AcasăCasa si gradinaCum se fac prunele uscate afumate

Cum se fac prunele uscate afumate

Afumarea prunelor este una dintre cele mai vechi metode de a conserva aceste fructe. Cu siguranta, bunicii dumneavoastra stiu cateva retete din batrani.

Pe vremuri, oamenii nu aveau acces la aceasta abudenta de produse pe care o regasim astazi. in orice anotimp poti cumpara acum ce fructe si ce legume doresti.

Prunele afumate, pastrate corespunzator, se pot consuma si dupa 2-3 ani. Ele se pot manca fie crued, cat si sub forma de mancaruri calde sau reci.

Ce soiuri de prune se pot afuma

Afumarea prunelor reprezinta o combinatie a doi factori: caldura si fumul. Prima contribuie la deshidratarea fructului, iar fumul la conservare si aroma. Este singurul produs la care consevarea se face fara sare.

Se recomanda soiurile de prune Agen (cel mai bun), Tuleu gras, Tuleu dulce, Vanata romaneasca, Anna Spath si Grase romanesti.

Recomandare de citit: De ce putrezesc prunele in pom?

Nu se recomanda soiurile care contin multa apa (zemoase) si cu partea carnoasa, pulpa, redusa.

Cum se fac prunele uscate: sfaturi practice pentru alegerea fructelor

Pentru a avea cele mai bune rezultate este important sa acordam o atentie speciala si fructelor pe care le culegem pentru afumare.

Vom culege atunci cand prunele sunt coapte: ne dam seama dupa aspectul exterior – au pielita intinsa, o culoare inchisa, gustul este dulce, aromat.

Nu se vor utiliza la afumare prune prea coapte, cu pielita incretita la capete ori cele crapate sa atacate de boli, viespi etc.

Culegerea prunelor din pom se face cu mana; se transporta in ladite sau cosuri largi in care se pun cateva straturi, pentru a nu se strivi unele pe altele. Se culeg atatea fructe cat dorim sa afumam in acea zi. Se evita strangerea lor in zilele cu ploaie. Cele prafuite se spala si se usuca.

Procesul de uscare / afumare

Ajungem asadar la intrebarea cum se fac prunele uscate. Cele care sunt de aceeasi marime si grad de coacere se pun la afumat pe gratare sau pe impletituri din nuiele cunoscute sub termenul de losnite. Gratarele se pot realiza din sipci de conifere (brad, molid, pin), au o forma patrata cu latura de 1,5 – 2 cm; distantate la 1-1,5 cm.

Prunele se asaza pe gratare una langa alta, deoarece pe masura ce se deshidrateaza devin mai mici.

Losnitele cu prune se pun in instalatia de afumare acoperite cu o panza dubla de sac sau cu o prelata din tesatura deasa. Distantarea panzei de stratul de prune se face prin amenajarea unui plafon din scanduri asezate la 4-5 cm intre ele.

Afumarea se face cu foc continuu si numai cu lemne groase, uscate. Focul se intretine tot timpul cu flacara si cu jar deoarece in instalatie trebuie sa patrunda o cantitate corepunzatoare de caldura uscata, pe toata durata de afumare.

Controlul gradului de afumare a prunelor si cel al temperaturii la nivelul losnitei se realizeaza periodic prin ridicarea panzei la un capat. Un proces normal se evidentiaza prin prezenta unei calduri umede, aromate, prin micsorarea volumului fructelor, prin inceperea ondularii pielitei si mularii pe partea carnoasa si prin absenta fructelor crapate.

Durata de afumare – cum se fac prunele uscate

Durata de afumare este de 5-6 ore de foc permanent si de 8-10 ore de racire (prunele se tin acoperite, in instalatie).

Fructele bine afumate si deshidratate au un aspect ondulat, o culoare mai inchisa si mai lucioase. Aveti grija sa depozitati prunele afumate in spatii aerisite si fara umiditate. Ele se pastreaza in general in borcane de sticla acoperite cu celofan sau cu hartie cerata, cutii de tabla sau din plastic prevazute cu capac.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine