AcasăApiculturaCum se pastreaza polenul: sfaturi esentiale

Cum se pastreaza polenul: sfaturi esentiale

Cum se pastreaza polenul poate fi o intrebare deseori auzita atat in randurile apicultorilor, precum si de catre simpli consumatori de produse apicole. In acest articol vom oferi cateva detalii importante despre cum ar trebui realizata pastrarea polenului in conditii bune.

In primul rand, polenul trebuie sa fie uscat pentru a rezista o perioada mai lunga de timp. Astfel, se va elimina surplusul de apa care initial este de 18-20%.

O valoare optima a apei in polen este de maxim 4%. Uscarea lui trebuie facuta asadar repede, pentru a evita aglomerarea si eventual alterarea. Polenul care sta in straturi groase poate fermenta repede.

Iata care sunt cele doua metode de uscare a polenului.

Cum se pastreaza polenul: Uscarea simpla a polenului

Prima metoda pe care dorim sa vi-o prezentam este una simpla. Astfel, polenul se va intinde intr-un strat subtire, de 0,5-1 cm pe rame cu panza metalica acoperite cu tifon. Rame care se pun deasupra cuibului coloniei, mai exact sub capac.

Polenul se va usca datorita caldurii de sus de la tabla capacului si de la cea de jos a cuibului. Deschiderile de ventilatie a capacului vor ajuta evaporarea.

Important: Polenul se va intoarce cu o lopatica de lemn de doua ori pe zi.

Polenul nu trebuie sa stea in lumina, ci la intuneric, deoarece se poate degrada sau, mai rau, poate fi infectat de anumiti daunatori.

Temperatura de uscare nu trebuie sa depaseasca 45 de grade Celsius, deoarece altfel polenul isi va pierde din proprietati, mai exact din enzime si vitamine.

Citeste si: Hranirea de stimulare: sfaturi importante pentru apicultori

Putem spune ca polenul s-a uscat atunci cand strans intre degete nu se farama, avand mai degraba consistenta uscata, asemanatoare cu graunele de nisip.

Uscarea industriala a polenului

Bineinteles, acest tip de uscare are loc doar in cadrul unor companii mari, unde zilnic sunt uscate cantitati mari de polen. In general se utilizeaza lampi infrarosii deasupra unei bande rulante.

Astfel, polenul, in straturi subtiri de 1-2 cm, este supus radiatiilor pe banda timp de 24 ore, dupa care el este gata uscat.

Cum se pastreaza polenul: Dupa uscare

Ce facem cu polenul, cum il depozitam/pastram dupa ce l-am uscat? Dupa uscare, polenul se cerne, se pune in saci si i se aplica un tratament impotriva daunatorilor.

Alti apicultori inainte de a pune polenul in saci, il trec printr-o rasnita electrica, care-l pulverizeaza. Operatia se poate face numai atunci cand polenul se foloseste in hrana albinelor. Polenul destinat vanzarii se prezinta numai sub forma lui naturala de granule.

Bune pentru pastrarea polenului sunt si vasele metalice ce se pot inchide ermetic, facute din tabla alba. Si cele de sticla sunt bune, dar numai daca sunt incasabile si inchise la culoare. Este important sa nu lasam daunatorii sa patrunda la polen.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine