AcasăCombaterea daunatorilorCum scapam de dihori? Cele mai eficiente metode

Cum scapam de dihori? Cele mai eficiente metode

Cum scapam de dihori daca acestia au atacat gainile din curte? Este o problema pe care multi oameni o au, mai ales in lunile de iarna – primavara, atunci cand atacul acestor animale este mai frecvent.

Dihorii, chiar daca sunt niste animale dragute ca infatisare, sunt de fapt niste pradatori care ataca iepurii sau pasarile. De aceea, cotetele de gaini pot fi puse in mare pericol de aceste animale.

Uneori, proprietarii considera ca vulpile sau jderii sunt cei responsabili, dar de cele mai multe ori dihorii, prin capacitatea lor de a fi rapizi si flexibili, sunt cei care produc cele mai multe pagube.

Cum stim ca dihorii ne-au atacat curtea?

Inainte de a cunoaste metodele de combatere este important sa ne dam seama ca avem de-a face cu un atac al dihorilor. Pe langa semnele clare in care pasarile sunt pur si simplu sacrificate de pradator, exista totusi si cateva semne anterioare.

De exemplu, daca un dihor s-a apropiat cu o zi in urma, comportamentul pasarilor se va schimba, in sensul in care puii de exemplu nu mai ies din cotet.

Ce trebuie sa stim e ca dihorul nu va ataca doar 1-2 pasari pe care sa le manance si va incerca sa sacrifice toata populatia de gaini din acea gospodarie, datorita instinctului sau de vanatoare. De aceea, combaterea dihorului este importanta.

Cum scapam de dihori?

Ajungem astfel tot la intrebarea de la inceputul articolului: cum scapam de dihori? Iata ce metode avem la dispozitie. Trebuie precizat de la inceput ca dihorii sunt animale de noapte, deci cele mai multe atacuri se vor produce in acest interval.

Capcane mecanice

Pentru a fi eficiente, trebuie sa creati o momeala pentru dihor, adica fie sa puneti putin sange de animal inauntru, fie sa acoperiti cusca cu pene. Sau chiar o pasare moarta sau bucati din ea in interiorul custii. De asemenea, unii oameni spun ca functioneaza bine si momeala cu oua de gaini sparte, coji de oua.

Capcana metalica pentru dihori
Capcana metalica pentru dihori. Lungime 100 cm. O usa poata sa fie inchisa si pastrata deschisa doar cealalta. Foto: impotrivadaunatorilor.ro

Pentru a fi eficiente aveti grija ca fiecare capcana sa nu mai aiba miros de om. Dihorii au mirosul foarte eficient si se pot indeparta. Pentru a curata aceste custi puteti utiliza infuzie din frunze de pelin sau ingrasamant.

Puteti pune capcana direct in cotetul pasarilor sau in apropiere. Doar asigurati-va ca alte animale domestice, precum cainele, nu va avea acces.

Sisteme speciale electronice

In prezent, au aparut pe piata numeroase aparate electronice care emit semnale de frecventa joase, pe care pradatorii le receptioneaza ca fiind foarte deranjante si se indeparteaza. Pentru om aceste sunete aproape ca nu sunt perceptibile si nu provoaca nicio problema.

Alte animale pradatoare pentru dihor

La randul lor, dihorii pot fi capturati de vulpe, caine, pisici, uliu, acvila.

Otrava pentru dihori

Unii oameni aleg sa puna diferite substante chimice in exteriorul cotetelor, otrava care se utilizeaza si la soareci, insa aceste metode nu sunt cele mai eficiente. In plus, riscati ca orice animal din gospodarie care reuseste sa ajunga la otrava sa moara.

dihori mananca gainile

Radio, muzica, pe timpul noptii

O metoda ceva mai inedita, pusa in aplicare de unii oameni, este folosirea aparatelor radio, pe timpul noptii. Exista si aici riscul ca dupa o perioada, dihorul sa se obisnuiasca cu acel zgomot si sa nu ii mai fie frica sa atace.

Orice zgomot va face ca dihorii sa se indeparteze. De asemenea, si lumina este un factor care indeparteaza dihorii.

Recomandare: Scapa de puricii de pe plante cu acest insecticid natural

Alte sfaturi importante

Dihorii au un nivel de inteligenta ridicat, de aceea trebuie sa luati cat mai multe masuri de siguranta pentru cotetul de pasari. Cu cat acesta va fi mai bine inchis, etans, pradatorii vor avea sanse din ce in ce mai mici sa se apropie de pasarile dvs.

Se recomanda asadar ca peretii cotetului sa fie sigilati si intariti. Apoi, fundatia, baza, sa fie dintr-un material dur, pentru ca pradatorii sa nu poata sapa. Podeaua cotetului se recomanda sa fie construita pe o baza metalica, iar deasupra sa fie asezate scanduri.

Acordati o atentie si usii cotetului, ca aceasta sa se inchida foarte bine si sa fie etansa.

Citeste si: Alunga cartitele din gradina cu aceste doua metode

Informatii despre dihori

Un dihor mascul, la maturitate, ajunge la o greutate de 1 kg. Iar o femela in jur de 600-700 grame.

Dorm in medie 14-18 ore pe zi. Nu mananca cereale, legume si fibre. Dihorii se folosesc la pazirea casei impotriva sobolanilor. Un dihor poate trai in libertate pana la 7 ani.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine