AcasăCombaterea daunatorilorCum scap de omizi? Descopera tratamente naturale si eficiente

Cum scap de omizi? Descopera tratamente naturale si eficiente

Cum scap de omizi? Ce tratamente naturale sau cu ce insecticid pot sa dau impotriva lor? Acestea sunt cele mai des intalnite intrebari cand discutam despre omizi.

Inainte de a vedea cum le putem combate ar fi mai intelept sa le intelegem comportamentul si sa descoperam de ce apar ele. In primul rand, obsesia nr. 1 a unei omide este sa manance – tot ce este verde. O omida poate manca de 27.000 ori mai mult decat masa sa corporala..

Omida este viitorul fluture

Omizile provin din ouale depuse de fluturii femele pe plante, dupa care se inchid intr-o tesatura numita cocon pe care singure si-o construiesc si in interiorul careia se vor transforma in fluturi.

Chiar daca sunt mai vizibile decat limacsii, in cursul zilei, omizile incearca totusi sa fie niste aparitii discrete vizavi de principalii lor pradatori: pasarile. Se vor ascunde asadar in spatele frunzelor suficient de late.

Alte omide se pot retrage in pamant unde au capacitatea sa atace radacinile plantelor.

Ce omizi intalnim in gradina

Pentru a vedea cum scap de omizi trebuie inainte de toate sa vedem care sunt cele mai des intalnite in gradina. Omida paroasa de culoare galben-verzuie cu marmoratii negre, omida foarte des intalnita in zona noastra provine de la un fluture alb cu puncte negre pe aripi.

combaterea omizilor

Pieris brassicae sau albilita, are ca tinta predilecta varza. Foarte prolifica, ea poate avea 3 generatii de fluturi pe an. Una in aprilie-mai, una in iulie si posibil inca una in septembrie – ocotmbrie. Femelele depun aproape mereu ouale pe „dosul” frunzelor. Acestea seamana cu niste minuscule boabe de porumb lipie pe frunze.

Cum scap de omizi?

Exista mai multe variante prin care putem combate omizile, de la plante repulsive, pana la diverse insecticide, naturale sau nu, pe care le putem utiliza in acest caz. Sa incepem cu inceputul.

Plante repulsive

O planta puternic mirositoare precum Tanacetum (vetricea) va forta femelele sa nu mai depuna oua. De asemenea, pelinul va avea acelasi efect. Salvia, menta, levantica vor avea si ele un efect de indepartare a omizilor.

Se poate pulveriza si o infuzie facuta din frunzele acestor plante, care va alunga fluturii.

Distrugerea oualor, strangerea omizilor cu mana

In cele trei mari perioade de ponta, nu trebuie sa ezitam sa intoarcem frunzele de varza. Ouale vor fi mereu grupate si nu va fi greu sa taiem frunzele infestate pentru a distruge apoi ouale chiar printr-o simpla tercire cu talpa, pe pamant.

De asemenea, daca nu aveti o problema, iar invazia nu este una mare, puteti strange omizile si cu mana. Se pot lua cu tot cu frunzele infestate – este cea mai usoara cale, nefiind momentan in stadiul in care s-au raspandit in tot pomul.

Pulverizarea de substante bio

Puteti utiliza Bacillus thuringiensis, un microorganism care paraziteaza omizile infectandu-le intenstinele. Omizile inceteaza apoi sa se mai hraneasca si mor in cateva zile.

Uleiul de neem este de asemenea bun in lupta cu omizile. Se pulverizeaza direct pe planta afectata. Dezavantajul aici este ca omoara si alte insecte benefice din gradina.

omida

Usturoiul este si el capabil sa combata omizile.

Pasari care se hranesc cu omizi

Daca puteti, incercati sa atrageti cat mai multe pasari care se hranesc in mod natural cu omizi. Se pot pune diverite recipiente cu hrana pentru atragerea lor.

De asemenea, merita de stiut ca ratele si gainile mananca omizi. Sau puteti sa faceti ceaiuri din hrean, tutun pentru a scapa de micile insecte.

Cum scap de omizi? Lupta subterana

Impotriva omizilor care traiesc sub pamant cum ar fi femela viermelui gri, tratamentul foliar nu are niciun efect.

Va trebui asadar, in acest caz, sa utilizam ulei solubil si prasile repetate care vor conduce la uciderea omizilor in sol.

Tocati marunt pamantul cu o sapaliga, pe o adancime de 2-3 cm, in jurul plantelor.

Insecticid omizi

Puteti utiliza si un insecticid pentru omida paroasa la pomii fructiferi: Karate Zeon (doza: 2 ml la 10 litri de apa) sau Faster 10 CE (aceeasi doza si aici). Se recomanda ca stropirile sa se faca fie dimineata fie seara, nu cand temperaturile sunt prea mari.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine