Chiar daca nucile sunt putin perisabile datorita continutului scazut de apa, ele, cu timpul, pot deveni rancede. De aceea, exista cateva metode pentru a le pastra cat mai mult timp.
Pastrarea nucilor se poate face cu rezultate bune 1-2 ani de zile, daca se asigura o recoltare si o depozitare corespunzatoare.
Cum verificam momentul optim pentru recoltarea nucilor
Recolta este bine sa se faca la momentul optim, adica atunci cand mezocarpul se desprinde cu usurinta.
Se poate testa si asa: se iau 50-100 de fructe si se tin in apa 12-24 ore. Daca dupa acest interval de timp 80-90% din ele se decojesc bine, recoltarea poate incepe.
Indepartarea cojilor verzi
Cu ajutorul apei: se aseaza nucile in saci, lazi, pe care le introducem in butoaie sau bazine cu apa, la o temperatura de 15-18 grade Celsius. Dupa 12 ore coaja verde se desprinde.
Daca nu dispunem de butoaie, putem sa punem nucile pe targi in straturi de 15-20 cm grosime, se vor umecta bine si repetat la 2-3 ore cu apa, dupa care se acopera cu panze sau saci pentru a le mentine umiditatea.
Din 6 in 6 ore se controleaza daca s-au desprins cojile si se separa aceste fructe. Se tin maxim 24 ore.
Excesul de umiditate afecteaza nucile
Dupa operatiile de mai sus, nucile vor avea un procent mare de umiditate. Pentru a se pastra bine, ele trebuie sa fie uscate.
Uscarea la aer, pe stelaje la 50 cm inaltime cu acoperisuri provizorii din rogojini, prelate, se face asezand nucile in straturi subtiri de 8-10 cm si rostogolindu-se cu grebla de mai multe ori pe zi.
Citeste si: Cum sa pui nucile la incoltit, ca sa le sadesti in primavara
Uscarea lor dureaza 10-20 zile, pana cand ele la incercari se sparg usor. Se evita uscarea directa la soare a nucilor.
Pentru reusita pastrarii nucilor in coaja este necesar ca acestea sa se faca in spatii protejate. Temperatura nu ar trebui sa scada sub un grad Celsius in timpul iernii, iar vara sa nu depaseasca +15 grade Celsius. Umiditatea relativa a aerului din spatiul de pastrare trebuie sa aiba valoarea optima de 60-65%.
Pastrarea nucilor se mai poate face si in poduri racoroase si aerisite sau in camere aerisite, intinse in straturi de 15-20 cm grosime sau in lazi.
Sub forma de miez, nucile se pot pastra timp de cateva luni, in ambalaje de 12,5 – 25 kg. Laditele trebuie sa fie curate, uscate si captusite cu hartie de pergament.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro