Plantarea unui avocado din samanta este o operatiune destul de usoara, daca urmezi cativa pasi simpli. In ultima perioada, avocado (Persea americana) a devenit un fruct foarte cautat, datorita nutrientilor sai, precum si datorita grasimilor bune pe care le contine.
Sunt nenumarate retete delicoase pe care le poti prepara cu avocado. Asadar, dupa ce cumperi nu mai arunca samburii si incearca sa ii pui la germinat. Sa vedem asadar ce trebuie sa facem:
Curata samburele de coaja
Prima operatiune este sa scoateti samburele din fruct, insa cu mare atentie, fara sa deteriorati suprafata lui, acea coaja maro. Cei mai multi samburi sunt ovali. Pe de alta parte, daca aveti un sambure mai vechi, posibil sa fi format o coaja subtire. Pe aceasta trebuie sa o eliminam, la fel cu atentie, fara sa afectam samburele.
Punem samburele in apa
Inainte sa punem samburele de avocado in apa trebuie sa identificam care este partea din care o sa iasa radacina. Fireste, acea parte o sa o punem in jos. La samburii alungiti este clar ca zona mai sferica, mai mare, o sa stea in jos. La samburii perfect sferici ar fi indicat sa retineti in ce pozitie l-ati scos din fruct, deoarece la fel ar trebui pus in apa.
Luam samburele si infigem (circa 1 cm, cu atentie) in zona sa superioara trei scobitori, ca intr-o forma de stea, pentru a se fixa de marginea unui pahar. Punem intr-un pahar apa la temperatura camerei. Scobitoarele nu trebuie sa atinga apa. Unii gradinari recomanda sa punem si 2-3 linguri de pamant in apa, pentru a fi mai bogata in nutrienti. Apa puteti sa o schimbati la 3-4 zile.
Momentul germinarii
In general, germinarea samburelui de avocado se poate produce dupa o luna (uneori o luna si jumatate), asadar este o perioada destul de lunga in care trebuie sa avem rabdare. La inceput partea superioara se va usca, iar ulterior o sa inceapa sa crape. Din acest moment, usor-usor radacina va iesi in partea inferioara. De asemenea, un lastar mic o sa apara in partea superioara.
Dupa ce germineaza, nu este bine sa il lasam in soare pentru ca se va ofilii.
Mutarea intr-un ghiveci
Dupa ce samburele de avocado s-a transformat intr-o mica planta draguta, ce are macar 10-15 cm inaltime, puteti sa il mutati intr-un ghiveci. Este necesar sa ii oferiti o lumina medie ca intensitate. Udarea trebuie facuta moderat, lasand substratul sa se usuce partial intre cele 2 udari. Un semn ca planta primeste prea multa apa este ingalbenirea frunzelor.
Un pamant bogat in humus ar fi cel mai potrivit pentru avocado.
Va mentionam faptul ca o planta de avocado crescuta dintr-un sambure este foarte posibil sa nu faca fructe, deoarece el trebuie altoit. Insa veti avea o planta decorativa frumoasa.
Pe timpul verii, puteti sa scoateti ghiveciul in zone mai luminoase, insa iarna avocado nu rezista la temperaturi de sub 7-8 grade Celsius.
Recomandare: Top 5 fructe exotice pe care le poti cultiva in Romania. De ce conditii au nevoie
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro