Cultura nucului este una apreciata la noi in tara, atat de cei care isi doresc sa inceapa o afacere de familie, precum si de cei care doresc sa aiba macar cativa pomi de nuc in curte. In oricare dintre situatii, este bine sa stim cum pastram nucile si miezul acestora.
Cand se coc nucile
Se considera ca fructele sunt coapte si deci bune de cules, atunci cand pericarpul (invelisul verde) crapa, indepartandu-se de coaja tare (endocarp), iar nucile incep sa cada singure.
Maturarea nucilor nu are loc odata pentru toti pomii, in special deoarece inflorirea si fecundarea (deci si formarea fructelor) dureaza mai multe zile, ceea ce inseamna ca nici coacerea nu poate fi uniforma.
De asemenea, fructele ocupa pozitii diferite in coroana masiva a nucului, fiind diferit asigurate cu elemente nutritive si lumina. Ca atare, si epoca de maturare va fi diferita.
Ca si la alte specii, epoca de maturare la nuc este o caracteristica a soiului. Din acest punct de vedere se deosebesc: nuci cu coacere timpurie, semitimpurie si tarzie.
In mod obisnuit, coacerea incepe mai timpuriu la pomii ce cresc pe pante uscate, cu expozitie sudica, decat la cei de pe solurile umede din vai si de pe pantele cu expozitie nordica, mai repede la campie si mai tarziu pe coline. Pe acelasi pom, nucile de la periferia coroanei ajung la maturitate mai repede decat cele din interior.
In Romania, perioada de maturare si deci de recoltare a nucilor, tine de la sfarsitul lunii august, pana la sfarsitul lunii octombrie, iar in cadrul aceleiasi regiuni, are o durata de 2-3 saptamani.
Nucile se coc treptat si pe masura ce se coc, cad singure, obisnuit dupa ploi si nopti racoroase. De aceea, nu trebuie sa ne grabim cu recoltarea, cu atat mai mult cu cat nucile ajunse la maturitate deplina au cea mai mare valoare comerciala si alimentara: sunt curate, au un continut mic de apa, se usuca mai repede si se pastreaza mai bine, au miezul plin, bogat in ulei si substante proteice, mult mai aromat si gustos.
Citeste si: Afaceri cu nuci: profit de peste 10.000 euro la hectar cu soiul Chandler
Daca recoltarea nucilor are loc inainte de a incepe sa crape coaja verde, prin scuturatul nucilor, la rand, prin lovirea acestora cu prajini lungi, rezultatul este cat se poate de nedoriti: se rup ramurile fructifere, micsorandu-se recolta pentru anul urmator.
Stabilirea momentului optim de recoltare
In regiunile sau in anii cu toamne calde si uscate, se poate incepe recoltarea cand coaja verde a nucilor din interiorul coroanei este galbuie, prezinta pete brune, iar in varful nucii apar crapaturi lungi de 10-15 mm.
Deoarece in regiunile umede si racoroase sau in anii cu toamne ploioase aceste semne nu sunt prea vizibile, momentul recoltarii se stabileste si prin incercare, mai exact:
- In prima decada a lunii septembrie se iau cateva nuci din fiecare pom si cu cutitul se sectioneaza coaja verde de-a curmezisul fructului, astfel ca prin tragerea celor doua parti sectionate sa rezulte doua cupe de coaja verde. In cazul cand coaja nu se desprinde, se repeta incercarea peste 3-4 zile. Pentru mai multa siguranta, inainte de a se incepe recoltarea, dupa ce s-a facut proba prin taierea cojii, se iau 30-40 de nuci si se pun intr-un vas cu apa. Daca dupa 12-14 ore cel putin 80-90 % din nuci s-au decojit, inseamna ca a sosit momentul potrivit de cules.
Cand se culeg nucile – recoltarea nucilor
Acolo unde exista posibilitatea de paza a livezilor sau la pomii de prin curti, nucile se recolteaza la fiecare 2-3 zile, de pe jos, pe masura ce ele se scutura singure. Daca ploua des, nucile se strang zilnic de sub pomi, pentru ca sa nu mucegaiasca.
La pomii izolati in camp sau in locurile nepazite, nucile se pot recolta intr-o singura repriza, atunci cand fructele din interiorul coroanei prezinta semnele de maturitate specificate mai sus, sau in 2 reprize, recoltandu-se la inceput pe partea periferica a coroanei, unde nucile au ajuns mai repede la maturitate si apoi, peste 4-5 zile, si nucile din interiorul coroanei.
Recoltarea nucilor nu este o operatiune simpla. Intr-o livada moderna, aceasta lucrare se efectueaza in 3 etape:
- la prima scuturare cad putine fructe, cele ajunse intr-un stadiu avansat de maturare si fructele bolnave sau atacate de viermi, care se inlatura;
- a doua scuturare, cea mai importanta, permite recoltarea a 80 – 90% din productie si se face cu 8-10 zile mai tarziu;
- a treia scuturare are ca scop sa adune fructele care au rezistat celei de a doua scuturari; daca numarul acestor fructe e redus, aceasta nu se mai face.
Pentru a usura scuturarea, se leaga bine o prajina de ramurile centrale ale pomului, iar de varful acesteia se prinde o funie lunga, cu care culegatorul loveste ramurile fructifere in dreapta si in stanga, invartindu-se in jurul pomului. Nucile care nu cad in felul acesta se pot lovi usor cu prajini, ale caror capete sunt infasurate in carpe moi.
Se foloseste bineinteles si recoltarea mecanizata in cazul plantatiilor de nuci pe suprafete mari.
Curatarea nucilor de coaja
Inca din timpul stransului de sub pomi este bine ca nucile decojite sa se puna separat de cele cu coaja verde. Acestea din urma se transporta in magazii sau sub soproane si se curata imediat.
Daca pericarpul (invelisul verde) se desprinde greu, atunci fructele se pun in straturi de 35-40 cm grosime, eventual se uda putin, si se lasa 3-4 zile acoperite cu rogozini sau prelate. In acest timp, fructele transpira intens, datorita faptului ca in gramada temperatura se ridica mult, iar pericarpul crapa si se curata usor.
Acest procedeu de pregatire a fructelor pentru curatare nu se recomanda pentru nucile destinate insamantarii sau pastrarii timp indelungat.
Citeste si: Soiuri de nuc cu rezistenta si fructificare sporita
Indepartarea cojii verzi se mai poate face si astfel: nucile se pun in saci de canepa, in bazine de ciment, butoaie sau cazi de lemn si se umecteaza cu apa rece. La nucile puse in saci, umectarea se repeta din ora in ora. La cele din bazine, cazi, butoaie etc. din 2 in 2 ore sau cel mult din 3 in 3 ore. Dupa 5-6 ore se face controlul, nucile decojite se scot, iar cele nedecojite mai raman.
Nucile care dupa cel mult 24 ore nu s-au decojit inseamna ca au fost recoltate prea devreme si se pun deoparte.
Spalarea nucilor
Nucile curatate de coaja verde trebuie neaparat spalate, fiindca aceasta operatie le da un aspect mult mai atragator.
Spalarea se face imediat dupa decojire, in ape curgatoare sau in vase cu apa multa, care se schimba de 2-3 ori. Pentru spalare, nucile se pun in cosuri impletite rar sau se toarna direct in vase si se freaca cu o matura.
Cu acest prilej, murdaria este luata de apa si se indeparteaza toate fructele care plutesc la suprafata. Operatia spalarii unui lot de nuci nu trebuie sa dureze mai mult de 2-4 minute. Cu cat se tin mai putin in apa, cu atat se usuca apoi mai repede.
Uscarea nucilor dupa spalare
Aceasta operatie este necesara deoarece chiar atuni cand sunt recoltate in conditii bune, nucile mai contin inca 30-40 % apa. Spalandu-le, continutul in apa creste si mai mult.
Pentru a se pastra in stare buna timp indelungat si a-si mentine gustul placut, nucile nu trebuie sa contina mai mult de 5-8 % umiditate.
De retinut ca pentru o uscare corecta este necesara nu numai caldura, ci si miscarea aerului. Nucile se pot usca dupa 30-40 ore, la temperatura de 40 grade Celsius.
Citeste si: Cand se tunde nucul: lucrarile de taiere pentru coroane viguroase
Cel mai bine este ca nucile sa fie intinse pe stelaje asezate la o inaltime de 50 cm deasupra solului, avand acoperisuri provizorii de rogojini, prelate etc. Uscarea pe stelaje sau in poduri dureaza 2-3 saptamani. Se considera ca nucile sunt uscate atunci cand ele se sparg usor, iar peretii despartitori din interior, precum miezul, nu se indoaie, ci se sparg cu zgomot.
Nucile bine uscate se pot pastra ani de zile, fara sa-si piarda din calitatile gustative, daca si conditiile de pastrare sunt corespunzatoare.
Cum pastram miezul de nuca
Nucile spalate, bine uscate si eventual inalbite, se pastraza in depozite speciale, in poduri racoroase si aerisire sau in camere aerisite, fie intinse in straturi de 15-20 cm, fie in saci, lazi sau hardaie.
Nucile se pot pastra o perioada de cativa ani in frigidere, la temperatura de 0 grade Celsius. Pastrate in conditii de aerisire proasta si la temperaturi mai mari de 10 grade Celsius ele isi pierd treptat calitatile gustative.
Pentru amatori exista un procedeu de pastrare, timp de un an, a nucilor proaspete, cand miezul e ceros-consistent si se poate despielita. Astfel, imediat dupa indepartarea cojii verzi, nucile se pun in cosuri sau ladite, alternand un rand de nuci, un rand de nisip, iar deasupra se acopera cu nisip. Cosurile sau lazile se pun apoi sub un sopron sau adapost, unde sa le poate bate vantul si primavara sunt tot asa de proaspete ca si cand ar fi fost culese atunci din pom.
Sursa: Cultura nucului, V. Cociu, V. Vasilescu, P. Parnia, I. Godeanu, I. Onea.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro