AcasăCiuperciCum se recolteaza ciupercile pentru un spor maxim de productivitate

Cum se recolteaza ciupercile pentru un spor maxim de productivitate

Cultivarea ciupercilor in gospodarie sau intr-o magazie special amenajata poate aduce profituri frumoase pentru micii intreprinzatori. Un moment important in viata unei ciupercarii este chiar momentul recoltarii, deoarece acesta trebuie sa se fca dipa niste reguli.

Pentru a putea fi valorificate la cel mai bun pret, ciupercile trebuie recoltate cu velumul intreg, palaria inchisa si piciorul putin alungit. Recoltarea are loc in functie de temperatura, dupa 2-3 zile la 12 grade Celsius, dupa 2 zile la 14 grade Celsius si zilnic daca temperatura este de cel putin 16 grade Celsius.

Pentru recoltarea ciupercilor acestea se apuca cu mana, se rasucesc si se apasa usor in jos. Ciupercile aparute in buchete sau stanci se recolteaza esalonat, prin desprinderea din buchet.

Dupa recoltare, cu un cutitas cu lama inoxidabila se taie vaza piciorului si se executa sortarea pe calitati comerciale. Partile rezultate se pun in galeti de preverinta din PVC si ulterior se vor indeparta din local. Zilnic galetile se vor dezinfecta cu o solutie din sulfat de cupru 2% sau cu formalina 1%.

O conditie de baza pentru reusita unei culturi de ciuperci impune ca, inainte de recoltare cu 10 – 12 ore, straturile sa nu fie udate. Altfel, se pot produce pierderi.

Cate recoltari se realizeaza

In cursul unei perioade de fructificare de 45-60 zile se vor executa 25-40 de recoltari, grupate in 3-8 valuri de recoltare, in functie de temperatura mediului ambiant din spatiul de cultura. Valul de recoltare reprezinta o aparitie colectiva a ciupercilor.

Lucrarile de cultura in perioada recoltarii se vor executa dupa fiecare recoltare:

Plivitul ciupercilor bolnave, inmuiate sau patate;

Scoaterea postamentelor miceliene, in cazul ciupercilor aparute in buchet; colectarea acestora se face in vase speciale, care ulterior se vor goli cat mai departe de ciupercarie;

Acoperirea suplimentara a locurilor de unde s-au recoltat ciupercilor se executa dupa fiecare val de recoltare, folosind amestec de acoperire dezinfectat in prealabil;

Stropitul straturilor de cultura are loc in general dupa fiecare recoltare, iar cantitatea de apa ce se va administra va fi in functie de acoperirea cu ciuperci a straturilor. Astfel, daca se apreciaza ca in urmatoarele zile se vor recolta 20 kg ciuperci, cantitatea de apa care se va administra va fi dubla.

Trebuie mentionat faptul ca in plin val de recoltare nu se aplica stropitul, iar dupa terminarea valului, cantitatea de apa se va reduce la 0,1 – 0,3 litri / metru patrat, pentru a mentine suprafata straturilor jilava.

Productia de ciuperci realizata pe un ciclu de cultura este de 6-8 kg / m patrat.

Pregatirea pentru un nou ciclu de cultura

Dupa o perioada de 1,5 – 3 luni de recoltare, in functie de temperatura spatiului de cultura, perioada de recoltare se considera terminata, iar spatiul va trebui evacuat si pregatit pentru un nou ciclu de cultura.

In culturile gospodaresti, cand se evacueaza substratul uzat, se va avea grija sa nu vina in contact cu substratul proaspat pregatit sau cu amestecul de acoperire.

Pardoseala spatiului de cultura se curata de resturile culturii vechi si se spala, dupa care pe toate suprafetele interioare se aplica dezinfectarea chimica.

Dupa aerisire, in spatiul respectiv se poate introduce substratul nutritiv pentru un nou ciclu de cultura.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine