Cum se pune varza la murat este unul dintre subiectele cel mai intens cautate in aceasta perioada. Gospodinele fac pregatirile de iarna si varza murata nu are cum sa lipseasca. Va prezentam astazi o reteta deosebita de pus varza la murat, realizata de celebrul bucatar Radu Anton Roman.
Iata ce avem nevoie pentru a pune varza la murat.
Cum se pune varza la murat: Ingredientele necesare
Bineinteles, vom avea nevoie de verze, cate incap in putinica, aproximativ 20-23, de marime medie, nici prea mari, nici prea mici. Le vom curata de primele foi exterioare, deteriorate.
Apoi, vom avea nevoie de 20 de crengi de marar uscat, aproximativ 10 radacini de hrean, 10 legaturi de cimbru uscat, un pahar de piper boabe, 4-5 pumni de boabe de porumb, 3-4 gutui galbene, sare grunjoasa (1-1,5 kg).
Cum preparam
Este bine sa lasam varza aproximativ doua saptamana afara, sa fie fragezita. Ne vom ocupa apoi de butoi si il vom opari, apoi, o zi il vom lasa cu apa si var nestins 1 kg sa se curete de impuritati. Vom spala inca o data bine in cateva ape clocotite, apoi de asemenea si capacul.
La baza butoiului vom pune un strat format din urmatoarele: sare, foi de varza, putin cimbru, marar, boabe de porumb si cateva felii de gutui.
Varza, cum mentionam si mai devreme, se va curata de primele foi exterioare si se vor scobi pe cocean. Se vor indesa bine in butoi, cu acel cocean in sus.
Vom mai presara sare pe fiecare varza si vom mai adauga in butoi, la fiecare etaj cu varza, radacini de hrean, porumb, marar, cimbru, piper, cateva felii de gutuie. Apoi, vom continua cu urmatorul strat de verze.
Este necesar sa punem in dreptul cepului crengute de marar. Ultimul strat va fi sarea. Varza ar trebui sa fie astupata complet de apa. Se acopera butoiul cu o carpa curata si se lasa circa 2 zile.
Daca dupa acest interval verzele nu sunt acoperite complet de apa, se mai adauga apa fiarta si racita, cat sa fie complet acoperita. Dupa o saptamana se face prima pritoceala: se goleste butoiul pe la cep, se vantura zeama, turnandu-se iar in butoi, pe deasupra.
Putem sa gustam zeama si sa mai intervenim fie cu sare (daca e prea slaba) ori cu apa (daca e mult prea sarata). Butoiul, capacul se sterg cu o carpa imbibata in rachiu tare.
La circa 3 saptamani varza ar trebui sa fie gustoasa si buna de folosit ca murata.