Agaricus, care popular i se mai spune si Ciuperca lui Dumnezeu, se cultiva tot mai des in tara noastra, alaturi de alte specii importante. In acest articol va prezentam tehnologia de cultura pentru ciupercile Agaricus (Psalliota in denumirea ei stiintifica).
In primul rand, ciupercile de acest tip se pot cultiva in trei sortimente importante, si anume albe, crem si brune.
Valoarea nutritiva a ciupercilor
Ciupercile au constituit inca din timpurile cele mai vechi un aliment extrem de apreciat. Continutul in proteine al ciupercilor proaspete este de 4-5% si acesta poate fi exemplificat si prin faptul ca pe 1 metru patrat cultivat anual cu ciuperci se pot realiza 3 kg de substante proteice, cumparativ cu 200 grame cat se obtin de pe aceeasi suprafata cultivata cu grau (calculul este facut pt 3 cicluri pe an, cultivare etajata).
Valoarea nutritiva a ciupercilor cultivate este datorata si zaharurilor, precum si altor glucide usor asimilabile, ale caror caracteristici principale consta in faptul ca jumatate din ele sunt formate din glicogen, asemanator cu cel din carnea animale.
Mai mult, ciupercile sunt adevarate izvoare de vitamine, in special cele in complexul B, precum si vitamina D.
Pe langa valoarea nutritiva, ciupercile sunt apreciate si pentru aroma si gustul lor.
Alcatuirea ciupercii
Ciuperca Agaricus este o planta inferioara, lipsita de frunze, flori, tulpina si radacina.
Corpul ciupercii este format din doua parti: carpofor (partea aeriana) si hife miceliene, cu reflexe metalice alb-cenusii, puternic ramnificate in substratul nutritiv (in partea subterana).
Hifele miceline la inceput sunt subtiri si, pe masura ce se dezvolta cultura, incep sa se uneasca in manunchiuri, formand ulterior cordoane miceline de culoare alba.
Partea aeriana a corpului vegetativ, respectiv carpoforul, este alcatuit din doua parti: palarie si picior. In alcatuirea anatomica a palariei se disting, de la exterior la interior: cuticula sau membrana, pulpa sau carnea, stratul himena, velumul (uneste palaria cu piciorul).
Velumul reprezinta un interes pentru cultivator, deoarece starea lui indica momentul recoltarii. Valoarea comerciala a ciupercilor este cea mai ridicata cand velumul se prezinta intreg.
Palaria ciupercii poate avea diferite forme: plata, turtita, concava, cu suprafata neteda, fibroasa sau scavamoasa si de culoare alb, crem sau bruna.
Piciorul ciupercii prezinta la exterior cuticula care in toate cazurile este neteda si alba, in interior pulpa care este ceva mai laxa fata de cea a palariei, iar in mijloc se gaseste canalul medular.
Fazele fenologice la ciuperca Agaricus
In dezvoltarea sa, carpoforul trece prin urmatoarele faze de dezvoltare:
Mugurii sau primordiile de fructificare, care se formeaza in interiorul stratului de amestec de acoperire, dupa un interval de 10-12 zile de la acoperire. Aparitia mugurilor de fructificare in toata grosimea amestecului de acoperire indica cultivatorului ca zona fructifera este formata si, in consecinta, se vor reduce stropirile, intrucat trebuie sa apara urmatoarea faza de dezvoltare.
Butonii de fructificare, cu diametrul de 10 mm, apar la suprafata straturilor, dupa 16-18 zile de la acoperire.
Ciuperca individualizata, cand se disting palaria si piciorul, se produce dupa 3 saptamani de la acoperire.
Aparitia velumului reprezinta faza care indica maturitatea comerciala si marcheaza si inceputul recoltarii.
Ruperea velumului indica scaderea valorii comerciale si se produce dupa 1-2 zile de la faza precedenta.
Cultivarea cipercilor: temperatura, umiditatea si ventilatia
Cel mai important aspect in dezvoltarea unei culturi de ciuperci, fie ca vorbim de Ciuperca lui Dumnezeu (Agaricus) sau alte specii, este pregatirea stratului nutritiv, respectiv a mediului de cultura.
La temperaturi mai ridicate de 30 grade Celsius, cresterea miceliului se opreste, iar daca acete conditii persista, el piere.
Miceliul ramane viabil la temperatura de 0 grade si poate intra imediat in vegetatie cand este pus in conditii favorabile de mediu.
Temperatura de 20 grade Celsius in spatiul de cultura favorizeaza cresterea miceliului. Daca temperatura va fi mai scazuta, miceliul va avea o crestere mai redusa, astfel la temperatura de 12 grade Celsius, incubarea miceliului se desfasoara in 40-45 zile.
In perioada de recoltare, daca temperatura va fi mai scazuta, succesiunea recoltarilor va fi mult mai lenta (la 11-12 Celsius recoltarea se face la 2-3 zile, iar la 14-16 grade Celsius zilnic), iar daca va fi mai ridicata (17-18 grade Celsius), exista riscul uscarii. In acest caz, stropirile straturilor vor trebui sa fie mai dese.
Umiditatea relativa din saptiul de cultura va putea fi mentinuta prin stropiri repetate ale spatiilor de circulatie si chiar ale peretilor si plafonului localului. Pentru indicarea umiditatii relative din spatiul de cultura se folosesc aparate speciale.
Aerisirea ciupercilor Agaricus trebuie sa fie lenta si continua, de la inceputul culturii si pana la sfarsit, in special pe perioada de recoltare, cand ciupercile vor consuma oxigenul si vor elibera bioxidul de carbon. Intr-un exces de dioxid de carbon se vor forma ciuperci cu palaria redusa si piciorul alungit.
Cu ajutorul ventilatiei va trebui sa se asigure o posibilitate de circulatie a aerului, insa fara curenti la nivelul straturilor de cultura.
Cu privire la umiditatea substratului nutritiv, acesta va trebui sa fie de 62-65%. Este mai daunator un substrat cu umiditate mai ridicata decat un substrat mai uscat.
Specificare | Limite | Perioada de impanzire a miceliului (12-30 zile) | Perioada de formare a primordiilor (mugurilor) 16-40 zile | Perioada de recoltare (42-90 zile) |
Temperatura (grade Celsius) | optim minim maxim | 18-22 8-10 26-28 | 16-18 8-10 22-24 | 14-16 11-12 19-20 |
Umiditatea relativa (%) | optim minim maxim | 80-85 70-75 90 | 80-85 70-75 90 | 90-95 75-80 95 |
Aerisirea | libera | 10-20 | 30-50 | 60-100 |
dirijata (m3 aer/m2/h) | 0,5-1 | 2-3 | 6-7 |
Unde se pot cultiva ciupercile
Pentru cultura ciupercilor sunt folosite diferite tipuri de spatii inchise. Astfel, pentru sistemul clasic gospodaresc sunt folosite pivnitele, grajdurile, rasadnitele semiingropate, care pot oferi conditii pentru realizarea a 1-2 cicluri de cultura pe an.
Spatiul de caldura trebuie sa raspunda la urmatoarele conditii:
Izolare termica ridicata, fara variatii mai mari de 2-3 grade Celsius de la zi la noapte.
Posibilitatea de aerisire, fie prin ventilatie libera, tinand seama ca pentru 1 m pastrat suprafata de cultura este necesar un spatiu de 100 cm patrati acces aer sau prin ventilatie dirijata.
Posibilitatea dezinfectarii suprafetelor interioare, termic si chimic. In acest sens se recomanda ca acestea sa fie construite din caramida, beton, piatra.
Sa fie ferite de indundatii si sa aiba asigurata o sursa de apa in apropiere.
Cum asiguram izolarea termica si umiditatea la ciupercile Agaricus
In spatiile cu izolare termica insuficienta (grajduri, constructii vechi etc.) se executa:
Asigurarea unei perne de aer intre plafon si acoperis
Camera tampon la intrare
Taluzarea peretilor laterali
Dispunerea la exterior a unor straturi izolatoare din paie, rumegus, trestie sau coceni, protejtae la exterior cu folie din polietilena.
In ce priveste umiditatea relativa pentru cultura ciupercilor, aceasta se creeaza prin stropire periodica a potecilor si peretilor laterali in cazul culturilor clasice.
Trebuie evitate spatiile umede care prezinta picarituri de apa pe pereti sau tavan, deoarece se favorizeaza aparitia mucegaiurilor competitoare, a daunatorilor.
Pregatirea stratului nutritiv de cultura
Substratul nutritiv se realizeaza astfel:
– gunoi de grajd (cal) plus alte materiale (paie de grau, gunoi de pasare), amendamente (gips, ipsos pentru constructii) si ingrasaminte chimice, superfosfat, sulfat de amoniu, uree, colti de malt care impreuna formeaza compostul;
– compostul se supune unei prime fermentari anaerobe, numita si faza de preinmuiere, care se desfasoara timp de 12-14 zile. Ulterior, dupa imbibare, incepe fermentarea aeroba, care se desfasoara intr-o perioada de 22-26 zile pentru cultura clasica;
– substratul nutritiv de cultura provine deci, in cazul culturilor clasice, in urma unei fermentari de lunga durata a compostului.
Retete de compost pentru Ciuperca lui Dumnezeu
Compostul clasic: gunoi de cal 5 tone, superfosfat 25 kg, sulfat de amoniu 17 kg, gips 100 kg, urina de grajd 350 litri; durata compostarii: 24-26 zile, cu executarea intoarcerilor la 4-5 zile.
Compost mixt: gunoi de cal 2,5 tone, paie de grau 0,4 tone, gunoi de pasari 0,5 tone, urina de grajd 1,2 tone, superfosfat 50/00 sau sroturi soia 40/00.
Compost sintetic: paie de grau 1 tona, gunoi de pasari 400 kg, colti de malt 150 kg, uree 20 kg, ipsos 60 kg.
Compostarea anaeroba denumita si preinmuiere se executa pe o platforma descoperita, din beton sau caramida, cu posibilitatea de reciclare a mustului.
Compostarea se executa pe o platforma acoperita, sopron, remiza, magazie, avand inaltimea de cel putin 3 m, pentru a permite executarea lucrarilor.
Amplasarea ei va fi mult distantata de locul de depozitare a substratului uzat, evacuat din ciupercarie.
In ceea ce priveste necesarul de spatiu pentru compostarea ciupercilor Agaricus, un sopron cu dimensiunile de 7 m lungime si 3 m latime asigura pregatirea compustului pentru 100 m suprafata de cultura, revenind pentru fiecare tona de compost o suprafata de 2,1 metri patrati.
Pregatirea substratului pentru sistemul clasic – gospodaresc
Pentru 100 m patrati suprafata de cultura se executa o platforma de 6x2x2 m, asezata in straturi tasate succesiv. Se uda pana la suprasaturatie si apoi fiecare strat se preseaza pana ce grosimea scade la jumatate.
Pentru a permite declansarea proceselor de fermentare in masa de compost, nu se folosesc platforme de compost cu dimensiuni mai mici de 2 m lungime, 1,7 m latime.
Dupa o perioada de 12-14 zile, preinmuierea compostului este terminata, iar compostul se duce in sopron, magazie, unde se executa compostarea aeroba. Intoarcerile, in acest caz, a masei de compost se fac la 3-5 zile.
La fiecare intoarcere se verifica gradul de umezire al compostului (strans in mana musteste usor printre degete). In timpul intoarcerilor se inverseaza marginile platformei, in sensul ca marginile vechii platforme se pun in mijloc si invers si cu furcile prin scuturare se vantura compostul pentru aerisire.
In timpul compostarii se administreaza esalonat, in functie de nevoie, si cateva amendamente sau ingrasaminte organice.
Situatii nefavorabile care pot aparea si care trebuie evitate:
- Netasarea straturilor la asezarea compostului in platforma de preinmuiere;
- Administrarea unei cantitati insuficiente de apa la preinmuiere;
- Executarea intoarcerilor la intervale mai mari de 5 zile;
- Umiditatea in compost mai ridicata cu 68%, inghetarea platformelor de compost, miros de amoniac la sfarsitul compostarii.
Asezarea substratului nutritiv
In interiorul spatiului de cultura, substratul nutritiv se poate aseza sub diferite forme, in functie de sistemul de cultura folosit.
Asezarea sub forma de biloane. Bilonul, de forma trapezoidala, este folosit datorita faptului ca se realizeaza o suprafata de cultura mult sporita fata de suprafata ocupata.
Biloanele se executa cu ajutorul unor tipare din scandura groasa de 2,5 – 3 cm, geluite sau captusite cu tabla la interior, pentru a se permite ca substratul, cat mai bine presat, sa alunece usor la scoaterea din tipar.
Lungimea tiparelor variaza intre 1 si 1,5 m. Tiparele pot fi cu fund sau fara.
Asezarea in saci reprezinta o alta metoda de asezare a substratului nutritiv. Se folosesc saci din plastic cu latimea de 60-70 cm. Grosimea substratului nutritiv in sacii de plastic va fi de 35 cm, fiecare sac avand o cantitate de 25-35 kg substrat si 100-150 /metru patrat.
Mai exista si alte metode precum asezarea straturilor pe stelaje.
Miceliul de ciuperci si insamantarea
Miceliul de ciuperci reprezinta un preparat biologic pregatit in conditii de laborator, la care hifele diferitelor specii de ciuperci comestibile se gasesc impanzite fie pe suprafata boabelor de cereale, fie pe paie de cereale.
Miceliul de ciuperci este materialul de insamantare care asigura cultivatorul ca va obtine ciuperci cu anumite caracteristici morfologice.
Insamantarea substratului nutritiv se executa numai dupa ce temperatura din substrat a scazut sub 30 grade Celsius, iar cea din mediul ambiant este de circa 25 grade Celsius. Aceste conditii se pot realiza fara un consum energetic in perioada de toamna.
Citeste si: Idei de afaceri: crescatorie de ciuperci pleurotus cu fonduri europene
Aceasta insamantare se executa in cuiburi dispuse in triunghiuri, la adancimea de 3-4 cm si la distanta de 20 cm. Se insamanteaza cate doua randuri la 15 cm pe pantele bilonului si un rand pe coama.
Perioada de recoltare a ciupercilor
Fie ca vorbim de ciupercile Agaricus (Ciuperca lui Dumnezeu) sau de alte specii, exista cateva elemente de baza in ceea ce priveste recoltarea.
Primele ciuperci apar dupa o perioada de circa 4 saptamani de la acoperire.
Momentul recoltarii este determinat de aparitia, in partea inferioara a palariei, a velumului. Trebuie recoltate cu velumul intreg.
Recoltarea se executa in functie de temperatura spatiului de cultura: dupa 2-3 zile la 12 grade Celsius; dupa 2 zile la 13-14 grade Celsius, zilnic la 16 grade Celsius.
Important este ca inainte de recoltare, cu circa 10 ore, sa nu se unde straturile, deoarece se pot produce pierderi prin desprinderea unor portiuni din stratul acoperitor.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro
[…] Citeste si: Cum se cultiva ciupercile Agaricus – Ghid complet […]