul; pe fundul vasului se asaza un strat moale din carpe sau un gratar de lemn, a carui marime si forma sa corespunda cu vasul respectiv.

Vasul se pune la fiert pana la fierberea apei. Dupa aceea borcanele se tin in apa fiarta atat cat este prescris pentru fiecare fel de conserve in parte. Acest timp este de 10 – 20 – 30 minute (din momentul inceperii fierberii apei) pentru fructe si legume acide in functie de continutul si capacitatea borcanului.

Pentru a grabi incalzirea, borcanele trebuie umplute cu produse calde si cu un sirop sau alt adaos tot cald. In acest mod se evita craparea borcanelor care se intampla destul de des in cazul introducerii lor in apa fierbinte.

Daca fructele sau legumele nu sunt indesate si borcanele au deci o cantitate suficienta de lichid, ele se incalzesc bine si repede.

Aerul se scoate din borcane prin ridicarea temperaturii din fructe si legume.

La temperatura de 100 grade Celsius se intensifica procesul de evaporare a apei din continutul fructelor sau al legumelor conservate. Drept rezultat, in borcan, deasupra produsului, se aduna vapori care dilatandu-se prin incalzire preseaza peretii si capacul borcanului.

Prezenta dispozitivului de apasat care tine capacul face imposibila deformarea, deoarece prin cresterea presiunii din borcan in timpul sterilizarii capacul se ridica putin si prin mica deschizatura formata se scoate aerul. In timpul acestui proces apa din vas nu patrunde in borcan.

La sfarsitul sterilizarii borcanelor se scot din apa si se racesc. Aerul ramas in spatiul de deasupra produsului condenseaza si in borcan se creeaza o rarefiere.

Ca urmare a acestui fapt aerul din interior apasa cu o putere mai mare capacul de sticla al borcanului nemaifiind astfel nevoie de nici un fel de dispozitiv pentru mentiunerea lui.

Daca sterilizarea s-a facut corect si microoroganismele au fost distruse, produsele se pot pastra mult timp fara sa isi parda din calitati.

Sterilizarea sticlelor cu dop

Se recomanda sticlele cu fund drept, neted. Cele cu fund rotund se pot sparge la sterilizare.

Inainte de a incepe, se aleg dopuri de buna calitate, care se oparesc, iar sticlele se spala, se aburesc si se usuca la fel ca borcanele.

Sterilizarea se face la fel ca si in cazul borcanelor in vase mai adanci.

Sticlele se pot inchide inainte de sterilizare, dar in acest caz fiecare dop trebuie legat cu sfoara astfel incat presiunea vaporilor sa nu-l scoata afara. De obicei sticlele se sterilizeaza neinfundate.

Informatii: A.F. Namestnikov – Conservarea fructelor si legumelor in gospodarie

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine