Toamna a sosit si in acest an, momentan cu temperaturi destul de mari. Este momentul in care pomicultorii incep culegerea fructelor, fie ca vorbim de mere, pere, prune. Insa pe langa bucuria de a avea fructe trebuie sa ne gandim si la ingrijirea pomilor, dupa cules, asta pentru a-i tine sanatosi, pentru a fi in stare sa rodeasca si in anul urmator.
Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le facem in aceasta perioada.
Curatarea pomilor fructiferi
Dupa ce am recoltat fructele, merita sa acordam atentie pomilor si sa ii curatam de resturile vegetale uscate. Daca nu facem acest lucru, cream practic un mediu propice de dezvoltare a daunatorilor si bolilor.
Frunzele căzute și alte resturi organice din jurul pomilor trebuie, de asemenea, strânse și eliminate, deoarece pot adăposti ouă de insecte și spori de ciuperci dăunătoare.
Tratamente naturale pe care le putem face pomilor fructiferi
Dupa prima etapa de curatenie, este indicat sa preparam macar o substanta naturala prin care sa stropim pomii.
De exemplu putem face o solutie pe baza de cupru, cum ar fi zeama bordeleza. Are capacitatea sa distruga bolile fungice si sa previna aparitia rapanului, fainarii etc.
Nu uitati ca este recomandat sa faceti stropirile in zile uscate, fie in luna septembrie sau octombrie.
Sulfatul de fier
Pomicultorii profesionisti utilizeaza si tratamente cu sulfat de fier la venirea toamnei. Acesta are rolul de a intari scoarta, pentru a rezista mai bine iarna si in fata daunatorilor.
Taierile de toamna
Merita spus ca in aceasta perioada se realizeaza si unele taieri pentru pregatirea de iarna. Îndepărtează ramurile uscate, bolnave sau deteriorate. Asigură-te că tai la unghi potrivit pentru a evita acumularea apei și apariția infecțiilor.
Nu efectua tăieri drastice: În toamnă, tăierile ar trebui să fie minime pentru a nu stresa prea mult copacul înainte de iarnă.
De asemenea, si o irigare corespunzatoare, mai ales in aceste perioade de seceta, va ajuta pomii sa isi mentina un sistem imunitar bun si o rezistenta cat mai mare la intrarea in iarna.
Citeste si: Ce facem cu frunzele care cad toamna de la pomii fructiferi
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro